reklama

Izraelská lekcia pre Róberta Fica

O skúsených politikoch v našom blízkom aj vzdialenejšom okolí a o tom, ako vyhrávajú voľby.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

V jednom z mojich starších textov som sa vyjadril v tom zmysle, že považujem Róberta Fica za najtalentovanejšieho politika na Slovensku. Je schopný manipulátor, populista, technokrat moci, tak povediac v „machiavellistickom“ zmysle toho slova. Nedosahuje síce kvality Viktora Orbána, je však porovnateľný s Andrejom Babišom, aj keď nemá k dispozícii jeho „neobmedzené“ zdroje finančných prostriedkov a mediálne impérium k tomu, ale naozajstný ideál, hodný nasledovania v politickom „remesle“ je Benjamin Netanjahu a jeho strana Likud (Jednota). Staronový predseda vlády štátu Izrael. Poďme sa pozrieť bez pátosu na politické udalosti v Izraeli, ktoré sme schopní spätne analyzovať, prípadne sa pozrime na prebiehajúcu prezidentskú kampaň v Česku, aby sme identifikovali kľúčové stratégie a aspekty, ktoré stáli za víťazstvom „Bibiho“ v Izraeli a možným úspechom Andreja Babiša v Česku. Tak, aby sme „poradili“ Róbertovi Ficovi, ako vyhrať v nastávajúcich parlamentných voľbách u nás. Nie, že by som sa domnieval, že takú pomoc potrebuje.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

            V prvom rade musíme identifikovať podobnosti a rozdiely medzi situáciou v Izraeli, Česku a na Slovensku. Netanjahu, Babiš aj Fico sú osobnosti výrazne polarizujúce spoločnosť. Asi polovici voličov nevadia, niektorí ich priam zbožňujú a druhá polovica politickej populácie ich nemusí, niektorí ich vyslovene neznášajú. Všetci traja a to majú spoločné aj s Viktorom Orbánom, sú značne politicky dlhovekí. Netanjahu je najdlhšie pôsobiaci premiér v histórii štátu Izrael a Fico tak isto toho nášho. Izrael nie je členom EU a je obklopený viac, alebo menej nepriateľskými štátnymi aktérmi. Túto situáciu by sme asi s Izraelom nemenili. Na druhej strane je bezpečnostná stratégia štátu Izrael, tým pádom politicky nespochybniteľná. Domáci terorizmus, nutnosť nejednoznačnej politiky v záujme balansovať medzi záujmami vlastnými a záujmami svetových superveľmocí, prípadne lokálnych „divokých“ aktérov, ako Irán, alebo Saudská Arábia. Na druhej strane je Izrael vojensky a bezpečnostne disponovaný nepomerne viac, ako akákoľvek krajina porovnateľnej veľkosti a k tomu je to aj jadrová mocnosť. Slovensko a Česká republika sú zas súčasťou EU a NATO. Naše armády a spravodajské služby sú o veľa slabšie, ako tie Izraelské a aj národné sebavedomie a odolnosť (povinná vojenská služba) spoločnosti je oveľa slabšia v porovnaní s Izraelom. Dá sa povedať, že Slovensko je po tejto stránke na tom ešte horšie ako Česká republika. Čo samozrejme až tak neprekvapuje, keďže sme „polovičný“ štát v porovnaní s našim západným susedom. Ale nechajme teraz vojenskú a bezpečnostnú problematiku a zamerajme sa na politické reálie. U nás, v Českej republike aj v Izraeli je pomerný volebný systém. Hranica pre vstup do parlamentu je u nás a v ČR 5% hlasov. V Izraeli je to iné. V súčasnosti je hranica pre vstup do Knesetu 3,25% hlasov voličov. Pri vzniku štátu Izrael to bolo len 1%. Slovensko aj Izrael majú jednokomorový parlament. Česká republika má komory parlamentu dve, čo prispieva k stabilite systému. Predovšetkým v ochrane ústavy. Ale všetko má svoje medze ako sme videli pri presadení priamej voľby prezidenta v ČR.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

            Ďalšie rozdiely sú nasledovné. U nás a už aj v ČR je priama voľba prezidenta občanmi a jeho volebné obdobie je na 5 rokov. Kandidát môže byť zvolený na dve funkčné obdobia. V Izraeli sa hlava štátu volí absolútnou väčšinou v parlamente a jeho volebné obdobie, ktoré je prípustné pre kandidáta len jedno, trvá 7 rokov. Z toho, čo sme si povedali, je jasné, že najmocnejším mužom, alebo ženou vo všetkých troch štátoch je premiér (ak sa nevolá Eduard Heger, alebo Iveta Radičová), alebo predseda najsilnejšej parlamentnej strany. Benjamin Netanjahu, Andrej Babiš a aj Róbert Fico sú momentálne „atakovaní“ súdnou mocou. Pardon Róbert Fico je predsa nevinný😊. Povedal to doktor práv Maroš Žilinka, ktorého slovo je zákon. Ale späť k parlamentným voľbám. V Izraeli boli len pred pár týždňami a Likud so svojimi spojencami v nich „drvivo“, na Izraelské pomery, zvíťazil. Získali 65 zo 120 kresiel. To je na miestne pomery pohodlná väčšina, ktorá zaručí Bibimu stabilitu a pokoj od prokuratúry, ktorá ho obviňuje z korupcie a zneužitia právomoci verejného činiteľa. Súdna moc a demokratické inštitúcie v Izraeli sú síce robustnejšie, ako je tomu u nás, ale pri dobrej vôli koaličných partnerov je možné invenčne modifikovať tie súdne paragrafy, ktoré si ako prostriedok k „justičnej šikane“ zvolili „liberálni“ štátni prokurátori, ktorí mu nie a nie dať pokoj. Takže túto nepríjemnosť Benjamin celkom určite zmetie zo stola.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Presuňme sa teraz k našim západným susedom. Tam budú v januári priame prezidentské voľby. Dnes je jasné, že favoritmi budú Andrej Babiš, penzionovaný generál Petr Pavel a česká „Čaputka“  profesorka ekonómie Danuše Nerudová. Andrej má druhé kolo isté, lebo má meľké a tvrdé voličské jadro, ale k jeho smole ho príliš moc ľudí neznáša. Jediná možnosť, ako vyhrať je poriadne „zašpiniť“ oboch svojich súperov. Generál Pavel študoval za socializmu na agenta vojenskej rozviedky. Ak by nedošlo ku kolapsu režimu v ČSSR v roku 1989, určite by pôsobil za hranicami ako tajný agent Varšavskej zmluvy na pôde nepriateľa. NATO si toho bolo vedomé, napriek tomu ho angažovali, preverili a pôsobil vo vysokých pozíciách vo veliteľských štruktúrach tejto najsilnejšej vojenskej organizácie. Čo je na tom, že AjB bol registrovaný ŠtBák pôsobiaci v štruktúrach zahraničného obchodu ČSSR a donášal. Slovenská ŠtB na to má spisy, ktoré sú momentálne súčasťou archívov Ústavu pamäti národa. Dôležité je „nalepiť“ komunistickú a agentskú nálepku na čelo protikandidáta. Babišove médiá na tom usilovne pracujú a točia túto tému stále dokola. Nerudová bola zas rektorkou Mendelovej univerzity v Brne a počas jej funkčného obdobia sa vyskytli podozrivé udeľovania vysokoškolských titulov. „Celkom určite sa nechala korumpovať“. To bude podprahový príbeh v jeho médiách o Nerudovej. Najdôležitejšie je súperov poriadne „zašpiniť“. Tak, aby nerozhodný volič začal pochybovať. „Obaja boli predsa v strane aj Babiš aj generál, komunista ako komunista“. Alebo: „ No tak si podvodom pomohol, tak ako Nerudová“. Veď je to vlastne jedno. Nie je medzi nimi až taký rozdiel. Pre Babiša bude najdôležitejšie odradiť čo najviac voličov tak, aby miesto hlasu proti nemu sa na voľby radšej vykašlali. Bude január. Lepšie je ísť na lyže. Zároveň aj Nerudová aj Pavel by podpísali zákon o manželstvách pre všetkých. Babiš to samozrejme nebude moc zvýrazňovať, ale on bude „ochrancom tradičných hodnôt“. Tak, aby získal voličov Okamuru, pro-Ruských „dezolátov“, teda bývalých komunistov a konzervatívnejších voličov na južnej Morave, ktorý majú pre ľudské slabosti, ako kradnutie a nečestnosť pochopenie, ale boj proti „heréze“ voči Biblii je pre nich prednejší. Či sa mu to podarí uvidíme. Ľudskú hlúposť netreba nikdy podceňovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Poďme sa teraz pozrieť na situáciu, ktorá bude pred voľbami, či už predčasnými, alebo riadnymi u nás na Slovensku. Smer-SD už asi môže zabudnúť na 30% a viac. Tak ako v minulosti. Predsa len staršia generácia voličov Smeru sa pobrala na onen svet. Predsa len Covid-19 si nevyberá, ale štatistika je neúprosná a obeťami boli najme seniori. Teda jadro jeho voličov. Tí, ktorí ostali sú prikrmovaní anti-Amerikanizmom a pro-Ruskou ideológiou poslanca, ktorý vystupuje pod literárnym pseudonymom Peter Vidovan. Mladších fašistických voličov asi len tak ľahko nezíska. To mu jasne naznačil strelec zo Zámockej vo svojom manifeste. Tu mu dal na vedomie, že jeho hru na radikála mu neverí a počíta ho k establišmentu. Mimochodom Ficova reakcia na to, že ho mal strelec na zozname bola veľavravná. Dokonca sa domnievam, že sa ho to aj úprimne dotklo a cítil sa urazený. Hneď vzápätí prirovnal LGBT+ ľudí k vozíčkarom. Takže ich „zarámoval“, ako hendikepovaných. A vozíčkari predsa nehrajú futbal so zdravými. Majú predsa paraolympiádu. Aj v politike by mali mať para-politiku a para-práva a „neotravovať, keď sa riešia dôležitejšie veci“. Ale takýchto mladých neoludákov ani nemusí získať. Politickí stratégovia Smeru musia presvedčiť Uhríka, Kotlebu a Andreja Danka, aby vytvorili „Národnú koalíciu“, alebo niečo v tom zmysle. To bude ich najdôležitejšia úloha pred voľbami a tu sa treba inšpirovať u Netanjahua v Izraeli. Bibi dokázal presvedčiť svojich dnešných koaličných partnerov, aby vytvorili koalíciu Náboženský sionizmus. Tak isto je to „zlepenec“ až troch malých radikálnych strán, pričom lídri dvoch väčších sa, ako to už medzi politikmi býva, moc nemusia. Bezalel Smotrič a Itamar Ben-Gvir sú niečo ako Marián Kotleba a Milan Uhrík, len s jarmulkou. Aspoň tak ich charakterizujú znalci Izraelskej politiky. Rasizmus voči Arabom a samozrejme kritika LGBT+ je prirodzenou súčasťou ich politického repertoáru. K tomu program anexie západného brehu a podpora ortodoxných osadníkov. Ich politické zoskupenie získalo až 15 poslancov a teda silnú pozíciu v koalícii. Zároveň Netanjahuovi pomohlo aj to, že na druhej strane v tábore „anti-Bibi“ sa politické pozostatky strany Yamina bývalého premiéra Naftali Benetta nejako „rozkmotrili“ a skúsili to na vlastnú päsť. Takže hlasy na tejto strane rieky prepadli. Ale poďme späť do našich luhov a hájov.

 Druhou dôležitou úlohou Róberta Fica a jeho kumpánov je čo najviac zneistiť voličov Hlasu-SD. Ale ako to docieliť? Ja by som ponúkol priestor na kandidátke „šušňožrútovi“ Edovi a jeho socialistom. Ten by mohol útočiť na Pellegriniho tak povediac ideologicky, že nie sú dostatočne ľavicoví. Zároveň skúsený Róbert bude všade hovoriť, že Hlas sú vlastne takí „skrytí“ pravičiari, agenti Bruselu a Soroša a že sú dohodnutí už s PS a SaS a to bude Sodoma a Gomora a za chvíľu nás bohabojných Slovákov budú znásilňovať všelijaký „militantný homosexuáli“. Túto radikálnejšiu „agendu“ kľudne obstarajú Kotleba s Uhríkom. Dôležité je dostať ich preferenčne pod seba, aby Smer rozdával karty. Borisove hnutie je istota a ostatné je lotéria.

Vždy samozrejme pomôže, keď účasť na voľbách bude čo najnižšia. Treba hlavne znechutiť politiku naivným „pro-demokratickým“ voličom. Všetci sú rovnakí a každý kradne. To treba prízvukovať. Je veľká škoda, že prepadnú maďarské hlasy. Keby išlo nejako zobrať „pod krídla“ Orbánovu piatu kolónu na Slovensku, bolo by to úplne dokonalé. Ale také niečo by asi dokázal len Bibi Netanjahu. Len si to predstavte SNS, Republika, ĽSNS a Aliancia na jednej kandidátke. To by bol väčší úspech, ako pristátie na Mesiaci.  

Všetci môžeme vidieť, ako to dopadlo v Izraeli a uvidíme, ako to dopadne v Českej Republike. Samozrejme z prvej ruky budeme vidieť ako to dopadne u nás. Mimochodom ja pôjdem voliť celkom určite. Keď ste z toho náhodou vystrašení, alebo znechutení môžem vás ukľudniť. Róbert Fico naozaj nie je taký politický talent ako Bibi Netanjahu ani ako Viktor Orbán. Majo Kotleba a Milan Uhrík sú skutočne pohádaní kvôli peniazom a je šanca, že k dohode nedôjde. V roku 2020 prepadlo strašne veľa hlasov KDH a PS-Spolu toto sa asi len tak ľahko nezopakuje. A aj keď máte strach so smerovania Slovenska po tom, ako Smer vyhrá voľby, domnievam sa, že je prehnaný. Róbert Fico je pragmatický politik a taký nikdy neplní politické sľuby. Takže vystúpenie z EU a NATO a dokonca ani vypovedanie bezpečnostnej zmluvy s USA je málo pravdepodobné. To sú len cukríky na ktoré láka svojich menej bystrých voličov. Ideálne by však bolo, ak by sme sa na tento môj predpoklad nemuseli spoliehať.  

 

PS: A ešte jedna poznámka. Virtuálnu zlatú medailu v disciplíne ako vyhrať parlamentné voľby týmto udeľujem Richardovi Sulíkovi, ktorý počas svojej „dlhej“ politickej kariéry planktónu stále nepochopil, že rečami o zodpovednom hospodárení sa vyhrávali demokratické voľby naposledy v USA pred veľkou hospodárskou krízou.

Peter Štefãnik

Peter Štefãnik

Bloger 
  • Počet článkov:  43
  •  | 
  • Páči sa:  323x

Som vedecký pracovník a vysokoškolský učiteľ. V práci študujem poslanie mozgy a vo voľnom čase zas tie ľudské. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu