reklama

diel 89 - moje TOP10 za rok 2022, časť 3 (rubriky a zaujímavosti)

Powerplay of the Week, blog o alternatívnej hudbe, diel 89, 6. júna 2023, Bratislava

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

logo
logo (zdroj: robert stepanik)

Dopadlo to tak, ako som predpokladal... žiaľ... v máji 2023 môj súkromný a pracovný život prešiel takými turbulenciami a valilo sa na mňa toľko zmien, že som nestíhal na ne ani adekvátne reagovať... nieto ešte sa venovať hudbe a blogu. Toľko zmien na tak krátkom časovom úseku som ešte nikdy v živote nezažil... Na blogovanie potrebujem čistú hlavu, ale v máji 2023 som riešil priam existenčné (resp. existenciálne) výzvy, ktoré išli naozaj hlboko. Až na dreň.

Máj 2023 bol jeden z najťažších mesiacov v celom mojom doterajšom živote... Takže v máji som nedokázal ani dokončiť rozpísané, nieto ešte pripraviť nové... Preto mi zase vznikla fúga v generovaní článkov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

To čo sa mi dialo, nebola náhoda. Diali sa veci v širšom kontexte exekučného podvodu Ex 816/2001, ktorý bol zrealizovaný v organizovanej skupine a ktorému je naša rodina vystavená od roku 2002. Bolo až smutné sledovať dospelých ľudí, ako sa tvária, čo hovoria, ako zámerne konštruujú situácie, ktoré majú vyzerať ako náhody. A ako sa tvária, že nie sú zorganizovaní...

Prekvapením je pre mňa (a vlastne by to ani nemalo byť prekvapením, lebo viem, že toto je "krajina hrubej sily"), že Slovenská republika sa vo veci Ex 816/2001 (a jej následkov) vydala cestou konfrontácie a silového zaretušovávania trestnej činnosti... Ale toto nebude fungovať. To sa už v tomto štádiu nedá. Toto nem dopadne dobre. Zdá sa, že Slovenská republika sa s pomerne veľkou razanciou rozbehla oproti stene. A o to horší bude náraz. Navyše Slovenská republika vystavuje nebezpečenstvu trestnoprávneho postihu ďalšie a ďalšie (prevažne súkromné) subjekty. Tým, že ich žiada o súčinnosť...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

No, takže všetko sa mi zase posunulo... a doplnenie hodnotenia roka 2022 dokončujem v júni 2023! To je až absurdné :-)

Tak teda poďme k hudbe... Najprv rekapitulácia kompletného rebríčka za rok 2022 (pozri diely 86 a 88). Môjho rebríčka, ale možno zaujímavého aj pre iných.

miesto č. 10
laura veirs - seaside haiku (USA) (singel)
shirley hurt - empty hands (Kanada) (singel)
winten - anything you like (Austrália) (singel)
girlpuppy - somewhere (USA) (vybraté z albumu)
warpaint - like sweetness (USA) (vybraté z albumu)

miesto č. 9
leftfield - full way round (Anglicko / UK) (singel)
morabeza tobacco - album SHADOW OF THE CHERRY (Švédsko)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

miesto č. 8
aoife nessa frances - day out of time (Írsko) (vybraté z albumu)
emily yacina - d.b. cooper (USA) (singel)
snowy band - the last thing (Austrália) (singel)
renata zeiguer - evergreen (USA) (singel)
gorillaz - baby queen (Anglicko / UK) (singel)

miesto č. 7
florist - výber z albumu FLORIST (USA)
wet leg - angelica (Anglicko / UK) (singel)

miesto č. 6
sea lemon - eraser (USA) (vybraté z épéčka)
aldous harding - warm chris (Nový Zéland) (vybraté z albumu)
alaskalaska - get me high (Anglicko / UK) (vybraté z albumu)

miesto č. 5
lisa mitchell - album A PLACE TO FALL APART (Austrália)
núria graham - yes it´s me, the goldfish (Katalánsko / Španielsko) (singel)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

miesto č. 4
georgia harmer - album STAY IN TOUCH (Kanada)
cate le bon - album POMPEII (Wales / UK)

miesto č. 3
dry cleaning - no decent shoes for rain (Anglicko / UK) (singel)
babehoven - album LIGHT MOVING TIME (USA)

miesto č. 2
pro teens - my room (USA) (vybraté z albumu)
courtney marie andrews - these are the good old days (USA) (singel)

miesto č. 1
HTRK - album DEATH IS A DREAM (Austrália)

Ale TOP10 nie je všetko. To je len trápny pokus o subjektívne vylúhovanie toho najlepšieho (z tej malej čiastky, ktorá sa ku mne dostala a na ktorú som mal čas). TOP10 je len snaha nasilu usporiadať niečo ne-usporiadateľné. Kvantifikovať niečo nekvantifikovateľné. TOP10 je snaha staticky zachytiť niečo, čo je stále premenlivé, a preto je taký rebríček neaktuálny už v čase svojho vydania :-)

A tak sa dá obraz (môjho) hudobného roku 2022 ešte doplňovať a upresňovať - napr. niektorými žánrovými kategóriami a podkategóriami - buď podľa niektorých rubrík tohto blogu alebo len tak na základe momentálneho popudu.

V ďalšom dieli sa pozrieme na nejaké pikošky z roku 2022... najzaujímavejšie live nahrávky, najlepšia cover verzia, indie objav roku 2022, prekvapenia v oblasti Hard&Heavy, najpočúvanejšia "guilty pleasure", najzaujímavejší obal. A tak podobne...


Jednou z rubrík tohto blogu (prevažne hudobného) je rubrika VÝNIMOČNÉ LIVE. Pre také živé nahrávky, ku ktorým sa je dobré občas vrátiť a povedať: "postoj live-chvíľa".

výnimočné live v roku 2022

Ktoré teda by sa dali zaradiť medzi výnimočne pôsobivé live vystúpenia (resp. naživo zrealizované nahrávky) v roku 2022? Vybral som tri. Nie... štyri. Zhodou okolností všetky americké. Ale nebol to zámer. Tak to vyšlo.


Skutočný dátum zrealizovania prvej live nahrávky je 19. december 2021, takže tesne vedľa. Vedľa roku 2022. Ale v kanáli SOME OF THAT, PLEASE! to bolo zverejnené až v januári 2022. OK, takže berme do úvahy dátum oficiálneho zverejnenia záznamu a bude nám to sedieť :-)

Natočené pred Vianocami 2021, zverejnené v januári 2022. Pesničkárka Lomelda (Hannah Read) a jej sprievodná skupina. Pieseň Reach, ktorá vyšla na albume HANNAH (2020, Double Double Whammy) takto znie akusticky v improvizovaných lo-fi podmienkach.

Dve veci sú tam zaujímavé. Drum-kit bubeníka (a normálne mu to hrá... spĺňa to isté minimálne zvukové požiadavky) a milé nedopatrenie na cca 02:03, keď sa o svoju účasť na zvukovej stope prihlásilo ktorési kuchynské zariadenie. Zdá sa, že umývačka riadu práve doumývala :-)

Tím tej istej videosérie (SOME OF THAT, PLEASE!) v októbri 2022 nahrával aj s lo-fi folkovovou Američankou Frankie Cosmos (Greta Kline) a vyšlo z toho jedno z najšibnutejších live videí roku 2022. Občas, keď mám ťažký deň a potrebujem si navodiť úsmev, tak si nahodím tento link. Skoro vždy to zafunguje...

Greta Kline je dcérou známeho amerického herca Kevina Klinea a o dosť menej známej americkej herečky Phoebe Cates. Zatiaľ vydala 5 albumov, v rokoch 2014, 2016, 2018, 2019 a 2022. Ostatný album INNER WORLD PEACE vyšiel 21. októbra 2022 na Sub Pop Records.

Frankie Cosmos dnes už je názvom (menom) pre celú skupinu.

Pieseň Wayne vyšla na albume INNER WORLD PEACE. Natočené naživo 4. októbra 2022 u Gréty doma.

Meg Duffy a.k.a. Hand Habits pochádza zo štátu New York. Ešte ako dieťa pôvodne hrávala na bicie, až od 17-tich sa začala učiť na gitaru. Veľmi dlho bola štúdiovou hráčkou a tiež členkou live zostavy Kevina Morbyho. Od roku 2012 začala nahrávať aj vlastné piesne. Už dlhšie žije v L.A.

Ako štúdiová gitaristka je stále aktívna - spolupracovala napr. s Weyes Blood, Flock of Dimes, Sylvan Esso a ďalšími...

Hand Habits je jej sólový projekt. Ostatní hráči okolo nej sú hostia. Zatiaľ vydala tri albumy (v rokoch 2017, 2019 a 2021).

No Difference - singel z albumu FUN HOUSE (2021, Saddle Creek) takto naživo zahrali v nahrávacom štúdiu Altamira na jeseň (pravdepodobne v novembri) 2022 pre Saddle Creek Sessions.

Hand Habits vydá 16. júna 2023 na Fat Possum Records 6-piesňové épéčko SUGAR THE BRUISE. Vyzerá to tak, že asi odišla od Saddle Creek Records...

Sadurn sa dosť smolne nedostali do aprílového (2022) ani do májového (2022) mesačného výberu... a potom už na nich bolo neskoro, lebo sa sypali novinky zo všetkých strán. A nedostali sa ani do špeciálneho dielu s názvom "nepoužité za jan - jun 2022", lebo ten som mal v príprave, ale nakoniec vôbec nebol vydaný (zostal iba v koncepte). Tak im to trochu vynahradím. Aspoň do tohto špeciálneho "výberu podľa rubrík" sa dostanú.

Sadurn sú z Philadelphie (Pennsylvania, USA). Pôvodne sólový projekt autorky, speváčky a gitaristky Genevieve DeGroot. Na gitaru sa začala učiť v roku 2015, aby sa jej ľahšie skladali piesne, aby mala nejakú inštrumentálnu podporu pri komponovaní. Prvotná podoba Sadurn (ešte pod iným názvom) potom už aj skúšala niečo nahrávať a od roku 2019 (už pod názvom Sadurn) aj koncertovať. Tesne pred pandémiou mali prvé verejné vystúpenie v širšej, 4-člennej, zostave.

Sadurn - Snake naživo. Z debutového albumu RADIATOR (2022, Run for Cover Records), ktorý vyšiel začiatkom mája 2022.

A osoba za bicími má aké tričko? Tričko Babehoven. S motívom obalu épečka SUNK :-) Lebo Sadurn na niektorých koncertoch predskakovali skupine Babehoven (poznáte napr. z dielu 88).

Radiator je titulná pieseň z debutového albumu RADIATOR. Takže Sadurn si dáme ešte jednou ukážkou aj zo štúdia. Je to trošku indie, trošku urban-folk, trošku americana.

* Favorite album to come out this year! Somber, powerful and truly authentic.

Až pridlho sme sa pomotali pri lajvkách, poďme na cover verzie, prerábky a reinterpretácie. Teda, vlastne len na jednu.

najlepšia cover verzia roku 2022

Podľa mňa najlepší alternatívny cover roka 2022 urobil anglický no-vawe projekt Neon Kittens.

Pôvodne som tu mal napísané, že anglické no-wave duo (Amy Freeman + Andy Goz), ale môže to byť celé asi zložitejšie, lebo pod épéčkom z marca 2023 (s názvom UR TOAST) sú podpísaní Andy G + Nina K + Kay Y. A svoje prvé épéčko (vydané v októbri 2022) DRAG MY NAILS nahrávali ako štvorica. Takže ich presnú zostavu zatiaľ radšej necháme bokom. Hlavne mladé kapely majú v počiatkoch svojej kariéry zostavu trochu premenlivú.

Nech už ten cover nahralo akékoľvek množstvo ľudí zoskupených okolo Andyho Goza pod hlavičkou Neon Kittens, singel Planet Earth vyšiel 29. novembra 2022 na austrálskom labeli Metal Postcard Records. A bol to len ich druhý singel vydaný vôbec.

Neon Kittens sú z Yorku (v Anglicku) a sami o sebe tvrdia, že sú "the new cats on the block" :-) Sú milovníci žánru no-wave, skupiny Public Image Limited a fanúšikom releasov vydavateľstiev On-U Sound Records a ZE Records.

No-wave je žáner (resp. mikro žáner), ktorý nadväzuje na punk, post-punk a fúzuje noiseové a experimentálne rockové žánre... býva v ňom veľa disonancie, atonality a "abrasive reductionism". Zvuk je hlučný, drhnúci, zašpinený a dosť zjednodušený. Možno, ak si predstavíte starší zvuk Sonic Youth, tak by ste mohli mať takú približnú predstavu o no-wave.

Metal Postcard Records je "independent record label", ktorý vydáva hudbu inšpirovanú tým, čo vydávali Fast Records, Factory Records a Zoo Records (to posledné menované bolo vydavateľstvo špecializované na no-wave).

Neon Kittens aktuálne pripravujú svoj prvý album s názvom DRUGS NOT REQUIRED. A priebežne vydávajú épéčká, na ktorých zverejňujú veci, ktoré sa na album nedostanú. Sú v ostatnom čase dosť aktívni a pracovití (môžete si pozrieť ich bandcamp... stále tam niečo priibúda).

Planet Earth v ich podaní je veľmi zaujímavé prekvapenie. Je to tak radikálny prístup k realizácii coveru, že je to takmer „re-work“. Zobrali len základnú rytmickú štruktúru a text a urobili z toho niečo vlastné, celkom drzé... a skvelé.

Planet Earth
Pôvodní autori: John Taylor, Nick Rhodes a Simon Le Bon
Prestavbu zrealizovali: Neon Kittens

Len ako povinná jazda... Veď to všetci poznáte, lebo Duran Duran sú už (starobylý) popkultúrny fenomén (vznikli v roku 1978 v Birminghame, študent herectva Simon Le Bon sa pripojil ako spevák až po konkurze v máji 1980)... Ja viem, že si na to ani nekliknete, lebo nepotrebujete. Ale vždy je užitočné počúvať coververziu a originál blízko po sebe (to už je jedno v akom poradí).

Planet Earth (+ na b-strane Late Bar) bol úplne prvý (debutový) singel skupiny a vyšiel 2. februára 1981. V linku nižšie je ale dlhšia (albumová) verzia z debutového albumu DURAN DURAN, ktorý vyšiel 15. júna 1981 na labeli EMI.

(môj) indie objav roka 2022

Pravdepodobne najviac (resp. najpríjemnejšie) ma prekvapila (prekvapili) Dani Mack. Prvýkrát v tomto blogu sme sa zmienili o Dani Mack v dieli 71 (apríl 2022, časť 2) a potom ešte v augustovom dieli.

Dani Mack je vlastným menom Baylee Barrett. Pôvodne Texasanka, ktorá sa však presťahovala do Kalifornie, ktorá je pre hudobnú kariéru predsa len o čosi žičlivejšia. Najprv to skúšala v roku 2018 pod menom Baylee (to však až tak nevyšlo). Následne sa obklopila inými ľuďmi a zmenila si umelecké meno. Jej debutový singel Someday pod menom Dani Mack vyšiel 30. marca 2022 na značke Future Gods

Dani Mack sú vlastne duo, lebo spoluautorom piesní je aj Christopher Reagan.

Druhý singel Fleabag vyšiel v auguste 2022, tretí singel niekedy na jeseň 2022... v blogu sme si prešli vlastne všetky 3 single, ktoré v priebehu minulého roka vydala. Takže verím, že to spoznávate...

A vydarená séria Dani Mack pokračuje aj v roku 2023. Nothing Better je singel, ktorý vydali v polovici apríla 2023.

(moje) sklamanie roka 2022

Kvarteto Lo Moon už poznáte (pozri staručký diel 05 z roku 2018 - to som si vtedy ešte myslel, že dramaturgia tohto blogu bude taká, že jednotlivé diely sa budú venovať len jednej skupine alebo interpretovi).

Lo Moon bol pôvodne sólový projekt speváka a gitaristu Matthewa Lowella, skupina sa okolo neho sformovala až neskôr a pôvodne boli trio. Druhý gitarista je Sam Stewart (syn Davea Stewarta z Eurythmics). Prvé nahrávky vydali v roku 2016, debutový album vo februári 2018 na veľkom vydavateľstve Columbia Records. Ich druhý album A MODERN LIFE vyšiel 25. februára 2022 na málo známej značke Strngr Records.

Ich staršie nahrávky a ich live-vystúpenia ma zaujali veľmi (preto si aj vyslúžili samostatný diel :-) Ich práca s atmosférou bola vždy pôsobivá a okrem toho hrali aj zaujímavé hudobné motívy, používali crescendo a decrescendo (čo sa dnes už tak často nepočuje). Prekvapili mnohých, objavovali sa titulky "Lo Moon seemingly came out of nowhere".

V roku 2021 zverejnili celkom imponujúcu sériu cover-verzií (Bonny od Prefab Sprout, Planet Caravan od Black Sabbath, Anything od Adrianne Lenker, Playground Love od Air), takže nič nenaznačovalo, že by prípadne album mohol byť vlažnejší...

Album je celkom precízne zaranžovaný (to im ide), texty sú asi v poriadku (úplne som ich neanalyzoval) ale celkovo je A MODERN LIFE víťazstvo formy nad obsahom... Vypočul som si ho viackrát (kvôli menu Lo Moon), ale vždy som musel konštatovať, že je to vlastne strata času. V mojom hviezdičkovom ratingu som pri počúvaní albumu A MODERN LIFE len trom skladbám priradil 3 hviezdičky (= nadpriemerné) a 4 hviezdičky (= outstanding) som nedal ani jednej.

Lo Moon pridali klávesy, ubrali rock a niečo sa stratilo. Celý album ma kapitálne nudil... Že som niečo predsa len vybral, je výsledok toho, že tí ľudia vedia hrať a že minimálne na úrovni hráčskych výkonov a hudobnej atmosféry je na albume vždy možnosť niečo nájsť.

Názory na album boli rozporuplné aj na iných miestach a v iných hlavách.. čo potvrdilo, že moje pochybnosti boli namieste:

Český portál musicserver.cz album dosť klišéovito vychválil: "Na album A MODERN LIFE čtveřice Lo Moon jsme si museli počkat čtyři roky. Skupina se na něm odpoutala od konceptu bezejmenného debutu, a díky tomu natočila mnohem intenzivnější skladby. Pod taktovkou intuitivního vypravěče Matthewa Lowella bortí zaběhlé představy o světě okolo vás. ... A MODERN LIFE je dotaženým albem, které jasně ukazuje, kam Matthew Lowell a jeho společníci chtějí hudebně směřovat. ... Lo Moon se nadále posouvají a s takzvaným komplexem druhé desky se vyrovnali se ctí."

Portál flyctory.com bol výrazne kritickejší: "No doubt, there are some good one on A MODERN LIFE. But finally, you get an eight track album plus two intro/interlude tracks, an enhanced EP. And some of the tracks are not good enough for the very high ratings. I feel that the band has much more potential - but with this release, they cannot illustrate it. Too many average / below average songs."

Digging Up The Dead z albumu A MODERN LIFE. Nech vás nemýli, že som niečo vybral. Väčšia časť albumu je naozaj horšia ako toto :-)

Ale nebudeme nad nimi lámať palicu... držme im palce do ďalšej tvorby.

Ale naživo im to stále ide dobre... vždy sa mi Lo Moon zdali silnejší naživo, než na štúdiových nahrávkach... (čo v realite u mnohých skupín býva presne naopak).

Naživo Dream Never Dies (bol to pôvodne prvý singel z albumu A MODERN LIFE).

čo zo žánru Hard&Heavy mohlo v roku 2022 zaujať aj alternatívneho poslucháča?

Možno sa na mňa aj budete hnevať... ale ja osobne nevidím veľký prienik medzi svetmi Hard&Heavy a Alternative... a ani ten prienik nevyhľadávam. Možno by sa našli nejaké styčné body v takej tej hard-coreovej (alebo čokoľvek-coreovej) oblasti, kde sa dokážu spojiť aj metalové chápadlá, aj punkové korene, aj elektronické výbežky... a vznikajú tak akési hraničné subžánre a mikrožánre pre silno menšinové ale o to viac vyhranenejšie mikropubliká (mikro-cieľové-skupiny).

Ale je jedna kapela, ktorá by dokázala uspokojiť viac svetov naraz.

Kvarteto Chat Pile (pôvodne som si myslel, že sa píšu Chatpile) sú z Oklahoma City (Oklahoma, USA). Mali by patriť do subžánru sludge metal (čo je spojenie doom-metalu a hard-core punku... aha a už tam vidíme niečo, čo je blízko k alternatíve). Oni sami tvrdia, že hrajú jednoducho noise-rock... Fajn, aj toto žonglovanie so žánrovými škatuľkami prezrádza, že sme naozaj na premočenej nepevnej pôde... a že teda ide o fúziu žánrov. Je to jedno z mála území, na ktorom sa vedia stretnúť aj metalisti aj alternatívci.

Vznikli v roku 2019, prvé épečko vydali v máji 2019, prvé verejné vystúpenie mali v júli 2019. Nahrávaciu zmluvu s vydavateľstvom The Flenser podpísali na jeseň 2020.

Debutový album GOD'S COUNTRY vyšiel 29. júla 2022 na značke The Flenser.

Zaujímavé... skôr pomalšie tempo, ťažké bicie, normálne zrozumiteľný vokál, ktorý sa vyhýba metalovým klišé... žiadne vreskoty alebo medvedie huhňanie... Prijateľné stopáže... priemerne okolo 04:00. A temnota navodzovaná životom samým a nie nejakými mystickými vymyslenými príbehmi či mystickými postavami, rozprávkami pre dospelých... Logo je ale dosť metalové... vlastne nečitateľné. Až keď viem, že je to "chatpile", tak to tam vidím...

Chat Pile - Pamela z albumu GOD´S COUNTRY

Chat Pile - Tenkiller z double-A-side singla Tenkiller / Lake Time (Mr. Rodan), ktorý vyšiel 15. novembra 2022 na značke The Flenser.

úplne najväčšia smola v roku 2022

Toto je vlastne identický prípad ako Sadurn. Najprv mali byť zaradení v apríli 2022, potom v máji 2022. A stále som ich z dramaturgie vyradil... Potom boli zaradení do dielu "nepoužité za jan - jun 2022" (a ten vôbec nebol dokončený a vydaný, lebo čas plynul a na jeho vydanie bolo v istej chvíli už trápne neskoro :-)

Nealbumový singel Within You, Within Me od Meltt pôvodne vyšiel začiatkom mája 2022.

Meltt sú z Kanady (Vancouver, British Columbia), svoj debutový album SWIM SLOWLY vydali v roku 2019.

3. marca 2023 vyšlo Within You, Within Me ešte raz. Už nie ako singel, ale ako súčasť 5-piesňového épéčka ANOTHER QUIET SUNDAY. Takže tento pozabudnutý singel Meltt sa vracia aj oficiálne v roku 2023 ako súčasť rozsiahlejšieho releasu.

Klip by sa hodil do rubriky VIDEOKLIPY TANEČNÉ. A tiež do pripravovanej rubriky VIDEOKLIPY ANIMOVANÉ... ejha, som teraz asi niečo prezradil :-)

to, z čoho asi nebude nič (ani v ďalších rokoch)

Pod menom Lolahol sa zahryzla do hudobného biznisu najstaršia dcéra slávnej Madonny - Lourdes Maria Leon.

9. novembra 2022 vydala Lolahol svoje debutové (5-piesňové) épéčko GO (jej prvý singel sa volal Lock & Key a vyšiel koncom augusta 2022). Podľa tlačovej správy jej hudba “spans R&B, alternative pop and classic trip-hop”.

Nie je to ani zlé (hlavne formou), ale nie je to ani úplne ono... Niečo tomu chýba, chýba tomu iskra, chýba tomu moment prekvapenia. A asi aj výraznejší talent. Lourdes Maria sa dostala k možnosti nahrať hudobnú nahrávku, lebo sa pohybuje v prostredí kumštu a aj hudby, ale...

V tom obrovskom množstve existujúcej hudby (a každý deň vychádza ďalšia a ďalšia) je nevyhnutne nutné prísť s niečím výrazným... toto v lepšom prípade "nie je prúser". Je to však skôr zaujímavosť a raritka spojená so známym menom. V jej hlase sa dajú nájsť drobné zvukové podobnosti so samotnou Madonnou. Na reálnu hudobnú kariéru je to však zatiaľ asi málo. Druhá Madonna z nej nebude... vlastne je to škoda, že? Ale dobrého veľa nebýva a ani sa to automaticky neprenáša pokrvne z generácie na generáciu (aj keď tá možnosť tu je)... Buďme radi, že Madonna je a že priebežne vytvorila aj niečo, čo pretrvá. Ale aspoň tá provokácia v názve ("cunt" je vulgarizmus pre ženské prirodzenie) udržiava líniu rebelských madonnovských génov.

Épéčko GO produkovala americká multi-inštrumentalistka Eartheater (Alexandra Drewchin). Singel Cuntradiction vyšiel začiatkom novembra 2022 na Chemical X Records.

Lourdes Maria Leon, Madonnina dcéra, vydala nahrávku... a ani nie preto, aby zatriasla hudobným biznisom, ale skôr ako súčasť osobného hľadania - aby zistila, čo chce ďalej v živote robiť. No a takto to dáva zmysel.

najzvláštnejší mužský hlas roku 2022

Oxfordské art-pop kvarteto Low Island som spoznal až teraz... až keď 4. novembra 2022 vydali svoj druhý album LIFE IN MINIATURE vo svojom vlastnom vydavateľstve Emotional Interference. Ten natáčali vo Francúzsku s pomocou producenta Toma Archera.

Prvý album IF YOU COULD HAVE IT ALL AGAIN ma nejako obišiel... Budem si ho musieť dodatočne doštudovať.

Pôvodne boli iba duo (Jamie + Carlos), ktoré robilo hudbu k divadelným predstaveniam. Duo, ktoré pôvodne nemalo žiadne ďalšie ambície v hudobnom šoubiznise. Ale... zmenilo sa to, pribrali ďalších dvoch hráčov (basa + bicie) a v januári 2017 vydali svoje prvé épečko.

"Fusing together icy shades of electronic art-pop, warm tones of indie-rock, and avant-garde experimentalism." (thelineofbestfit.com)

A ten zaujímavý mužský hlas je ich frontman - Carlos Posada.

Goodbye Bluefin z albumu LIFE IN MINIATURE (2022, Emotional Interference)

Words Are Out of Reach z albumu LIFE IN MINIATURE (2022, Emotional Interference)

Come A Long Way z albumu LIFE IN MINIATURE (2022, Emotional Interference)

Pripomína mi hlas Haydena Thorpea, ktorý do roku 2018 spieval v britskej skupine Wild Beasts a od roku 2018 sa vydal na sólovú dráhu (Wild Beasts sú zatiaľ deaktivovaní).

Straight Lines z albumu DIVINER, ktorý vyšiel koncom mája 2019 na značke Domino Recording. Hayden Thorpe pre porovnanie.

najpočúvanejšia guilty pleasure v roku 2022

Zvláštne... že to, z čoho som v roku 1986 „grcal“, že to je hrozný gýč, tak v roku 2022 úplne v pohode zvládnem... lebo nostalgia. V roku 1986 som takýto zvuk úplne ignoroval. A dnes už mi to až tak nevadí... Práve naopak. Aj Ricka Astleyho si dnes už vypočujem s radosťou :-)

The Midnight sú duo z Los Angeles. Stretli sa v roku 2012 a od roku 2016 už vydali priebežne 4 albumy. Priraďovaní sú k mikro-žánru "synthwave", ktorý sa odkazuje hlavne na filmové sountracky z 80-tych rokov.

* Total 80’s hair metal vibes and we are here for it!

Album HEROES, už ich štvrtý v poradí, vyšiel 9. septembra 2022 na Counter Records.

The Midnight - Change Your Heart Or Die (singel apríl 2022)

podobnosti zvukové

Že sa Morrissey podobá na The Smiths by vlastne nemalo prekvapiť (aj keď on sa vo svojej sólovej tvorbe snažil skôr vyhraniť sa voči The Smiths... ale na druhú stranu, The Smiths je taká významná a formatívna popkultúrna legenda, že mnohí práveže prirodzene čakajú kontinuitu so The Smiths).

Rebels Without Applause vyšlo 25. novembra 2022 cez vydavateľstvo Universal.

V tzv. credits ku tejto skladbe sú ako gitaristi označení hneď traja ľudia - Andrew Watt, Josh Klinghoffer a Jesse Tobias. Takže neviem presne kto tam hrá ten "smithovský" motív...

Morrissey - Rebels Without Applause z jesene roku 2022. Z albumu BONFIRE OF TEENAGERS, ktorý mal vyjsť cez Capitol Records. Morrissey si ale pustil hubu na špacír, skritizoval Sama Smitha za "satanizmus" a vydanie albumu (február 2023) bolo pozastavené a zdá sa, že cesty Morrisseyho a Capitol Records sa rozišli... Aktuálne je avizovaný album pod názvom WITHOUT MUSIC THE WORLD DIES (s iným tracklistom), ktorý by mal vyjsť koncom roka 2023. Vydavateľstvo však zatiaľ nie je jasné...

Morrissey má už dlhšie problémy s "woke" hnutím v USA, takže pri hľadaní potenciálneho vydavateľa by sa mal obrátiť skôr na niektoré európske alebo austrálske vydavateľstvo. V USA (kde teraz žije) to môže byť pre neho teraz trochu komplikované.

Bohvie, ako to celé dopadne...

Hmmmm... čo mi to len pripomína?

The Smiths - Cemetery Gates z albumu QUEEN IS DEAD (1986, Rough Trade).

Tu na gitarách preukázateľne Johnny Marr. Rok 1986.

najzábavnejší obal (artwork) v roku 2022

delorians - my mom was right about you
delorians - my mom was right about you (zdroj: screenshot z YT )

Že na obal platne (disku) sa občas popíšu všelijaké haluze, nie je nič prekvapujúce. Všelijaké kódy, dátumy vydania, stopáž alebo starobylo pôsobiace logo STEREO (akoby z čias, keď stereo záznam iba začínal)... ale títo Delorians išli ešte ďalej.

Na obal umiestnili aj mini-recenziu a podobe upozornenia. Kardiologického upozornenia.

upozornenie: táto pieseň obsahuje mimoriadne príťažlivé gitarové sólo, ktoré môže spôsobiť abnormálny srdcový rytmus, ako aj vyvolať pocity smútku a radosti zároveň

No nepusti si to potom!

My Mom Was Right About You vyšlo v júni 2022. Ak chcete, nájdite si... napriek veľkým slovám, to nie je bohviečo.

Nezistil som odkiaľ Delorians sú, sú dvaja (chlapec a dievča), východoázijského vzhľadu a ich hudba je niečo ako bedroom-pop. Majú svoj kanál na YT a na Spotify, takže si ich viete ľahko nájsť.

logo
logo (zdroj: robert stepanik)

Toto napísal nick "Alberto Contador" v diskusii na inom portáli... ani nebudem konkretizovať kde. Načo provokovať :-)

Je to vystrihnuté, ale nie vytrhnuté z kontextu. Funguje to ako vyjadrenie samé osebe, ľahko pochopíte o čom je reč...

Prepáčte, ale vy tu o čom bľabotate? Nemennosť hraníc v Európe? V 1999 bola de facto nelegálne odtrhnutá provincia Kosovo od Srbska, bolo porušené medzinárodné právo pod vedením jednej svetovej mocnosti. Bolo to prvé narušenie takzvanej nemennosti hraníc v Europe vojenskými prostriedkami cudzou mocnosťou, ak teda nerátam okupáciu severnej časti Cypru Tureckom, inak tiež členom NATO, čo bolo ešte pár rokov skôr. Doteraz rezolúcia OSN č.1244 garantuje srbskú zvrchovanosť nad provinciou Kosovo. Ale 100 krajín, čiže asi polovica sveta to porušuje, čo chvalabohu nie je prípad Slovenska, teda celkom 5 štátov EU neuznáva srbskú provinciu Kosovo ako nezávislý štát. Ale pointa je, že ak nejaká mocnosť nedodržuje medzinárodné právo, resp. ho porušuje, tak nemá morálne právo poučovať iných a hrať sa tu na moralizatora, pretože boli prví, ktorí urobili z medzinárodného práva zdrap papiera, čo momentálne aj je, bohužiaľ.

No a ešte jedna citácia (zdroj konzervativninoviny.cz, z článku preloženého z cs.gatestoneinstitute.org)

Ja osobne som odporca prekotnej digitalizácie a automatizácie všetkého. Na prvý pohľad sa mnohé veci môžu javiť ako pokrok, ale...

Zákaznický servis je čím dál tím žalostnější

Zkuste si po telefonu o nějaké závadě promluvit se skutečným člověkem. Je to téměř nemožné. Automatizované systémy odstranily při většině nákupů interakce mezi lidmi. Čerpací stanice, restaurace rychlého občerstvení a večerky nahradily lidi u pokladen automaty, u kterých se kupující sami obslouží. I návštěva obchodu s potravinami nebo domácími potřebami nyní běžně vyžaduje použití samoobslužné pokladny při placení za nákup. A tak se stalo zcela normálním koukat na to, jak lidé zvedají svůj nákup z nákupních vozíků, skenují každou věc a ukládají ji do tašky, pak to hodí zpět na vozík, zaplatí a odšourají se pryč. Jsem v rozpacích, když si uvědomím, že to není tak dávno, kdy ochotní a usměvaví zaměstnanci pečlivě prováděli všechny tyto služby v rámci běžného vztahu mezi firmou a jejími zákazníky.

Snížení mzdových nákladů na další zaměstnance, jejichž hodinové mzdy jsou tlačeny nahoru výší státem stanovené minimální mzdy, která se snaží držet krok s rostoucími životními náklady, má pomoci zabránit dalšímu růstu již tak nafouknutých cen. Když sledujeme zákazníky, jak se sami obsluhují, a dělají úkony, které kdysi vykonávali placení pracovníci, tak můžeme dojít k závěru, že v tomto případě se nejedná o „pokrok“, ale spíše o „krok zpět“.

Robert Štepaník

Robert Štepaník

Bloger 
  • Počet článkov:  103
  •  | 
  • Páči sa:  69x

Tento blog vás pozve do zaujímavého a pestrého sveta alternatívnej hudby... a ako doplnok sa objavia témy z umenia, spoločenských vied a politiky. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu