reklama

Dvojčatá z Osvienčimu

„Lenže ja, desaťročné dievča, som nad Mengelem zvíťazila, pretože som jeho experiment prežila. Teraz bolo mojou úlohou pomôcť sestre, aby sa uzdravila aj ona.“ (Eva Mozes Kor)

Dvojčatá z Osvienčimu
Dvojčatá z Osvienčimu
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Už úvodný citát z knihy naznačí, že ide o silné dielo. Ikar vydal v roku 2021 Dvojčatá z Osvienčimu a môžem povedať, že ide o knihu ľudskosti a bojovnosti. Príbeh nám ukazuje, že aj miesto, kde sa denno-denne porušovali zločiny proti ľudskosti, odkrýva mnoho dobrého. Zároveň sa tu opisujú hrozné experimenty, ktoré Mengele na dvojičkách robil.

 Sú príbehy, ktoré nás chytia za srdce, ale táto kniha v sebe objavuje niečo viac. Príbeh Evy a Miriam je písaný desaťročným dievčaťom. Dvojičky z Rumunska, ktoré mali červeno-vínové šaty a sotva vedeli uniesť obrovský kufor. (Schválne sa pozrite na obálku) Sami uvidíte, že obe mali obrovskú silu, keď jedna pre druhú kradla zemiaky. Za krádež nasledoval trest obesením. Ibaže Eva a Miriam boli dvojičky a tie mali akési privilégia, aby mohli slúžiť experimentom známeho sadistu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  „Najdôležitejšie zo všetkého bolo zostať nažive. Vedeli sme, že žijeme len vďaka tým experimentom. Vďaka šťastnej náhode prírody. Pretože sme boli Mengeleho dvojičky.“ (Mozes Kor, 2021, s. 63)

Obrázok blogu

 Dej knihy nás zavedie do Rumunska, kde rodina Mozes mala normálny život.

 „V našej malej rumunskej dedine sme žili v peknom dome na rozsiahlom statku. Vlastnili sme tisíc akrov pôdy, na ktorej sme pestovali pšenicu, kukuricu, fazuľu a zemiaky. Chovali sme kravy a ovce, vďaka ktorý sme mohli vyrábať syry a predávať mlieko.“ (Mozes Kor, 2021, s. 18)

 

Počas detstva, ktoré bolo ovplyvnené antisemitizmom, rodinu deportovali do Osvienčimu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

„Prekročili sme hranicu nemeckého územia. V skutočnosti sme boli v Poľsku, lenže to ovládali Nemci. Všetky koncentračné tábory sa nachádzali v nemeckom Poľsku.“ (Mozes Kor, 2021, s. 6)

 

V koncentračnom tábore boli príšerné podmienky a dvojičky sa stali experimentami Mengeleho. Dvojičky vedeli, že, keď jedna ochorie a zomrie, zabijú aj ju. Mengeleho pokusy boli okrem iného aj to, že schválne nakazil Evu rôznymi chorobami. Bola však natoľko silná, že mu niečo dokázala. Prežila jeho experiment.

 

„Lenže ja, desaťročné dievča, som nad Mengelem zvíťazila, pretože som jeho experiment prežila. Teraz bolo mojou úlohou pomôcť sestre, aby sa uzdravila aj ona.“ (Mozes Kor, s. 86)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Pri všetkých knihách, ktorých dej sa odohráva v období holokaustu, stále bojujem s tým, aký mesiac a rok je v knihe. Až kým neprišiel 27. január 1945. Ale, ako píše Eva, život po oslobodení nebol jednoduchý. Mali však slobodu a už sa nebáli, že ich ktokoľvek môže zabiť.

 

Dielo Dvojčatá z Osvienčimu v sebe skrýva obrovskú stopu ľudskosti, lásky a potreby pomáhať tým, ktorí to potrebujú. Eva a Miriam holokaust prežili a mali to ťažké aj v období po ňom. Ak existuje niečo, čo ma úplne dostalo, nebol to ani tak samotný príbeh, ale Evin epilóg. Začína na strane 151 a Eva odhaľuje svoju prácu. Hľadala po svete dvojičky, s ktorými Mengele robil pokusy. Založila organizáciu Candles. Candles je skratkou pre deti, ktoré v Osvienčime prežili nacistické smrteľné experimenty. Children of Auschwitz Nazi Deadly Lab Experiments Survivors.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Niekde sa stretneme aj s dokumentom Forgiving Dr. Mengele. Eva Mozes Kor natočila dokument, v ktorom odpustila dr. Mengelemu. Priniesla najkrajšiu myšlienku. Nenávisť plodí vojny, odpúšťanie mier.

 

Osobne si myslím, že kniha by sa mala dostať do škôl, pretože určite dokáže ovplyvniť mladých ľudí. Podobne ako Anna Franková.

 

Knihu kúpite prakticky kdekoľvek:

 

Martinus: https://www.martinus.sk/?uItem=962599&z=81XMBP&utm_source=z%3D81XMBP&utm_medium=url&utm_campaign=partner

 

Artforum: https://www.artforum.sk/katalog/160223/dvojcata-z-osviencimu

 

Bux: https://www.bux.sk/knihy/627127-dvojcata-z-osviencimu.html (ekniha)

 

Bux: https://www.bux.sk/knihy/600000-dvojcata-z-osviencimu.html

 

Christiania: https://www.christiania.sk/eshop/kniha/150284-dvojrata-z-osvienrimu/

 

Knihomol: https://www.knihomol.sk/literatura-faktu/dejiny-a-fakty/dvojcata-z-osviencimu

 

 

Informácie o knihe:

 

Autorky: Eva Mozes Kor, Lisa Rojany Buccieri

 

Názov: Dvojčatá z Osvienčimu

 

Preklad: Beata Horná

 

Vydavateľ: Ikar

 

Roky vydania: 2021

 

Počet strán: 200

 

ISBN: 978-80-551-7714-4

 

Odkazy:


Candles: https://candlesholocaustmuseum.org/candles/our-story.html

 

Forgiving Dr. Mengele: https://www.facinghistory.org/books-borrowing/forgiving-dr-mengele

Originál kniha: https://www.amazon.com/The-Twins-of-Auschwitz/dp/1913183572

úryvok z knihy: https://soundcloud.com/buxsk/citanie-z-knihy-dvojcata-z-osviencimu-eva-mozes-korova

Obrázok: https://www.pantarhei.sk/media/catalog/product/cache/657148a61c0e853584790019311f9572/5/0/c5f8dec-00505208-23.jpg

 

Martin Šuraba

Martin Šuraba

Bloger 
  • Počet článkov:  654
  •  | 
  • Páči sa:  231x

Prebíjaný fiškál ;) Zoznam autorových rubrík:  Malý princČeskí herciSúkromnéNezaradenéknižný svetturistický blogDievčatko so zápalkamibehanie

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu