reklama

Mexiko a USA pracujú na novej dohode zameranej na boj proti kartelom

Delegácie na vysokej úrovni z Mexika a USA predstavili obrysy nového bezpečnostného rámca pre dvojstranné vzťahy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

 Antony Blinken
Antony Blinken (zdroj: Flickr)

Medzi USA a Mexikom má vzniknúť nová bezpečnostná dohoda zahŕňajúca kľúčové bezpečnostné výzvy. Ide primárne o snahu bojovať proti organizovanému zločinu a obchodu s drogami, ktorý prináša násilné aktivity drogových kartelov.

Dialóg o novej bezpečnostnej dohode bol otvorený po naznačení oboch štátov, že sú ochotné ustúpiť od bezpečnostného systému Merida Initiative podpísaného Obamovou administratívou v roku 2008. Podrobnosti boli vymedzené počas návštevy ministra zahraničia USA Antonyho Blinkena v Mexico City, kde v piatok 8. októbra viedol stretnutie na úrovni vysokých predstaviteľov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Deň pred rokovaniami sa americkí vysokí úradníci vyjadrili slovami: „USA a Mexiko uznávajú potrebu prispôsobiť našu bilaterálnu bezpečnostnú spoluprácu tak, aby riešila obavy a priority oboch vlád. Naše bezpečnostné výzvy sú spoločné, rovnako ako aj zodpovednosť za ich riešenie.“

S kreovaním nového paktu sa však spájajú aj pochybnosti. Na jednej strane stojí nízka úspešnosť donedávna platnej bezpečnostnej dohody Merida Initiative, ktorá iba nedostatočne riešila problém formovania kartelov, pašovania drog a zbraní cez hranice, ako aj súvisiaceho napätia a násilností. Ďalším dôvodom pre obavy je vyhýbanie sa otázke cezhraničnej migrácie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Súčasťou dohody majú byť programy zamerané na príčiny rastúceho násilia v Mexiku, spojeného s bujnením nelegálnych aktivít kartelov. Aj tento cieľ je ale kritizovaný kvôli nedávnemu prijatiu legislatívy sťažujúcej prácu amerických agentov na mexickej pôde.

Vláda mexického prezidenta Lópeza Obradora pristúpila k tvorbe tohto zákona kvôli údajným obavám z narušenia suverenity štátu zo strany USA. Krok nadväzoval na zatknutie bývalého mexického ministra obrany Salvadora Cienfuegosa na pôde USA v októbri 2020.

Cienfuegos bol obvinený zo spolupráce s drogovým kartelom, korupcie a napomáhania pašovaniu drog do USA. Mexická vláda bola obvineniami pobúrená a reagovala ich popretím. Cienfuegos bol v januári zbavený všetkých obvinení, udalosť však narušila ako diplomatické vzťahy, tak aj bezpečnostnú spoluprácu medzi štátmi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autorka : Michaela Ružičková

Inštitút strategických politík

Inštitút strategických politík

Bloger 
  • Počet článkov:  113
  •  | 
  • Páči sa:  97x

Sme Inštitút strategických politík STRATPOL - nezávislý think-tank pôsobiaci v oblasti výskumu medzinárodných vzťahov a bezpečnostných politík. Zameriavame sa na slovenskú národnú bezpečnosť, európske susedstvo, transatlantické vzťahy a globálne záležitosti. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu