reklama

Korupcia v ruskej armáde

Vypaľovanie armády, vojenská prostitúcia, vojaci na stavbe dáč pre svojich veliteľov.

Korupcia v ruskej armáde
Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

"Roku 2007 opísali petrohradskí branci ruským médiám, ako ich starší vojaci nútili buď vykonávať sexuálne služby pre vplyvných klientov v strednom veku, alebo čeliť mučeniu. Mladí vojaci boli údajne nútení ísť s klientmi do ich áut. Mazáci si viedli zoznam „poskytovateľov“. Iní vojaci hovorili o tom, ako ich „poslali do parku zarobiť peniaze“. Údajne bolo možné vyzdvihnúť si svojho vojaka v centre Moskvy, alebo navštíviť neďalekú vojenskú základňu, kde si klienti mohli jedného vybrať za 100-500 dolárov. Peniaze dostali mazáci, nie branci."

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

...

"Avito, ruský ekvivalent eBay, je plný reklám na ukradnuté položky z ruského vojenského vybavenia. Ruskí blogeri v súčasnosti zháňajú peniaze na nákup vybavenia pre frontové jednotky na Ukrajine. Iróniou však je, že mnohé z vecí, ktoré kupujú, boli v prvom rade asi ukradnuté z ruských vojenských skladov. [Väčšia časť týchto dobrovoľníckych dodávok je tiež rozkradnutá prv než sa dostane na front.]"

...

"V prvých dňoch invázie na Ukrajinu bolo veľa ruských vozidiel opustených, pretože im došlo palivo. Ruskí vojaci údajne pred inváziou ilegálne predávali palivo zo svojich vozidiel Bielorusom, pričom nevedeli, že ho budú potrebovať."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

...

"Dokonca ani tanky nie sú imúnne voči rabovaniu. Keď rezervné T-72 dorazili v marci 2022 z vojenských skladov na Ukrajinu, údajne tam chýbala elektronika, optika, či dokonca motory – všetky boli buď vydrancované, alebo nefunkčné. Iba jeden z desiatich bol použiteľný."

...

"Len za dva roky na pozícii získal plukovník Serkin niekoľko bytov, dom a auto Audi v celkovej hodnote asi 200 000 dolárov. Jednou z jeho podvodov bolo prijatie úplatku na nákup 3 500 ton tresky nízkej kvality na armádne prídely. Táto treska sa bežne používa ako potrava pre dobytok."

...

"Medzi Elkinovými hosťami bol aj minister obrany Anatolij Serďukov. O niekoľko mesiacov neskôr vykonala ruská polícia raziu v 13-izbovom luxusnom moskovskom byte Jevgenije Vasilejevovej, očarujúcej 33-ročnej blondínky. Boli prekvapení, keď tam našli Serďukova oblečeného v župane. V byte Vasilejevovej sa nachádzali šperky, hotovosť, starožitnosti a umelecké diela z 19. storočia za viac ako 3 milióny dolárov, ktoré si „požičali“ z múzea ruského ministerstva obrany. ... Dokonca aj pre Rusko bol tento škandál priveľký na to, aby sa dal prehliadnuť. Stopa viedla naspäť k Serďukovovi, ktorý pôsobil ako minister obrany a zároveň predseda Oboronservisu, spoločnosti s obrovskými zdrojmi. Vasilejevová bola napriek zjavnému nedostatku kvalifikácie riaditeľkou spoločnosti. ... [Serďukov] do vedúcich pozícií vymenoval sériu atraktívnych mladých žien, prezývaných „Amazonky“ alebo „Dámsky prápor“. Jednou z nich bola ctižiadostivá poetka Marina Chubkina, 31-ročná bývalá televízna moderátorka a začínajúca básnička. Dostala hodnosť ekvivalentnú generálmajorovi a bola poverená údržbou ruských chemických a jadrových zariadení."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

...

"[Serďukov] bol obvinený z menej závažného trestného činu a v roku 2014 mu Putin udelil amnestiu. Čo sa stalo s jeho milenkou Jevgeniou Vasilejevovou? V domácom väzení vydala vlastnú básnickú zbierku, usporiadala výstavu svojich portrétov mačiek a otvorila si klenotníctvo. Nakrútila videoklip a namaľovala portrét Baracka Obamu, ktorý mu aj poslala. Nakoniec bola odsúdená na päť rokov väzenia a 21. augusta 2015 nastúpila do väzenia vo Vladimire. 25. augusta, po odsedení piatich dní trestu, bola podmienečne prepustená."

...

"V jednom prípade v meste Yurga v Kemerovskej oblasti v rokoch 2017 až 2021 gangster menom Mudaris Tartykov - prezývaný Mandarín alebo Medveď Míša - vypaľoval tri miestne vojenské brigády. Ruskí vojaci základňu prezývali „prekliate miesto“. Tartykovov gang si zriadil kontrolné stanovisko priamo pred vchodom do základne. Vždy v desiaty deň v mesiaci tam zastavoval vojakov a vymáhal od nich podiel z výplaty. Vojakom, ktorí odmietli, unášali, bili, ponižovali, nahrávali na kameru a vydierali. ... Tartykov bol zatknutý vo februári 2021, ale čoskoro bol zas prepustený, údajne po zaplatení úplatku."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

...

"Ďalší prípad sa stal v Sergejevke, dedine neďaleko čínskych hraníc, ktorej dominuje veľká vojenská základňa. Guľometnú a delostreleckú divíziu, ktorá tam sídlila, roky terorizoval gangster Ruslan Kobets, ktorý žil priamo na základni."

...

"V rokoch 2001-2004 Putin zvýšil ruský rozpočet na obranu z 55 miliárd rubľov na 188 miliárd. Napriek tomu sa v roku 2004 k dodávateľom obrany údajne nedostali takmer žiadne peniaze. Namiesto toho zmizli v systéme ruského ministerstva obrany."

...

"Až 70% brancov dostáva výnimku, často prostredníctvom úplatku. Výnimka stojí údajne 50 000 až 500 000 rubľov (950 až 9 500 dolárov). Tí, čo nedostanú výnimku, sú často chorí, alebo podvyživení. Viac ako 30% brancov v ruskom letectve bolo v roku 2007 hlásených ako „duševne labilných“, 10% malo problém s alkoholom, alebo drogami a 15% bolo chorých alebo podvyživených."

...

"Zlepší sa situácia neskôr? Vôbec nie. ... Zoberme si jedlo: Korupcia často znamená, že jedlo sa vojakom podáva hnilé, plesnivé, alebo kontaminované baktériami. Podvody dodávateľov často znamenajú, že namiesto objednaného jedla sa podáva jedlo lacnejšie a v menších porciách. Zlá hygiena spôsobuje napr. epidémie E. Coli."

...

"Bežnou formou vykorisťovania je využívanie mladšieho personálu – najmä brancov – ako neplatenej pracovnej sily na stavebných projektoch alebo v továrňach v prospech skorumpovaných dôstojníkov. To vážne ovplyvňuje ich tréningový čas, takže nie sú pripravení na boj."

Dodatok 4.8.2022: Pre úplnosť treba povedať, že ukrajinská armáda pochádza z tej istej pôvodnej Červenej Armády a tak mnohé problémy sú spoločné. Ukrajina je podľa indexov korupcie na podobnej úrovni ako Rusko. Obidve krajiny majú problém s oligarchami. Prečo sa teda zdá ukrajinská armáda podávať lepší výkon?

Nie som žiaden odborník, ale tu niekoľko bodov, ktoré mohli zohrať svoju úlohu:

  1. Ukrajina môže byť rovnako skorumpovaná ako Rusko, ale na rozdiel od Ruska má oveľa otvorenejšiu spoločnosť. Médiá sú slobodnejšie, verejná diskusia širšia, existuje reálna politická súťaž. Je ťažšie zamiesť korupciu pod koberec.

  2. Ako každá vojna, aj táto ničí kapitál a znižuje tak ekonomickú nerovnosť. Zoberme majiteľa Azovstali, najbohatšieho ukrajinského oligarchu Rinata Achmetova. Po tom, čo z jeho fabriky zostali trosky a to ešte na okupovanom území, nie je div že jeho bohatstvo sa podstatne zmenšilo. A to samozrejme znižuje aj jeho politický vplyv.

  3. Krajina je vo vojne o vlastnú existenciu, čo dáva ľudom motiváciu nezúčastňovať sa na korupcii v armáde, prípadne takúto korupciu hlásiť.

  4. Spojené Štáty a EÚ pretláčajú na Ukrajine antikorupčnú agendu. A keď ste vo vojne, povedať nie ľuďom, ktorí vám dodávajú zbrane, býva ťažké.

Ako konkrétny príklad zoberme prípad špeciálneho protikorupčného prokurátora. Pôvodný prokurátor, Nazar Cholodnytsky, rezignoval v auguste 2020 s tým, že úrad čelil "systematickým pokusom zasahovať do jeho nezávislosti a pokusom manipulovať s výsledkami jeho práce".

Previerky kandidátov na nového špeciálneho prokurátora sa ťahali až do konca roku 2021. Oleksander Klymenko, ktorý nakoniec vyhral, hovorí:

Šéf komisie listom vyzval generálneho prokurátora, aby predložil potvrdenie o tom, že kandidáti prešli osobitnou previerkou (preverenie priznania, výpis z registra trestov, zdravotný stav, vzdelanie a pod. - UP) , kontrola v zmysle zákon "O očiste moci" (osvedčuje, že úradník nepodlieha lustrácii - UP) a prístupe k štátnemu tajomstvu. Všetky tieto dokumenty som predtým poskytol komisii a tá ich má. Nechápem, prečo s tým majú problémy.

Požiadal som o vysvetlenie NAKZ ako jediný orgán, ktorý môže poskytnúť objasnenie k zákonu „O predchádzaní korupcii“. Potom vysvetlili, že nie sú zákonné dôvody na vykonanie opakovanej osobitnej kontroly.

Takže mi volali mi pracovníci personálneho odboru generálnej prokuratúry, že stratili osvedčenie o lustrácii. Tá kontrola sa vykonáva iba raz za život. Ak som počas Janukovyčovho režimu nepracoval v riadiacich funkciách, tak v nich nemôžem pôsobiť dnes.

Tento certifikát som predložil na jar 2021, v apríli. Stratili ho. Priniesol som im ho znova. Potom mi zavolali, že stratili moje diplomy, potom stratili toto a hento.

Spýtal som sa komisie: Kto je zodpovedný za uchovávanie mojich dokumentov? A dajte mi celý zoznam tých stratených, aby som ich mohol priniesť všetky naraz. Komisia mi odpovedala, že o vykonaní opakovanej mimoriadnej kontroly nerozhodla a že všetky moje doklady našli.

Potom som napísal podobný list generálnemu prokurátorovi: Zistite, kto rozhodol o vykonaní špeciálnej kontroly. Rozhodnúť o tom môže len komisia, a tá o tom nerozhodla. Ale z osobného mi volajú a hovoria mi, čo tam robia. A že riaďte sa pokynmi vedenia. Hovorím: Aké vedenie? Oni: Oops, zavoláme Vám späť. Potom zavolajú a hovoria: Nie, toto je rozhodnutie komisie.

A keď sa objavilo objasnenie NAZK, prestali mi volať.

(Oplatí sa prečítať si celý rozhovor, aby si človek uvedomil koľko spoločných čŕt má korupcia v Rusku, na Ukrajine a na Slovensku.)

Napriek tomu, že voľba Oleksandra Klymenka prebehla ešte v decembri 2021, chcelo to sústredený tlak Spojených Štátov a Európskej Únie, aby ho konečne minulý štvrtok (28.7.) vymenovali do funkcie.

---

Zdroj: Séria podrobných twitterových threadov zaoberajúcich sa touto témou (po anglicky):

  1. Prestarnuté potravinové balíčky, chybné vozidlá, chýbajúce vysielačky, nedostatočne silné jednotky: Korupciu obviňujú z vysávania ruskej armády a podkopávania vojny na Ukrajine. Preskúmajme tento problém a zistime, ako to ovplyvnilo ruské ozbrojené sily.

  2. Čo majú spoločné šperky, hotovosť, starožitnosti, hodinky, honosné sídla a Jennifer Lopez? Všetko toto vyhľadávajú skorumpovaní ruskí vojenskí predstavitelia. V druhej časti sa pozriem na korupciu na vysokej úrovni ruskej vojenskej elity.

  3. Ak ste v ruskej armáde, prečo potrebujete ochranu pred týmito ľuďmi, ale zároveň sa chcete správať ako oni? Odpoveď spočíva v ruskej gangsterskej kultúre. V tretej časti sa pozriem na niektoré faktory, ktoré stoja za ohromujúcim rozsahom ruskej vojenskej korupcie.

  4. Niekedy sú to doslova fyzické štruktúry, ktoré sú súčasťou problému. Na ruskej vojenskej základni v Sergejevke v Prímorskom kraji mal miestny mafián Ruslan Kobets a jeho gang roky voľnú ruku, aby vydierali vojakov a kradli vybavenie. Pomáhali im pri tom skorumpovaní vojenskí komplici. Základňa bola sotva strážená. Reportéri zistili, že plot bol plný dier. Mohli sa voľne potulovať po základni a rozprávať sa s vojakmi bez toho, aby ich niekto obťažoval. Ak by niekto chcel zamedziť vstup gangstrom, bolo by to fyzicky nemožné.

  5. Len málo prípadov vojenskej korupcie v Rusku bolo nehanebnejších ako keď kapitán torpédoborca ukradol bronzové vrtule zo svojej vlastnej lode a nahradil ich lacnejšími, oceľovými vrtulami, z čoho vyťažil 39 miliónov rubľov. Záverečný časť série o vplyve korupcie na ruskú armádu.

Martin Sústrik

Martin Sústrik

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  101
  •  | 
  • Páči sa:  1 348x

Ako funguje svet. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu