reklama

Severná Kórea odpaľuje nezvyčajne veľké množstvo rakiet

Môže ísť o dlhodobý plán alebo o reakciu na dianie vo svete

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Severokórejská balistická raketa
Severokórejská balistická raketa (zdroj: Wikimedia commons)

Od začiatku roka je Kórejská ľudovodemokratická republika veľmi aktívna, pokiaľ sa jedná o testovanie balistických rakiet. V pondelok 17. januára bol vykonaný štvrtý test za dva týždne pričom minulý rok boli štyri testy vykonané v období od januára do októbra. Bezpečnostní analytici a novinári sa snažia zistiť, čo stojí za neobvyklou aktivitou KĽDR.

Britská BBC naznačuje, že časté testovanie rakiet je odpoveďou na súčasné domáce aj zahraničné udalosti. Severná Kórea je kvôli pandémii v ešte väčšej izolácii než predtým a odráža sa to aj na dodávkach tovaru a najmä jedla. Raketové testy by teda mohli byť snahou Kim Čong-una o pozdvihnutie morálky medzi obyvateľmi. Môže tiež ísť o reakciu na pokračujúce ekonomické sankcie zo strany USA alebo na blížiace sa prezidentské voľby v Južnej Kórei. Ďalšia teória uvádza, že sa severokórejský režim ponáhľa s testovaním, aby nenarúšal atmosféru olympiády, ktorú bude organizovať najväčší spojenec KĽDR, Čína.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bezpečnostní analytici však zastávajú iné stanovisko. Lee Ho-ryung, výskumník juhokórejského Inštitútu pre obranné analýzy tvrdí, že aj keď Kimov režim testy prezentuje len ako reakciu na isté udalosti, v skutočnosti sú súčasťou dlhodobého plánu. Tento plán mal Kim spustiť v roku 2019, po krachu Hanojského summitu s vtedajším americkým prezidentom, Donaldom Trumpom. Lee ďalej uvádza, že keď Kim zistil, že sa mu nepodarí dosiahnuť dohodu s Trumpovou administratívou, rozhodol sa pokračovať vojenskou cestou. Nadväzuje teda na získanie atómovej bomby z roku 2017 snahou o vývoj hypersonických rakiet schopných zasiahnuť ciele po celom území Spojených štátov. Park Hyeong-jung, emeritný výskumník z Kórejského inštitútu pre národné zjednotenie sa vyjadril, že Pchjongjang ešte neukázal všetky svoje karty. Tie najsilnejšie zbrane môžu byť otestované a dokončené v období rokov 2023 až 2025. Park varuje, že práve v tom období môže vypuknúť kríza, v ktorom bude silná výzbroj dôležitým nástrojom v Kimových rukách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor : Matúš Bučko

Inštitút strategických politík

Inštitút strategických politík

Bloger 
  • Počet článkov:  113
  •  | 
  • Páči sa:  97x

Sme Inštitút strategických politík STRATPOL - nezávislý think-tank pôsobiaci v oblasti výskumu medzinárodných vzťahov a bezpečnostných politík. Zameriavame sa na slovenskú národnú bezpečnosť, európske susedstvo, transatlantické vzťahy a globálne záležitosti. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu