reklama

Ako politici (nielen) Východniarov okašľali

Blížia sa voľby do orgánov samosprávnych krajov. Možno pre niekoho je téma územného členenia nepodstatnou a uprednostňuje technokratické riešenia. Lenže pre dlhodobý rozvoj slovenských regiónov a spoločenský vývoj vec dôležitá. Historický vývoj regiónov siaha do veľkomoravskej tradície. Zrod stoličnej alebo župnej organizácie do trinásteho storočia. K najväčšiemu narušeniu prirodzeného rozdelenia došlo politickými rozhodnutiami počas dvadsiateho storočia. Pred voľbami 1998 sľúbili strany SDK, SDĽ, SOP a SMK decentralizáciu verejnej správy. V marci 2001 došlo ku koaličnej dohode na modele 12 + 12. V júli 2001 SDĽ a väčšia časť SOP spolu s vtedajšou opozíciou schválili umelý model 8 + 8 pseudokrajov. Pripomeňme si, čo sa vtedy v lete stalo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Premiér Mikuláš Dzurinda sa tešila výsledok označil za dobrú správu pre Slovensko. Za 8 samosprávnychkrajov vtedy hlasovali aj poslanci koalície: 21 z SDĽ, šesť zo SOP, pojednom zo SZS a z DS. V záverečnom hlasovaníza prijatie zákona ako celku hlasoval aj celý klub SDK, okrem trochnehlasujúcich. Pri schvaľovaní zákonov strany SDĽ, SOP a SDK porušilipredvolebné sľuby, zároveň aj dohody s ďalšími koaličnými partnermi.Predseda ZMOS bol sklamaný. Zástupcovia mimovládiek boli výsledkomotrasení. Splnomocnenec vlády pre reformu verejnej správy ViktorNižňanský sa hneď po hlasovaní vzdal funkcie. Z regiónov prichádzaliprotesty. Zbytočne. Odborné, historické a občianske hľadiská politiciignorovali a predovšetkým Východniarov okašľali. Regióny Spiš a Zemplínzostali rozdelené medzi dva neprirodzené byrokratické kraje.

Aj keď podľa programov koaličné strany druhej Dzurindovej vlády (SDKÚ,SMK, KDH, ANO) zhodne deklarovali presadzovať zmenu usporiadania podľaprirodzených regiónov, k náprave zlého rozhodnutia predošlej koalícienedošlo. Sľuby voličom ostali nesplnené.

Je nutné túto tému otvárať pokiaľ nebude členenie Slovenska zodpovedaťstavu podľa prirodzených regiónov. Z odborného a ľudského hľadiska ideregióny, ktoré budú rešpektovať regionalizačné kritériá akými sú najmäoverený historický vývoj, spolupatričnosť, prírodnogeografickéhľadiská, denná mobilita ľudí, hierarchizácia centier. Podľa týchtokritérií je možno Slovensko vrátiť do prirodzeného rozdelenia na 12 až16 žúp, ktoré pretrváva vo vlasteneckom a regionálnom ponímaníobyvateľov.

Podľa tohto usporiadania by malo dôjsť aj k zmene volebného zákona tak,aby Slovensko nebolo jedným "mečiarovským" obvodom, ale existovaliregionálne volebné obvody. V takom prípade by došlo k vyššiemuzastúpeniu regionálnych poslancov v parlamente, ďalšej decentralizáciia k rozvoju občianskej spoločnosti. Samozrejmosťou by malo byť aj plnéneobmedzené zohľadnenie preferenčných hlasov. Pretože Slovensko súregióny, nie iba bratislavské centrály politických strán. Morálka kážesľuby plniť.

Richard Švihura (autor je predsedom Mladých liberálov a členom prípravného výboru politickej strany Sloboda a solidarita)

Richard Švihura

Richard Švihura

Bloger 
  • Počet článkov:  36
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Tolerantný, otvorený a liberálne zmýšľajúci človek s veľkou láskou k slobode a prírode, rybár a milovník vína. Zoznam autorových rubrík:  TOKAJ / Výborné vínoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu