reklama

diel 69 - rubrika: moje najhranejšie (v apríli 2022) - časť 1

Powerplay of the Week, blog o alternatívnej hudbe, diel 69, 27. mája 2022 Bratislava

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

logo
logo (zdroj: robert stepanik)

Výber za apríl 2022. A zase sa toho nejako nakopilo, takže bude rozdelený do dvoch častí. Takže ideme na chvíľu naspäť do apríla 2022.

A bude to tentoraz takmer výhradne o gitarách. O americkom indie-folku Babehoven, o mladej kanadskej pesničkárke Georgii Harmer, jej novom albume a jej rodine, o začínajúcom dánskom projekte Gorgeous a o berlínskych (avšak nie nemeckých) Shybits. Zvyšok apríla 2022 bude až v časti 2.

Za projektom Babehoven je pesničkárka Maya Bon pôvodom z Kalifornie, teraz z Vermontu (niektoré zdroje tvrdia, že z New Yorku), ktorá „using music to peel back the layers of her own experiences to reveal universal emotional truths hidden in the most intimately personal of details“. (už ani neviem zdroj, nezapísal som si ho)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A keď si odmyslíme tieto generické banality hudobných publicistov (veď o čom spieva 98% interpretov, keď nie o osobných traumách?), tak o Babehoven je možné povedať, že sa pohybuje na území urban-folku až indie-rocku v lo-fi kvalite a slow-coreovom podaní...

V ostatnom období sú Babehoven vlastne dvaja. S Mayou dlhodobejšie spolupracuje „sound artist“, studio engineer (a predovšetkým basák) Ryan Albert.

Projekt Babehoven odštartoval v lete 2017. Doteraz vydávali nahrávky výhradne vo formáte épečka, album ešte nemajú. Čisto podľa názvu ma zaujalo napr. épečko YELLOW HAS A PRETTY GOOD REPUTATION, ktoré vyšlo v januári 2021 :-)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najnovšie épečko SUNK EP vyšlo 4. marca 2022 na značke Double Double Whammy. Je to ich prvý release na tejto značke.

„Sunk“ je pre Mayu výsledkom jej osobného hľadania, čo by sa asi tak stalo, keby namiesto vzdorovania tomu, čo sa nedá zmeniť, prijala veci také, aké sú... a dala si povolenie nebojovať. Byť „sunk“ (ponorená) v prúde života... Byť „sunk“ je potom aktom sebaprijatia, sebazáchrany, zmúdrenia (dozrievania) a nie kapitulácie.

Na novom épečku Maya Bon spieva s pestrejším hlasovým výrazom. „Maya shows off the range of her voice - borrowing from both shoe-gaze and country antecedents - tracing a lineage from Grouper’s Liz Harris back to Mazzy Star’s Hope Sandoval.“ (pitchfork.com)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aj v magazíne The Fader sú fascinovaní jej hlasom a upozorňujú na to, že Maya Bon má sýty a emocionálny južanský hlas: „She’s originally from L.A. but Maya Bon has that sad, slow, and i.m.o. distinctly Southern voice you find in Cat Power, Angel Olsen... Even when the song gets big around her, she’s got her own gravity.“

Singel Fugazi je práve z épečka SUNK, ktoré vyšlo 4. marca 2022 na značke Double Double Whammy.

A Fugazi je zatiaľ moja najobľúbenejšia sing-a-long (prispevovacia) pieseň z roku 2022. Pekná atmosféra, v ktorej chcem stále byť... vyhovuje to aj môjmu rozsahu hlasu („vocal range“)... tie horné vokály síce občas trochu kazím, ale zlepšujem sa.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A príjemným bonusom je, že Fugazi sa dosť podobá na niektoré piesne skupiny Sparklehorse. A to je super referencia.

Ktosi do diskusie vpísal:
* Song of the yearrrrrrrrrrr

Samozrejme, v našej (alternatívnej) bubline sa môže stať, že to bude pieseň roka. Uvidíme, ešte je stále veľa mesiacov pred nami... ale zatiaľ to vyzerá veľmi dobre. Zatiaľ by sa aj v mojom privátnom TOP TEN 2022 umiestnila vysoko.

Takto Babehoven zahrali Fugazi naživo 16. marca 2022 pre videosériu SOME OF THAT, PLEASE. Ešte pomalšie, ešte minimalistickejšie než na štúdiovej nahrávke.

A pozor, nemýliť si Babehoven so skupinou Babeheaven... to je úplne iná kapela.

A tu sa musím priznať, aký som šikovný... že som mal dobrý „nos“ na to, že názov Babehoven je inšpirovaný menom Beethoven. Babehoven znamená asi niečo ako „baby Beethoven“ (ako baby mrkva) alebo proto-Beethoven. To je taká moja úvaha, nemám to potvrdené zo žiadneho zdroja. Navyše, pre anglicky hovoriaceho človeka sú slová "bejbhoven" a "bejthoven" akusticky takmer na nerozoznanie.

Som hrdý na to, že som v ich názve našiel ten beethovenovský koreň... ešte pred tým, ako som našiel toto. Priznanú vizuálnu asociáciu na notoricky známy portrét Ludwiga van Beethovena od Josepha Karla Stielera z roku 1820.

Obal 4-piesňového ep SOLEMNIS, ktoré si Babehoven vydali 22. marca 2019, to potvrdil. Z neho som vybral druhý track Icelake, ktorý začiatkom marca 2019 vyšiel aj ako singel.

Beethoven - portrét
Beethoven - portrét (zdroj: Joseph Karl Stieler)

Georgia Harmer je mladá kanadská pesničkárka (má teraz 22 alebo 23 rokov). Je dcérou Mary Harmer a Gorda Tougha, ktorí boli v 90-tych rokoch členmi kanadskej indie-rockovej skupiny Weeping Tile (členkou skupiny bola aj Georgiina teta - Sarah Harmer - sestra Mary Harmer).

Takže Georgia pobrala hudobnícke gény po oboch rodičoch. Veď aj na portáli exclaim.ca má recenzia na jej debutový album titulok „Georgia Harmer Does Her Musical Lineage Proud on STAY IN TOUCH“
(voľne - "Za album STAY IN TOUCH by na Georgiu Harmer boli jej hudobní predkovia hrdí“).

„You don't get to choose your family, but Georgia Harmer leans into the mythos of her musical genealogy with the kind of effortless candour that may only be possessed by someone who has this in her blood." (exclaim.ca)

Oceňovaný je hlavne jej hlas:
"Georgia’s striking voice - a cross-hatching of Joni Mitchell’s birdsong, the emotional vulnerability of Adrianne Lenker and the seductive tones of Hope Sandoval." (exclaim.ca)

Georgiin hlas v sebe obsahuje ľahkosť štebotavého frázovania Joni Mitchell, emocionálnu intenzitu a zraniteľnosť Adrianne Lenker (Big Thief) a zvodnosť Hope Sandoval (Mazzy Star).

11-piesňový debutový album STAY IN TOUCH jej vyšiel 22. apríla 2022 na značke Arts&Crafts. Dôstojne sa ním priradila k takým kanadským menám ako Land of Talk alebo Helena Deland.

Do širšieho kontextu kanadskej hudby sa zasadila aj obalom albumu - akrylovým portrétom Georgie na pozadí letiacich oblakov, ktorý náladou (a tiež vzhľadom) pripomína album CLOUDS (1969) práve od Joni Mitchell

Na albume STAY IN TOUCH sá nachádzajú aj „výplňové“ skladby, ktoré ma bavia menej. Ale väčšina z nich je výrazne nadpriemerná.

Nádherná je aj záverečná na albume, Just The Feeling. S melancholickým refrénom na spôsob Julie Jacklin (dokonca aj spôsobom spievania) alebo na spôsob Land of Talk.

Georgia Harmer je aktuálne "nejmladší z rodu Harmerů".

Aby ste mali harmerovský rodokmeň aspoň trochu pokope, tak ešte zopár ukážok z tvorby jej tety - Sarah Harmer. Titulná skladba z albumu YOU WERE HERE, ktorý vyšiel koncom augusta 2000 na značke Rounder Records. Všimnite si, ako sú v tejto skladbe zaranžované bicie.

The Hideout z albumu YOU WERE HERE.

A ešte klip k singlu St. Peter´s Bay z albumu ARE YOU GONE, ktorý vyšiel 21. februára 2020 na značke Arts&Crafts.

Duo Gorgeous sú z Dánska. Priamo z Kodane. Speváčka a skladateľka Maríe Louise a multiinštrumentalista a producent Enrique Murga. Stretli sa v roku 2019.

Debutový singel Divine si vydali koncom augusta 2021 a 11. marca 2022 urobili jeho re-release (aj s klipom) už prostredníctvom vydavateľstva (len som nezistil, že v akom).

Divine je o láske, o zamilovaní sa.
“Falling in love easily seems like a veil of euphoria, happiness and fascination. But at the same time, it’s a personal invitation into the life of a complete stranger - and the other way around - where you eventually will have to face each other’s story and what it holds of peculiarities, weaknesses, misfortune and tragedy. Divine is about that total surrender. About showing the good and the bad sides when you bump into that true love.” (carteblanchemusic.nl)

Divine handler om kærlighedens mange variabler. Om at hvo intet vover, intet vinder. Om sårbarhed, irrationalitet og komplet overgivelse. Om usikkerhed og hengivenhed og om modet til at turde fejle undervejs og vise alle sider af sig selv, både dem man kan lide og dem man hader.” (unitedstage.dk)

Ahaaa :-) Tak toto musí byť s prekladom :-) Ale pekne vyzerá tá dánčina, že?
Ani ja neviem po dánsky, takže som sa musel spoľahnúť na google translate a moje „vyhladenie“ textu.

Divine je o mnohých premenných lásky. O tom, že kto si nič netrúfne, nič nevyhrá. O zraniteľnosti, iracionalite a ochote odovzdať sa. O neistote, náklonnosti a o ochote odhodiť strach zo zlyhania a ukázať všetky svoje stránky. Tie, ktoré máte radi, aj tie, ktorými sa nikomu nechcete chváliť.“

Gorgeous sú „len“ pop alebo indie-pop, zvukovo trochu klišéovitý. Nadväzujúci však na bohatú tradíciu škandinávskeho, hlavne švédskeho, popu a indie-popu... Všetky tie zvuky a postupy sme už niekde inde počuli... ale je to pop sympaticky zahratý a sympaticky odspievaný. S príjemnými „vibes“. A keď už chceme hľadať niečo zaujímavé, tak si všimnite, že pieseň začína tromi refrénmi a až potom ide sloha...

You’ve been opening the gate to the unknown
Aside from what I thought I could hide
I’m still within a sight from your glazed eye
How would I know you’re divine?

Shybits je post-punkové a garage-rockové trio s medzinárodným obsadením. Angličan Liam Bradbury (gitary, spev), Talian Piero Pecchi (basa, spev) a Meghan Wright z Juhoafrickej republiky (bicie, spev) sa stretli v kozmopolitnom Berlíne a začali spolu hrať.

Ich hudba je patchwork. Trochu zo 60-tych rokov (The Byrds, Beach Boys), trochu z 80-tych rokov (post-punk) a garážové indie z 90-tych rokov (napr. The Breeders). Takto je šiesta dekáda a ôsma dekáda 20. storočia prepojená s dvadsiatymi rokmi 21. storočia...

A je to krásne garážové... Tento zvuk ja môžem. Na bandcampe si uviedli žánrovú charakteristiku „beach boys nostalgia meets Beatlesque bedroom pop“.

V roku 2016 vydali 4-piesňové épečko IDIOT LIKE YOU, ale v úplne inej zostave, z ktorej do dnešných dní zostal len gitarista Liam Bradbury. Všetko staršie si nájdete na ich bandcampe a na YT kanáli.

V ich hudbe je veľa amerického surf-rocku, ale keď si od nich nájdete Skin Floats (z jari 2020), tak chvíľku v nej počujete Pixies a v refréne dokonca aj Nirvanu... takú "ľahšiu", ale Nirvanu...

Debutový album BODY LOTION im vyšiel 9. februára 2022 (niektoré zdroje uvádzajú 18. februára 2022) pravdepodobne cez berlínske vydavateľstvo Duchess Box Records.

Shybits - Neighbours

O hudbe, ktorá inšpirovala a inšpiruje ich vlastnú tvorbu sa rozhovorili v interview pre portál roodwoof.com

Were their particular records, artists, or experiences that influenced your music?

Liam: For me personally a lot of 80’s new wave British pop, then the 60’s boy band pop of The Beatles, and the 90’s - Elliott Smith was a big influence when I was growing up, and a lot West coast garage surf bands. I think our bands aesthetics sit in the lo-fi, edgy pop / underdog music scene. I am a real sucker for sincere music, if it feels real I’ll go with it. I find there are a lot of bands out there that try and replicate other bands, I think you shouldn’t analyse everything you’re producing, sometimes it´s good to just let it come out organically. 

Meg: We have such varied tastes in music (DJing together is always a total mess), but there are a few bands we really connect over like Elliott Smith, Pixies, Nirvana, Omni, Crack Cloud, The Beatles, The Beach Boys, The Cure, Sleater-Kinney

Piero: I think that we all listen to different kinds of music or genres, but we’re definitely influenced by the punk music from the late ‘70s and ‘80s and weirdo music.

Shybits - Sunshine

"Ihre Musik kombiniert Psych, Grunge, Surf, Garage, Harmonien und verzerrten Lo-Fi Bedroom-pop" (wdr.de)

Shybits v podstate čerpajú z takmer 50-tich rokov histórie gitarovej rockovej hudby a do tej svojej si vyberajú to najlepšie, čo sa v nej urodilo.

Shybits - Why

Shybits znamená niečo ako "intímne partie".

What does the name Shybits mean and why did you choose it?
Liam: The name Shybits was basically a joke name that stuck! It means (in my head) a child-like way of saying “shy area” - e.g. like when you get changed on the beach or at the swimming pool, you always wrap a towel around your “shybits”. (roodwoof.com)

Dnes už Shybits nie sú kapelou, ktorá by mala byť len "bits" alebo by mala byť "shy". V medzičase sú celkom populárnou kapelou, ktorú si stihli obľúbiť už aj iní berlínski hudobníci (Gurr alebo Art Brut).

Shybits - (As) Seen on MTV

Robert Štepaník

Robert Štepaník

Bloger 
  • Počet článkov:  103
  •  | 
  • Páči sa:  69x

Tento blog vás pozve do zaujímavého a pestrého sveta alternatívnej hudby... a ako doplnok sa objavia témy z umenia, spoločenských vied a politiky. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu