reklama

G7 vyzýva Kaisa Saieda, aby obnovil ústavný poriadok v Tunisku

Medzinárodný tlak na tuniského prezidenta Kaisa Saieda neutícha. Po tom, čo odvolal predsedu vlády a prevzal moc nad krajinou sa patová situácia predlžuje aj v dôsledku šírenia COVID-19.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Členovia tuniských ozbrojených síl
Členovia tuniských ozbrojených síl (zdroj: Flickr)

Prezident Kais Saied bol zvolený za tuniského prezidenta v roku 2019. V júli tohto roku pozastavil činnosť parlamentu a zrušil imunitu poslancov. Následne odvolal predsedu vlády a výkonnú moc vykonáva v plnom rozsahu prezident. Svoju intervenciu do rozdelenia moci v štáte obhajoval tým, že koná v medziach ústavy, pričom tieto kroky sú nevyhnutné pre riadenie núdzovej situácie v dôsledku pandémie COVID-19 ako aj početných protestov. Krátko po tom, ako 23. augusta tuniský prezident predĺžil výnimočné obdobie na neurčito oznámil verejnosti, že parlament je hrozbou pre štát.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Predstavitelia G7 v súvislosti s daným vývojom udalostí vydali vyhlásenie, v ktorom žiadajú obnovenie ústavného poriadku, v ktorom je rola parlamentu nenahraditeľná. „Zdôrazňujeme naliehavú potrebu vymenovať nového predsedu vlády, ktorý by zostavil vládu schopnú riešiť bezprostredné ekonomické a zdravotné krízy, ktorým Tunisko čelí,“ uvádza sa vo vyhlásení. K vyhláseniu G7 sa priamo nevyjadril a v súvislosti s danou situáciou smeroval slová na adresu národnej stráže. „Tunisko je suverénna krajina a suverenita patrí ľuďom,“ povedal Kais Saied. G7 rovnako žiada inkluzívny dialóg o navrhovaných ústavných a volebných reformách, keďže do úvahy prichádza aj zmena ústavy pre posilnenie právomocí prezidenta.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prezident Kais Saied sa začiatkom septembra stretol s delegáciou amerického Kongresu pod vedením senátorov Chrisa Murphyho a Jona Ossoffa. Tých ubezpečil o tom, že výnimočné opatrenia, ktoré boli prijaté 25. júla rešpektujú tuniskú ústavu. Delegácia však apelovala na to, aby sa Tunisko vrátilo na cestu k demokracii a reformy boli prijaté politickým spektrom ako aj členmi občianskej spoločnosti. Po stretnutí delegácie s prezidentom senátor Murphy uviedol, že záujmom USA je ochrana a rozvoj zdravej demokracie a hospodárstva v Tunisku. Americká strana tiež informovala o tom, že konkrétnu politickú stranu nepreferuje, rovnako ani žiadnu konkrétnu reformu a výber necháva na Tunisanov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Americká delegácia rokovala aj s poslancami a predstaviteľmi organizácií občianskej spoločnosti, ktorí neboli zahrnutí do diskusií s prezidentským palácom. Poslankyňa Saida Ounissi na margo rokovania s americkou delegáciou zdôraznila, že v rokovaniach nešlo o zasahovanie do vnútorných záležitostí ale o zachovanie dlhoročného priateľstva s kľúčovým spojencom. Tunisko podľa poslankyne nemá záujem o izoláciu alebo o vylúčenie z rokovaní, ale najmä o rozvíjanie tuniskej diplomacie.

Autorka : Benita Fekete


Inštitút strategických politík

Inštitút strategických politík

Bloger 
  • Počet článkov:  113
  •  | 
  • Páči sa:  97x

Sme Inštitút strategických politík STRATPOL - nezávislý think-tank pôsobiaci v oblasti výskumu medzinárodných vzťahov a bezpečnostných politík. Zameriavame sa na slovenskú národnú bezpečnosť, európske susedstvo, transatlantické vzťahy a globálne záležitosti. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu