reklama

Hrobárov almanach

Zaujala ma stará detektívka, v ktorej som sa nechal unášať starou Viedňou. Prečítal som si Hrobárov almanach.

Hrobárov almanach
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ak sa niekde dočítame o brutálnych vraždách z konca 19. storočia, spomenieme si na rok 1888 v Londýne. Príbeh Jacka Rozparovača a londýnska štvrť Whitechapel desí dodnes. Hrobárov almanach sa odohráva vo Viedni v roku 1893 a v Prátri nájdu mŕtvu ženu.

Príbeh, ktorý napísal Oliver Pötzsch, sa odohráva v dobe, keď prišli so svojimi objavmi Alphonse Bertillon a Francis Galton. Prvého menovaného stretneme napríklad aj v Sherlockovi Holmesovi a vo svete kriminalistiky zaviedol metódu, ktorej sa hovorí bertillonáž. Alphonsova metóda spočíva v antrometrii, merať páchateľov na základe 11.tich znakoch. Francis Galton pomohol kriminalistike vďaka tomu, že začal odoberať podozrivým odtlačok prsta, ktorý skúmal.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kniha začína kritikou nového policajta k zastaralým technikám polície vo Viedni. Dokonca majú problém aj s fotografovaním obete. Nový inšpektor Leopold sa chce s prípadom popasovať. A do toho je tu rodina, ktorú nemiluje len celá Viedeň, ale aj celý svet. (Miestami som mal pocit, že sú dôležitejší ako samotní Habsburgovci.) 

Keď som prvýkrát videl v knihe meno Strauss, bol som rovnako ohúrený ako mladý policajt Leo. (Johann Strauss mladší v knihe dokonca aj vystupuje.)

Detektívka Lea neraz zavedie na cintorín k svojskému hrobárovi, ktorý sa volá Augustin Rothmayer. Hrobára som si obľúbil vrátane čierneho humoru. Mal aj dosť nevyberavé spôsoby, ale srdce na správnom mieste. Páčil sa mi aj vzťah, ktorý sa vyvíjal medzi hrobárom a mladým detektívom. (Hrobárov almanach, je dielo, na ktorom spomínaný hrobár pracuje. Ide o príručku pre ostatných hrobárov.)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalšou zaujímavou postavou bola telefonistka Júlia, ktorá každému niečo tají. Páčila sa mi od začiatku, jej prejav, vášeň, spôsob pre spravodlivosť a napokon aj vzťah k Anne. (S Annou sa ale čitateľ zoznámi sám.)

Keďže ide o detektívku, čítala sa mi príjemne. Postupne som sa oboznamoval s prípadom, hľadal postavy a ponoril sa do starého mesta. Kdesi som čítal, že zápletka bola slabšia, mne sa však páčila, dokonca aj rozuzlenie prípadu a jeho koniec. Pri čítaní som si oddýchol a keďže história je mojou vášňou, niečo som sa aj naučil. Niektoré opisy postáv či udalostí sú dosť naturalistické, ale tu mi to nevadilo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Odporúčam každému, kto má rád históriu, staré detektívky alebo čierny humor svojského hrobára.

PS: Priznám sa, že som chcel dať nejakú indíciu, kam sa má čitateľ pozerať, ale nechám to tak. Veď aj Oliver Pötzsch ma nechal napätého až dokonca.

Informácie o knihe:

Autor: Oliver Pötzsch

Dielo: Hrobárov almanach

Vydavateľstvo: Ikar

Rok vydania: 2022

ISBN: 978-80-551-8661-0

 

Knihu zoženiete prakticky v každom kníhkupectve: 

martinus: https://www.martinus.sk/?uItem=1800319&z=81XMBP&utm_source=z%3D81XMBP&utm_medium=url&utm_campaign=partner 


bux: https://www.bux.sk/knihy/638561-hrobarov-almanach.html 


Vydavateľstvo Matice Slovenskej: https://www.vydavatel.sk/kniha/hrobarov-almanach 

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Martin Šuraba

Martin Šuraba

Bloger 
  • Počet článkov:  654
  •  | 
  • Páči sa:  231x

Prebíjaný fiškál ;) Zoznam autorových rubrík:  Malý princČeskí herciSúkromnéNezaradenéknižný svetturistický blogDievčatko so zápalkamibehanie

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu