reklama

Lukašenko predkladá možnosť vstupu ruskej armády do Bieloruska - je to vôbec reálne?

Rusko udržiava so svojim spojencom Bieloruskom úzke vojenské a ekonomické väzby

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Prezident Bieloruska, Alexander Lukašenko.
Prezident Bieloruska, Alexander Lukašenko. (zdroj: Wikimedia commons)

Prezident Bieloruska, Alexander Lukašenko, v piatok avizoval, že je pripravený pozvať na územie krajiny jednotky ruskej armády v prípade, že to bude potrebné na zaistenie bezpečnosti Bieloruska a Ruska (resp. spoločného Zväzu Ruska a Bieloruska). Ruské jednotky by mali na územie Bieloruska vstúpiť a zasiahnuť len v krajnom prípade, ak 500 tisíc príslušníkov bieloruskej armády, ktoré môže Bielorusko v prípade núdze použiť, nebude stačiť. Lukašenko však dodal, že zatiaľ takýto krok “...  nie je absolútne potrebný”  a bieloruská armáda je v súčasnosti aj bez ruskej pomoci “... silnou, zjednotenou a kompaktnou ozbrojenou silou.” 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aj keď bieloruská a ruská armáda často úzko spolupracujú, len donedávna užšia vojenská spolupráca medzi krajinami stagnovala. Zatiaľ čo Bielorusko poskytlo svoje územie pre potreby rozmiestnenia rádiolokátorov ruskej armády, odmietlo žiadosť Moskvy o poskytnutie leteckej základne pre potreby ruského letectva. Bieloruská a ruská armáda však naďalej spoločne podnikajú vojenské cvičenia, pričom najbližšie sa majú spoločné manévre konať v septembri

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dodal, že Bielorusko zatiaľ oficiálne o takúto vojenskú pomoc nepožiadalo. Vyslanie ruských vojakov na územie Bieloruska tak bude potrebné len v prípade, že Bielorusko o to požiada oficiálnou cestou. Neoficiálny a nejednoznačný postoj Ruska k piatkovým vyjadreniam Lukašenka tak naznačuje, že sa nejedná o finálne rozhodnutie bieloruského prezidenta. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je pravdepodobné, že v prípade piatkových vyjadreniach bieloruského prezidenta sa jednalo len o reakciu na odpovede Európskej únie a Spojených štátoch v podobe uvalenia sankcií po tom, čo sa politická situácia v krajine obrátila smerom k silnejšiemu postaveniu prezidenta. Zastrašovanie zásahom ruskej armády v Bielorusku, resp. k jej zapojeniu sa na ochranu súčasného politického režimu, tak má vyznieť ako snaha o odvrátenie hypotetickej západnej intervencie v krajine. Vzhľadom k relatívnej sile a početnosti bieloruskej armády a dobre nastavených vzťahoch Moskva-Minsk je však vysoko nepravdepodobné, že by sa západné krajiny, resp. Severoatlantická aliancia, pokúsila bieloruský režim zvrhnúť silou. Otázne je aj možné rozmiestnenie ruskej armády v Bielorusku. Aj keď vojenská a bezpečnostná spolupráca medzi Ruskom a Bieloruskom je na dobrej úrovni, v posledných rokoch upadala a narástla až po začiatku masových protestov v Bielorusku po posledných prezidentských voľbách. Vyjadrenia bieloruského prezidenta sa tak môžu javiť len ako snaha o upevnenie a ochrane politickej moci pomocou posilnenia bielorusko-ruských vzťahov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor : Jaroslav Cabuk


Inštitút strategických politík

Inštitút strategických politík

Bloger 
  • Počet článkov:  113
  •  | 
  • Páči sa:  97x

Sme Inštitút strategických politík STRATPOL - nezávislý think-tank pôsobiaci v oblasti výskumu medzinárodných vzťahov a bezpečnostných politík. Zameriavame sa na slovenskú národnú bezpečnosť, európske susedstvo, transatlantické vzťahy a globálne záležitosti. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu