reklama

Najnovšia a najvyššia na Kysuciach

Nová rozhľadňa na vrchu Smrekovka v Novej Bystrici - Vychylovke

Najnovšia a najvyššia na Kysuciach
Rozhľadňa na vrchu Smrekovka, Nová Bystrica - Vychylovka (Zdroj: Ing. Štefan Bukovan)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Na Kysuciach vyrástla ďalšia rozhľadňa - a na rozdiel od tých, ktoré sa na Kysuciach stavali v predchádzajúcich rokoch je úplne iná. Po drevených (Tábor, Stratenec, Harvelka či už zbúrané Luby), murovaných (veža na Živčákovej) či kombinácií dreva a kameňa (na Kamenitom, Bobovec, Hladký vrch, u Jantov, Zákopčie, Dedovka, Surovina) vyrástla prvá celokovová (pozimkovaná oceľ) rozhľadňa s výškou 25 m. So svojou výškou je aktuálne najvyššou na Kysuciach. Je postavená na vrchu Smrekovka v obci Nová Bystrica, miestna časť Vychylovka. Jej stavba trvala 5 mesiacov a bola dokončená v novembri 2022. Hneď pod vrchom sa nachádza ďalšia turistická atrakcia Kysúc - Kysucký skanzen a podľa slov starostu obce majú ambíciu pripraviť k rozhľadni nový turistický chodník práve zo skanzenu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rozhľadňa na vrchu Smrekovka, Nová Bystrica - Vychylovka
Rozhľadňa na vrchu Smrekovka, Nová Bystrica - Vychylovka (zdroj: Ing. Štefan Bukovan)

Rozhľadňa ponúka celokruhový výhľad - z pohorí vidieť Kysucké a Oravské Beskydy, Malú Fatru (Veľký Rozsutec je neprehliadnuteľný) a ak vyjde počasie tak v diaľke možno údajne vidieť aj vrcholy Západných Tatier.

Ako sa k rozhľadni dostať? Už pri príchode do Vychylovky Vás upúta vysoký telekomunikačný stožiar na jednom z kopcov. Ten stožiar sa nachádza na rovnakom hrebeni ako rozhľadňa, takže môže slúžiť ako prvý orientačný bod. Ignorujete hlavnú cestu na Oravu (tú neskôr uvidíte z rozhľadne) a pokračujete smerom na skanzen. Prvá lesná cesta, ktorou sa dá dostať k rozhľadni začína hneď na rázcestí ciest do osady Podrycerová a ku skanzenu. Druhý spôsob ako sa k rozhľadni dostať je pokračovať po ceste k skanzenu, odkiaľ vedie ďalšia lesná cesta (tak nám to potvrdil miestny zdroj a rovnaká informácia sa objavila aj vo viacerých článkoch v regionálnych médiách). My sme sa rozhodli pre cestu od rázcestia. Kúsok od rázcestia je predajňa COOP, kde sme zaparkovali auto (bola nedeľa, obchod bol zatvorený, takže sme žiadnym zákazníkom nezavadzali), ale podstatne lepšie sa dá parkovať (najmä mimo sezónu) pri skanzene. Samotná poľná cesta z rázcestia označená nie je (aspoň 4. decembra keď sme tam boli sme si žiadne značenie nevšimli), ale po pár 100 m sa už objavil prvý smerovník (celkom sme ich našli 3), takže pokiaľ nepoblúdite hneď nad dedinou, tak potom by ste už trafiť mali. Už počas stúpania na hrebeň sa objavujú prvé výhľady na okolité vrchy. Cestou miniete pár dreveničiek, prejdete popod vysielač, ktorý ste si mohli všimnúť pri príchode a po výstupe na hrebeň je posledný úsek už v podstate rovina. Pozorné oko si rozhľadňu môže všimnúť už počas výstupu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Smerová šípka
Smerová šípka (zdroj: Ing. Štefan Bukovan)

Pri rozhľadni sa nachádza tabuľa s informáciou, že rozhľadňa bola postavená na základe spolupráce cez cezhraničný projekt INTERREGN v rámci operačného programu efektívnej spolupráce pohraničných partnerských obcí Poľsko - Slovensko.

Ale dosť bolo písania, vidieť je lepšie ako čítať, takže pripájam videá z našej návštevy 4. decembra 2022. Prvé je kratšie so zábermi na rozhľadňu a najbližšie okolie z dronu, druhé je dlhšie a obsahuje aj ukážku a mapu použitej trasy a zábery priamo z rozhľadne (vrátane fotografií s označením niektorých vrcholov).

V mojom kanále na Youtube je viac ako 40 videí z rôznych rozhľadní a vyhliadok nie len zo Slovenska, plus videá z návštev ďalších turistických atrakcií a plánujem pridávať ďalšie, takže vopred ďakujem všetkým, ktorí sa na odber môjho kanála prihlásia.

Štefan Bukovan

Štefan Bukovan

Bloger 
  • Počet článkov:  51
  •  | 
  • Páči sa:  61x

Blog venovaný histórii a súčasnosti vojenstva, vojenskej techniky, ale aj turistike a ďalším oblastiam, čo ma práve napadnú. Zoznam autorových rubrík:  Obrana a vojenstvoTuristické atrakcie a podobneZvieratáNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu