reklama

Podnestersko sa môže stať novým frontom v agresii Ruska proti Ukrajine

V uplynulých týždňoch sa diskutuje o možnom zapojení separatistickej republiky Podnestersko do vojny na Ukrajine.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Podnesterská a ruská vlajka
Podnesterská a ruská vlajka (zdroj: Wikimedia commons)

Územie je dlhodobo podporované Kremľom. Obavy sa objavili po tom, ako vysokopostavený ruský vojenský predstaviteľ Rustam Minnekajev povedal, že „druhá fáza“ ruskej vojny proti Ukrajine bude zahŕňať obsadenie pozemného koridoru do Podnesterska, kde ruskojazyční občania údajne trpia diskrimináciou.

Ešte koncom apríla Podnesterskom otriasla séria niekoľkých výbuchov. Neznámi muži vystrelili rakety na budovu ministerstva štátnej bezpečnosti v centre hlavného mesta Tiraspol a o deň neskôr boli hlásené výbuchy aj na letisku v hlavnom meste. Druhý menovaný výbuch mali mať podľa proruských separatistov na svedomí ukrajinskí „nacionalisti“, a naopak, ukrajinskí predstavitelia obvinili ruské bezpečnostné sily z operácie pod „falošnou vlajkou“ s cieľom vytvoriť zámienku na intervenciu. Oficiálne sa však k útoku nikto neprihlásil.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Moldavský minister zahraničných vecí uviedol, že útoky boli „zámienkou na napätie bezpečnostnej situácie v podnesterskom regióne“. V reakcii na výbuchy podnesterský prezident Vadim Krasnoselskij vyzval na vyhlásenie 15-dňovej pohotovosti a zavedenie protiteroristických bezpečnostných opatrení, ako napríklad vytvorenie zátarás na vstupoch do miest.

Riaditeľka národnej spravodajskej služby USA Avril Hainesová povedala, že existujú „náznaky“, že Rusko chce vytvoriť pozemný most, ktorý by spojil južnú Ukrajinu a kľúčový prístav Odesa, ktorý sa nachádza iba 40 km od podnesterských hraníc, s odštiepeneckou republikou. Tým by došlo k odrezaniu Ukrajiny od prístupu k moru. Cieľom Ruskej federácie tiež môže byť prenesenie konfliktu a destabilizácia susedného Moldavska, ktoré nie je členom EÚ ani NATO.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Predstavitelia Podnesterska však zatiaľ avizujú, že ich vzťahy s Ruskom majú svoje limity a do konfliktu s Ukrajinou sa nechcú zapojiť. „Nemáme v pláne vstúpiť do vojny,“ uviedol Paul Galcev, hovorca podnesterského ministerstva zahraničných vecí. „Nepripravili sme žiadny agresívny plán, žiadne taktické prípravy na útok, ani sme nepožiadali Moskvu o ďalšie jednotky.“

Kyjev už od začiatku ruskej invázie vyjadroval obavy z možnosti útoku z moldavského separatistického územia. Ten sa mohol realizovať buď zo strany podnesterských síl, alebo ruských jednotiek, ktoré sa tam nachádzajú. V súčasnosti ide približne o 1 500 ruských vojakov. Moldavskí predstavitelia hlásili, že v Podnestersku nie sú žiadne známky podozrivej vojenskej činnosti. Na druhej strane, na okraji Podnesterska, priamo na hranici s Ukrajinou, sa nachádza jeden z najväčších muničných skladov v Európe - Cobasna.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Za súčasnej situácie sa ale zapojenie Podnesterska do konfliktu na Ukrajine nejaví ako pravdepodobné. To odráža aj súčasný postoj podnesterských elít, ktoré v praxi zastávajú neutrálny postoj voči prebiehajúcej vojne aj napriek úzkym kontaktom na Moskvu. Postoj odštiepeneckej republiky sa ale môže rýchlo zmeniť, a to predovšetkým v situácii, ak sa ruským vojskám na Ukrajine podarí významnejšie priblížiť k Odese. V takom prípade nie je možné vylúčiť snahu Ruska využiť Podnestersko k otvoreniu druhého frontu voči Ukrajine, ktorého cieľom by bolo najmä ovládnutie Odesy a vytvorenie súvislého pozemného spojenia medzi Podnesterskom a Ruskom. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autorka : Michaela Ružičková

Inštitút strategických politík

Inštitút strategických politík

Bloger 
  • Počet článkov:  113
  •  | 
  • Páči sa:  97x

Sme Inštitút strategických politík STRATPOL - nezávislý think-tank pôsobiaci v oblasti výskumu medzinárodných vzťahov a bezpečnostných politík. Zameriavame sa na slovenskú národnú bezpečnosť, európske susedstvo, transatlantické vzťahy a globálne záležitosti. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu