reklama

Mačka, ktorá zachránila knihy

„Ak budeš čítať knihy obdarené takou silou, získaš množstvo spoľahlivých priateľov, nájdeš u nich bezpečie a útechu.“

Mačka, ktorá zachránila knihy
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Mačka, ktorá zachránila knihy, nádherné dielo, ktoré bude milovať snáď každý knihomoľ. Autor Sôsuke Natsukawa napísal krásny príbeh. Nie je to len o knihách. Je to o priateľstve, láske, o hodnotách a najmä o tom, prečo by sme si mali veriť. A v neposlednej rade v diele figuruje štvornohý tvor.

Rintaró Nacuki je hlavný hrdina v stredoškolskom veku, ktorému zomrel starý otec. Mladý hikikomori zdedí antikvariát. Ako všetci veľmi dobre vieme, vôňa antikvariátov so sebou nesie to všetko, čo knihy prežili. Antikvariát nie je obyčajné kníhkupectvo. Je to miesto, kam chodíme na raňajky, kde pijeme kávu a všade vôkol nás sú knihy. Tajomné miesto prvých bozkov, jemného dotýkania sa druhého, kdesi v sklade, kde si myslíme, že nás nik nevidí. Svet, kde sa zastavil čas. Svet, kde sú ošarpané knihy oveľa viac, než čokoľvek na svete.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rintaró zdedí antikvariát, kam sa jedného dňa zatúla štvornohý tvor plný fantázie. Nejde o obyčajnú mačku, chlpatý tvor rozpráva a pozve nášho hlavného hrdinu, aby zachránil knihy. A tak sa z mladého chlapca postupne stane muž, ktorý si stojí za svojimi rozhodnutiami.

Obrázok blogu

Páčil sa mi rozprávkový dej, kde dobro symbolizuje chlapec, ktorý miluje knihy a zlo povrchní čitatelia, ktorí chcú byť obdivovaní za to, že prelistovali hrubými knihami. Ak je náš mladý hrdina na pochybách, zachráni ho mačka ostrou poznámkou. Rintaró sa často vracia k starému otcovi. Ten sa mu prihovára. Napr: „V žiadnom prípade sa neotočím v polovici cesty!“ (Natsukawa, 2022, s. 84)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kniha je o to príťažlivejšia, pretože náš mladý hrdina sa lepšie spozná so svojou spolužiačkou. Ako prvá si to všimne mačka, ktorá príde úplne nenápadne (tak, ako to len mačky vedia) a z ničoho nič podpichne: „Láska kvitne, nový majiteľ?“ (Natsukawa, 2022, s. 118)

Ide o veľmi peknú knihu, pri ktorej sa zasmejete, niečo sa naučíte a rozhodne dostanete typ na nejakú klasiku. Odporúčam každému milovníkovi kníh.

PS: Menší úryvok:

Hlas patril ryšavej pruhovanej mačke s krásnou huňatou srsťou a s ešte krajšími nefritovými očami. Sedela v uličke medzi osvetlenými knihami a pokojne si oboch premeriavala.

Ako vidím, opäť nerobíš nič dôležité.“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bohužiaľ, teraz som zaneprádznený. Musím sa pripraviť na sťahovanie.“

Aké lacné klamstvo. Obaja dobre vieme, že si s prípravami ešte ani len nezačal.“ (Natsukawa, 2022, s. 119)

Knihu zoženiete prakticky v každom kníhkupectve. Nižšie je zopár odkazov:

martinus: https://www.martinus.sk/?uItem=1738821&z=81XMBP&utm_source=z%3D81XMBP&utm_medium=url&utm_campaign=partner

vydavateľ: https://www.vydavatel.sk/kniha/macka-ktora-zachranila-knihy

artforum: https://www.artforum.sk/katalog/174738/macka-ktora-zachranila-knihy

bux: https://www.bux.sk/knihy/642277-macka-ktora-zachranila-knihy.html


PS: Sledujte aj Tajomné knižnice:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

https://www.martinus.sk/tajomnekniznice?z=81XMBP&utm_source=z=81XMBP&utm_medium=url&utm_campaign=partner_tajomnekniznice&xnpe_tifc=OfYdbuYd4IHjxdxDOFV7x9pZhfEWVjQsVuU_O.zZOF_jxyXdbfYjxDHj4kUubDoXbdPL

PPS: Rádio Slovensko: https://slovensko.rtvs.sk/rubriky/okamihy-knihy/310633/sosuke-nacukawa-macka-ktora-zachranila-knihy


Martin Šuraba

Martin Šuraba

Bloger 
  • Počet článkov:  654
  •  | 
  • Páči sa:  231x

Prebíjaný fiškál ;) Zoznam autorových rubrík:  Malý princČeskí herciSúkromnéNezaradenéknižný svetturistický blogDievčatko so zápalkamibehanie

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu