reklama

Kŕčové žily dolných končatín číhajú kedykoľvek na kohokoľvek.

Cievy krvného obehu dolných končatín tvoria tepny (artérie) a žily (vény). Žilový systém sa delí na povrchový a hlboký. Hlboký kopíruje svojim uložením polohu tepien, odvádza krv z periférie, najmä svalstva (obr. 1).

Kŕčové žily dolných končatín číhajú kedykoľvek na kohokoľvek.
Obr.1: Krvný obeh dolných končatín tvoria tepny (artérie - červené) a žily (vény - modré) a tie delíme na povrchové a hlboké. Zdroje: https://pdf.truni.sk/e-ucebnice/svdm/data/5b2d2abd-f057-4e6c-b576-290e6c65ee56.html?ownapi=1 https://zlavy.pravda.sk/zlava_288608_ultrasonografia-moderne-vysetrenie-ciev-dolnych-koncatin-v-mdclinic?recommended_by=custom_personalized_alternative_deals_v1&recommendation_id=05cce882-7106-40b5-b800-63db9f549228
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Do povrchového systému sa zbiehajú drobné a malé žilky, predovšetkým z kože a podkožných štruktúr. Vlievajú sa následne do systému hlbokého vo svojich typických miestach. Okrem toho sú medzi povrchovým a hlbokým žilovým systémom, v priebehu celej končatiny, krátke spojky – perforátory. Niečo ako skratky. Aby odbremenili hlavný prúd a prietok v miestach prirodzených spojovacích častí nebol prisilný a príliš objemný. 

     Končatinové žily majú chlopne. Úlohou je zabraňovať spätnému chodu žilovej krvi, podporovať rýchly a spoľahlivý odtok. Dôležité je to z niekoľkých dôvodov. Hlavne kvôli pomerne veľkej ploche a objemu svalstva, kože, ďalších blízko umiestnených štruktúr, tomu zodpovedajúceho a potrebného pletenca ciev (tepien aj žíl), tým množstva cirkulujúcej krvi, ale hlavne pre pretlak (hydrostatický tlak), najmä v vzpriamenej polohe, kedy býva najvyšší. Ovplyvňuje tým pozitívne aj výtlačnú prácu srdcového svalu, ktorá je hlavným sprostredkovateľom krvného prietoku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

     Hydrostatický tlak má rôzne stupne intenzity. Iný je v horizontálne polohe, iný vo vertikálnej, líši sa u osoby ležiacej, stojacej, ale aj postávajúcej, sediacej, pohybujúcej sa, chudej, tučnejšej či dvíhajúcej bremená.

     Počas pohybu (chôdza, beh) sa do podpory prúdenia krvi v dolných končatinách zapojí aj tzv. svalová pumpa. Striedanie sťahov a uvoľňovania svalstva dolných končatín masíruje cievy a napomáha postupu v tepnách smerom od centra do periférie, v žilách presne opačným smerom. Vzhľadom k skutočnosti, že stena žíl je o niečo menej pevná a pružná (oproti tepnám) je oveľa viac odkázaná aj na túto pomoc svalstva, aby vény stačili odvádzať, čo tepny priviedli.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

     Okrem toho chlopne končatinových žíl zabraňujú spätnému chodu žilovej krvi a pritom nebránia jej spoľahlivému toku od periférie krvného obehu k jeho centru, tým zabezpečujú hladký priebeh neustále sa opakujúceho kolobehu.

     Z uvedených základných faktov je jasné, že nebezpečenstvo zlyhania žíl dolných končatín pozostáva z niekoľkých samostatne sa nachádzajúcich alebo spoločne sa vyskytujúcich problémov, ktoré navyšujú a dlhodobo udržiavajú zvýšený hydrostatický tlak, spôsobujú rôzne poruchy celistvosti a funkcií chlopní, spôsobujú celú skupinu chorôb jednotlivých vrstiev cievnych stien (napr. zápaly), veľkosti priesvitu žilového systému (nemá byť ani priúzky, ani veľmi široký), lebo  zakaždým (hoci odlišným mechanizmom) sa tým zvyšuje periférny odpor pretekajúcej krvi. To isté sa deje aj v dôsledku útlaku chorobného stavu v bezprostrednom okolí, rozličného pôvodu (úrazy, opuchy, krvné výrony, zápaly a ochorenia svalov, šliach, väziva, puzdier, pošiev väzov, kĺbov a ich súčastí).

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama

     V konečnom dôsledku nahromadené problémy spôsobujú spomalenie, stagnáciu a zahustenie vracajúcej sa žilovej krvi, čo podporuje uplatnenie zvyšovania koncentrácie a krvného zrážania (napr. aj vznik trombózy), ale najmä postupne zaťažuje výkon srdca, ktorý sa prejaví najskôr zvýšeným krvný tlakom, ale aj poruchami srdcovej činnosti, rôznymi arytmiami či zlyhávaním srdca.

Obr. 2: Povrchové žily dolných končatín (vľavo) a varikózne zmenených (vpravo).
Zdroj: https://tomax.sk/cvicenie/krcove-zily-dnes-netrapia-len-dochodcov/
Obr. 2: Povrchové žily dolných končatín (vľavo) a varikózne zmenených (vpravo). Zdroj: https://tomax.sk/cvicenie/krcove-zily-dnes-netrapia-len-dochodcov/ 

     Najviac ohrozené bývajú osoby so zamestnaním, pri ktorom musia prevažnú časť pracovnej doby prestáť, s minimálnym pohybom, napr. predavači, zdravotné sestry, učitelia, pracovníci v pásovej výrobe, barmani, hutníci. Hneď za nimi sú pracovníci s prevahou sedavého zamestnania a tých je dnes podstatne viac.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

     Uvedené základné faktory sú najčastejšími príčinami, ktoré sa podieľajú samostatne alebo

vo vzájomnej kombinácii na vzniku rôznych chorôb žilového systému dolných končatín.

     Pod pojmom kŕčové žily dolných končatín sa rozumie nepravidelne sa vyskytujúce vakovité rozšírenia – vydutiny  žilových pletení, ktoré sú umiestnené bezprostredne pod kožou. Varixy sa môžu vytvoriť aj v prípade žíl, umiestnených pod sliznicami (napr. pažerákové alebo ako hemoroidy – písali sme už o nich, viď aj www.symptomedica.com).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

     Čo sa týka varixov – kŕčových žíl dolných končatín ide o ochorenie, ktoré postihuje v priemere každú desiatu osobu nad 35 rokov života. Veľké štatistiky udávajú ich výskyt u 

10-40% svetovej populácie. Príčinou je porušenie alebo oslabenie niektorého z vyššie menovaných mechanizmov, ktoré umožňujú hladký, bezproblémový prietok žilovej krvi dolných končatín. Predsa najvýznamnejšie sa na vzniku choroby podieľajú poruchy chlopní, menejcennosť (najčastejšie vrodená, ale aj získaná nejakým chorobným procesom) pevnosti a pružnosti stien žíl.  

Obr. 3: Dôležitú úlohu pri zabraňovaní vzniku varixov dolných končatín majú chlopne žíl a ich bezporuchová funkčnosť. Zdroj: https://zdravoteka.sk/priznaky/pocit-tazkych-noh/
Obr. 3: Dôležitú úlohu pri zabraňovaní vzniku varixov dolných končatín majú chlopne žíl a ich bezporuchová funkčnosť. Zdroj: https://zdravoteka.sk/priznaky/pocit-tazkych-noh/ 

     V prípade poškodenia chlopní dôjde k stagnácii a spätnému chodu krvi (obr. 3). Prejaví sa spočiatku hlavne v stoji, dôsledkom pôsobenia hydrostatického tlaku. Prúdenie krvi sa  spomaľuje, jej tlak sa neprimerane prenáša na stenu žíl, ktorá pretlak síce nejakú dobu zvláda, ale napokon sa mu podvolí. Vznikajú vyklenutia steny, ktoré žilu vakovitým spôsobom rozšíria a to sú kŕčové žily.

     Delenia varixov dolných  končatín je rôzne. Jedno z nich rozoznáva varixy primárne a sekundárne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

     V prvom prípade ide o vrodenú chybu pevnosti stien žíl, ktorá spôsobí, že sa hydrostatický pretlak uplatní skôr ako v prípade, kedy stena žily je dostatočne pevná a pružná. Nepríjemnou súčasťou chorobného stavu je, že sa slabosť steny týka aj mnohých ďalších žíl a nie iba podkožných, ale tiež umiestnených pod sliznicami.

     Druhou, väčšou skupinou, sú varixy druhotné (sekundárne), získané v dôsledku rôznych chorobných jednotiek. Niektoré spôsobujú prekážku žilového odtoku veľkých žíl, umiestnených v hornej časti stehna alebo slabinách. Pôsobiť môžu tlakom zvonku (napr. rôzne nádory, ale aj opuchy či krvné výrony) alebo zvnútra (najmä vznikom akútnej trombózy, často kombinovanej so zápalom - tromboflebitídou). Vzniknuté odtokové prekážky pôsobia na stenu žíl devastačne a ničia schopnosť chlopní zabraňovať spätnému chodu (domykavosť). Žiaľ, následné zmeny, v podobe vzniku kŕčových žíl, sú spravidla nezvratné (ireverzibilné) a ani vyriešenie príčiny, ktorá útlak spôsobila, na tomto konštatovaní nič nezmení. O to viac, že sa uvedeným mechanizmom nezvratne poškodia aj prirodzené spojky – perforátory medzi povrchovým a hlbokým žilovým systémom dolných končatín.

Obr. 4: Postupnosť následkov neliečenej progresie kŕčových žíl dolných končatín. (tzv. pavúčie žily, sieťové, čiže retikulárne varikózne zmenené žily, varikózny, uzlový zväzok žíl, chronická žilová nedostatočnosť, trofické kožné zmeny, čiže zápaly a vredy
Obr. 4: Postupnosť následkov neliečenej progresie kŕčových žíl dolných končatín. (tzv. pavúčie žily, sieťové, čiže retikulárne varikózne zmenené žily, varikózny, uzlový zväzok žíl, chronická žilová nedostatočnosť, trofické kožné zmeny, čiže zápaly a vredy 

  Príznaky prítomnosti kŕčových žíl dolných končatín závisia od rozsahu a stupňa ich postihnutia. Spočiatku to býva pocit „ťažkých nôh“ (rozumej dolných končatín), pri prítomnom alebo aj úplne chýbajúcom opuchu, najmä nôh a predkolení. Pridružujú sa rôzne nepríjemné subjektívne pocity, tzv. parestézie kože, svalov, kostí (mravčenie, tŕpnutie, svrbenie, ihličkovité pichanie, zvýšená alebo znížená citlivosť na dotyk, teplo či chlad). Bolesti sa objavujú pomerne tiež dosť včasne. Bývajú zväčša hĺbkové, obťažujú postihnutú osobu najmä v priebehu dňa a spočiatku sa zmiernia počas spánku, no neskôr sú aj trvalé. Bolesť býva niekedy aj v záchvatoch a rôzne reaguje na bežné lieky (analgetiká niekedy pomôžu, inokedy tie isté sú málo účinné alebo úplne nepomáhajúce). Už pomerne zavčasu sa objavujú v priebehu povrchových žíl dolných končatín spočiatku hmatateľné, neskôr aj viditeľné zmeny. Spočiatku pavúčie, potom sieťové, tvoriace zväzky (obr. 4) ako mäkké a na tlak poddajné hrbolčeky. Až neskôr sú viditeľné aj voľným okom, vytŕčajú nad povrchom a presvitajú oproti okolitej koži, majú tmavšie sfarbený vzhľad. Pribudne zvýšená celková únavnosť, neskôr aj kožné zmeny, najmä tzv. pigmentácie.

     S pribúdajúcimi kŕčovými žilami a dĺžkou ich trvania sa problémy zvýrazňujú a prehlbujú. V konečnom dôsledku sú veľkou zábranou chôdze a vykonávania nielen profesionálnej činnosti, ale aj bežných životných úkonov. Spočiatku v stoji, neskôr už v akejkoľvek vzpriamenej polohe.

     Diagnostika kŕčových žíl dolných končatín sa robí, podobne ako v iných prípadoch, kombináciou precíznej analýzy informácií od postihnutej osoby (anamnéza), na základe klinického vyšetrenia, s použitím svojich zmyslov (mnohokrát stačí už prostý pohľad a hmat, ale diagnostik má k dispozícii veľa ďalších priamych alebo nepriamych ukazovateľov) a využitím zobrazovacích metodík. Dnes im dominuje vyšetrenie s pomocou ultrazvuku (tzv. Dopplerské vyšetrenie), ale aj rôznych techník pod röntgenovou kontrolou (flebografia), pomocou počítačovej tomografie, magnetickej rezonancie, s použitím kontrastnej látky alebo aj bez nej.

     Pred stanovením liečebného postupu musí diagnostik precízne overiť funkčnosť (tzv. domykavosť či nedomykavosť) chlopní, fungovanie či nefungovanie perforátorov, no najmä bezproblémovú priechodnosť hlbokého žilového systému dolných končatín. Odpovedať tak na jednu zo základných otázok, či rozšírenie a zmnoženie povrchovej siete žíl je výsledkom ich ochorenia alebo dôsledkom kompenzácie a obchádzania prekážky z nejakého procesu v hlbokom žilovom systéme. Lebo, pokiaľ ide o druhú možnosť, potom prípadné odstránenie kŕčových žíl dolných končatín povrchového žilového systému by znamenal pre krvný obeh dolných končatín katastrofu. Končiacu zle – nedobre. Pre pacienta aj jeho lekára.

     Preto je nielen vhodné, ale nanajvýš potrebné, aby diagnostiku vyhodnocoval skúsený cievny chirurg. Lebo, robiť ju (diagnostiku) môže hociktorý kvalifikovaný lekár. Ale, zhodnotiť ju, najmä z hľadiska ďalšej intervenčnej liečby, so všetkými dôsledkami z toho plynúcimi, môže iba naslovovzatý špecialista! Až po tomto vyšetrení a zdokumentovaní svojho diagnostického postupu aj záverov sa určí typ terapie (konzervatívny alebo operačný) a jeho rozsah.

     Liečba varixov žíl dolných končatín je operačná. Dnes ju možno vykonať klasickým operačným postupom, ale čím ďalej, tým sa viac zdokonaľujú aj iné a alternatívne operačné techniky, napr. ultrazvukom, laserom, sklerotizáciou, rádiofrekvenčne či pomocou chladu (kryometodiky). Ukazuje sa, že druhé menované sa nielen zdokonalili, ale pre pacienta sú oveľa menej zaťažujúce, preto v súčasnosti naberajú na svojom význame.

     Účelom operácie je odstrániť varikózne zmenenú povrchovú žilu, celú alebo jej časť či ju ináč znefunkčniť a zabrániť, aby ohrozovala svojho nositeľa možnými a vysoko pravdepodobnými komplikáciami. Najmä krvácaním, poranením, zápalom, vytvorením krvnej zrazeniny (trombotizáciou), pokračovaním procesu, so zmnožovaním množstva a veľkosti vydutín žíl, po ďalšie hrozby plynúce z kombinácií nahromadenia chorobných stavov naraz a na jednom mieste. Počnúc trvalým opuchom dolných končatín z neprestávajúceho žilového pretlaku a neschopnosti odstraňovať nahromadené splodiny látkovej premeny, cez podieľanie sa na spomalení aj prítokových pomerov dolných končatín  (prívod artériovej krvi), s následnými zmenami vo všetkých vrstvách stien tepien, vznik rôznych vredov kože dolných končatín (ulkusy, tzv. ulcera cruris, žilové, cievne a kombinované), po nepriaznivé ohrozenie odtoku lymfy, so vznikom trvalého a liečebne veľmi ťažko zvládnuteľného z toho plynutého opuchu dolných končatín (lymfedém). Nehovoriac o dôsledkoch na celom obehovom systéme (centrálnom, čiže srdca aj periférnom cievnom, vrátane ciev mozgu, obličiek a iných vnútorných orgánov) organizmu postihnutej osoby, ktorého žily dolných končatín sú nedeliteľnou súčasťou.

     Veľmi dôležitou, z hľadiska riešenia kŕčových žíl dolných končatín, je prevencia ich vzniku. Povedané úplne zjednodušene potrebné je dbať, aby nevznikli alebo sa aspoň usilovať, aby sa objavili, čo možno najneskôr a umožnili tým náchylnému človeku ich vznik dlhšie pozdržať, zachovať tým vysokú kvalitu svojho života čím dlhšie.  

Obr. 5: Varixy stehna dolnej končatiny: vľavo pred operáciou, vpravo po nej. Zdroj: https://www.yesvisage.sk/sk/krcove-zily
Obr. 5: Varixy stehna dolnej končatiny: vľavo pred operáciou, vpravo po nej. Zdroj: https://www.yesvisage.sk/sk/krcove-zily 

          Podstatou preventívnych opatrení je teda zahájiť ich včas, najneskôr po tridsiatke, no optimálne v okamihu, kedy mladý človek vstupuje definitívne do stereotypu plne pracovne vyťaženej alebo zamestnanej osoby. Keď sa roky mládenecké a dievčenské definitívne skončia. Mladé ženy už aj počas tehotenstva, bez ohľadu či k nemu príde pred alebo po tridsiatke.

     Alfou-omegou preventívnych opatrení pred vznikom kŕčových žíl dolných končatín je správne si vybalansovať a dôsledne dodržiavať pitný režim, pohybové aktivityoddych.

Dôvody, veríme, že z doteraz uvedeného textu vyplývajú úplne zreteľne.

     Nedovoľovať, aby sme mali krv „zahustenú“, organizmus dehydrovaný (chronická dehydratácia je pliaga a nielen dnešnej doby). Dobrým bonusom je strava bohatá na proteíny, vitamíny, ktorým jednoznačne dominuje vitamín C, ale tiež antioxidanty, flavonoidy a kvalitné minerály. Uprednostňovať prírodné zdroje uvedených živín (makroživín aj mikroživín), ktorým syntetické nemajú nárok konkurovať.

     Pohybové aktivity majú za cieľ častejšie a zmysluplne využívať činnosť svalovej pumpy dolných končatín, ale aj posilňovať celý obeh a organizmus, vrátane jeho obranných a ochranných súčastí. V mladšom veku zaradzovať  pohybovú aktivitu päťkrát týždenne počas  najmenej polhodinovej doby (optimum je 50 minút). Dominuje prostá chôdza a beh, ale kreativite sa medze nekladú, možnosti sú nepreberné. V staršom veku najmenej trikrát týždenne (každých desať rokov, smerom k šesťdesiatke, mínus jeden deň v týždni, ale bonus navyše plánu je vítaný) v časovo rovnakom intervale.

     Dopriať si aktívny oddych je tiež veľmi dôležité a najmä pre dva druhy potenciálnych adeptov na kŕčové žily dolných končatín. Mladších, vekom čím bližšie k tridsiatke a tých, ktorí majú stojaci a sedavý typ zamestnania (najmenej dve tretiny času stráveného v práci stoja alebo sedia). Veľmi sympatické aj inšpiratívne sú akési „pohybové prestávky“, ktoré zamestnávatelia niektorých firiem pravidelne vkladajú do pracovnej doby svojich zamestnancov. Za ohrozené osoby je potrebné považovať aj tých, ktorí vo svojej rodine a dvoch po sebe idúcich generáciách (mamka - babka ... otec - dedo) majú výskyt varixov dolných končatín. Početne častou rizikovou skupinou sú tiež tehotné ženy. Čím sú vo vyššom mesiaci gravidity, tým je táto požiadavka naliehavejšia.

Obr. 6: Znázornenie efektu, ktorý má docieliť naloženie elastického obväzu, pružných pančúch alebo kompresných pančuchových nohavíc. Zdroje: https://www.peknetelo.eu/zdravie/pozor-na-krcove-zily-su-skarede-a-nebezpecne/, https://www.vivantis.sk/kozmetika/
Obr. 6: Znázornenie efektu, ktorý má docieliť naloženie elastického obväzu, pružných pančúch alebo kompresných pančuchových nohavíc. Zdroje: https://www.peknetelo.eu/zdravie/pozor-na-krcove-zily-su-skarede-a-nebezpecne/, https://www.vivantis.sk/kozmetika/ 

     Samozrejmosťou je, že v dnešnej uponáhľanej a čas kradnúcej dobe, si neslobodno upierať aktívny oddych a najmä kvalitný spánok. Najmä vekom mladší podceňujú potrebu organizmu zmysluplne oddychovať. Ukracujú tým svoj život, často aj na úkor spánku. Pozor, môže sa to vypomstiť a vznik kŕčových žíl dolných končatín nie je tým najhorším vyústením.

     Z pasívnych opatrení, ktoré môžu preventívne dobre poslúžiť ako ochrana pred vznikom kŕčových žíl dolných končatín, je využívanie elastických obvínadiel na dolné končatiny. Dnes v podobe kompresných pančúch na predkolenia, celú dolnú končatinu, no najlepšie elastických pančuchových nohavíc, so starostlivo vyváženou hustotou s silou svojej štruktúry, aby rozumným spôsobom „napomáhali“ povrchovému žilovému systému dolných končatín úspešne zvládnuť súboj s hydrostatickým tlakom a posilňovali aj odolnosť povrchového žilového systému (obr. 6). Ráno, ešte pred vztykom z postele, si ich naložiť a po návrate z práce zložiť.  

     Vedomosti o kŕčových žilách dolných končatín sa v poslednej dobe rozšírili a zdokonalili, čo prináša osoh tým, ktorých postihnú. Mnohým je tiež jasné, že niektorí sú pre ochorenie náchylnejší a žiadne pokroky vo vede uvedené nebezpečenstvo neodstránia, môžu postihnúť kedykoľvek a kohokoľvek. Roky praxe ukázali, že vhodným výberom preventívnych opatrení, ich precíznym dodržiavaním, je možné nástup vzniku varixov dolných končatín oddialiť pomerne na dlhú dobu alebo aspoň zmierniť ich rozsah a neskoršie dopady na zdravie. A to je skúsenosť, ktorú sme chceli pripomenúť, zdôrazniť aj našim dnešným príspevkom.

Autor: MUDr. Karol Džupa, CSc.
Autor: MUDr. Karol Džupa, CSc. 
Symptomedica

Symptomedica

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  92
  •  | 
  • Páči sa:  98x

Sme interná a dietologická ambulancia špecializovaná na prevenciu a podpornú liečbu civilizačných ochorení, so zameraním na črevo a črevný mikrobióm. http://www.symptomedica.com Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

reklama

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu