reklama

Len nevyťahujte tú "maďarskú kartu", prosím!

Šovinisti totiž nikdy nespia. Národnostných vojen sme tu už mali neúrekom...

Len nevyťahujte tú "maďarskú kartu", prosím!
Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

V kontexte extrémneho napätia v spoločnosti, ktoré snáď presahuje aj divoké deväťdesiate roky, sa návrh poslanca Guymesiho javia ako nepekný vtip. Ten promptne reagoval na výsledky sčítania ľudu a poukázal na skutočnosť, že početná maďarská menšina nemá na slovenskej politickej scéne aktívne zastúpenie. Chybou podľa neho samozrejme nie je vzájomná roztrieštenosť národnostných strán maďarskej menšiny, ale nesprávne nastavený volebný systém.
Poslanec Guymesi, okrem, čiastočne oprávnenej, kritiky jedného volebného obvodu, obvinil volebné kvórum piatich percent. Navrhol znížiť ho na hranicu 3 percent pre strany národnostných menšín.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tento návrh vo svetle princípu zastupiteľskej demokracie vyznieva úplne absurdne. V moderných demokratických krajinách a vôbec celkovo v krajinách, kde prebiehajú voľby (do istej miery slobodné) snáď neexistuje podobné monštrum, ktoré je samo o sebe popretím základných demokratických princípov, v ktorých majú všetky politické subjekty (s výnimkou predvolebných koalícií) rovné a rovnaké podmienky pre dosiahnutie miestenky v zákonodarných zboroch. Nech to vyznelo akokoľvek smiešne, poslanec si jasné drží svoju líniu, v ktorej sám seba nazval "zlým Maďarom", ktorý odmieta mlčať o problémoch maďarskej menšiny na Slovensku... Jeho presvedčenie je zrejme autentické a určite získava sympatie a hlasy mnohých občanov maďarskej národnosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Guymesi otvára Pandorinu skrinku

Jeho vyjadrenie sú extrémne toxickými a nebezpečnými, obzvlášť v tejto dobe. Skrývajú v sebe tri veľké nebezpečia:

  • Voda na mlyn zúriacej opozícii
    Už v čase prvého prešľapu poslanca Guymesiho bol kritizovaný za takmer opozičné postoje. Ak si zaspomíname na slovensko-maďarské napätie (ľuďom treba pripomínať), za nimi vždy stála Slovenská národná strana a jej excentrickí a hlúpi vodcovia. Nie je tomu tak dávno, kedy som si na Silvestra vypočul príhovor starostu severoslovenskej obce o tom, ako treba bojovať a zastaviť maďarizáciu! Cítil som sa ako v 19. storočí.
    Dnešná opozícia disponuje absolútnou beštiálnosťou. Spiaca SNS, na čele s kapitánom Dankom, je len malý odvar predstavy, v ktorej sa maďarskej karty chytí Fico...a ono sa to určite stane. Ficovi je totiž jedno, čo je to za tému. Ak aj z ničoho dokáže vytvoriť sociálne napätie, tak maďarská karta v jeho rukách je hotovým žolíkom! Nezabúdajme na prezidentské voľby Gašparovič-Radičová!

  • Ešte väčšie trenice v koalícii
    Ktorá už možno ani nefunguje. Aj napriek tomu pôsobia poslancove návrhy ako trójsky kôň - bez významu, bez cieľa. Témy sa rád chytí predseda Kollár. Jeho doménou sú totiž témy, ktoré ľudia riešia. Vtedy rád zaujme naoko rozhodný a pritom absolútne indiferentný postoj.

  • Skaza pre vlastnú menšinu
    V súčte vyššie spomenutých, maďarská menšina týmto nič nezíska. Ak neprežije táto vláda, môže prísť horšia. Tá však nebude hľadieť na potreby menšín vôbec. Obzvlášť je táto téma zanedbateľná, nakoľko spoločnosť je roztrieštená na rozumných a odporcov, na rusofilov a tých, ktorí Rusom neuveria ani "dobrý deň". Jediná šanca pre maďarskú menšinu je normálnosť. Ťažko však povedať, či ešte vznikne podobný projekt, akým mal, a mohol, byť MOST-HÍD...

    __________________________________________________________________

Takže pán poslanec. Všetci vieme, že v prvom rade ide o kariéru, o vaše hlasy - až potom o reprezentovanie hodnôt ľudí, ktorých chcete reprezentovať. Šancí na zviditeľnenie je v tejto fanatickej dobe skutočne málo. Toto však bolo moc.
Nehrajte ˇmaďarskou kartou" - váš súper má väčšie tromfy. Prehráte a spolu s vami všetci slušní ľudia, či už Slováci alebo Maďari.

Marek Strapko

Marek Strapko

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  473
  •  | 
  • Páči sa:  1 880x

Všetci vravia, že som večný optimista. Asi som ten najlepší klaun na svete. Snažím sa nebáť sa. Zoznam autorových rubrík:  Domáca politikaSpoločnosťZ môjho životaZahraničná politikaŠkolaOsobnosti, zaujímavostiŠportHudbaNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu