reklama

Cez Prielom Hornádu na Letanovský mlyn

Leto pomaly končí a my máme pred sebou poslednú trasu, ktorú musíme splniť v rámci výzvy Avantúra. Voľba padla na Prielom Hornádu. Kedysi som tadiaľto prešla pekný okruh a mám naň veľmi pekné spomienky..

Cez Prielom Hornádu na Letanovský mlyn
Prielom Hornádu (Zdroj: Szomolaiová)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Zase nás tlačí čas, tak volíme kratšiu trasu. Pri plánovaní turistiky v Slovenskom raji je dôležité myslieť na jednosmerky. Je ich tu hodne. V skratke platí pravidlo, že v každej rokline by sa malo ísť iba proti prúdu rieky. Pre istotu hodím očkom do mapy a vyberieme sa smerom k Podlesku...

Parkovisko v Podlesku je spoplatnené cenou 3€ a kapacita je celkom obmedzená. Od parkoviska sa vyberieme smerom k Hrdlu Hornádu po modrej. Prechádzame okolo reštaurácií, bufetov a Turistického Raja. Turistický Raj je rekreačné stredisko s možnosťou ubytovať sa priamo v národnom parku. Toto miesto je výborným východiskovým bodom na túry v okolí ako je napríklad Prielom Hornádu, Suchá Belá, Kyseľ, Kláštorisko a iné.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čoskoro prichádzame k Hrdlu Hornádu a na nás tu čakajú prvé výhľady do rokliny.

Hrdlo Hornádu
Hrdlo Hornádu (zdroj: Szomolaiová)

Ujo pod prístreškom si od nás pýta poplatok 1,50€ za vstup do Raja a my sa vyberieme smerom ku Kláštorskej rokline po modrej. Cez Prielom Hornádu. Čakajú nás prvé stúpačky, reťaze a lávky.

Prielom Hornádu
Prielom Hornádu (zdroj: Szomolaiová)

Táto oblasť bola vyhlásená aj za národnú prírodnú rezerváciu a patrí medzi najznámejšie a najnavštevovanejšie. Údolie je miestami široké iba pár metrov a je priechodné vďaka chodníku Horskej služby. Ja považujem túto trasu za celkom adrenalínovú. Ak sa bojíte výšok, tak neodporúčam pozerať sa pod nohy ale radšej pred seba. Aj rieka Hornád, nad ktorou prechádzame po stúpačkách vzbudzuje rešpekt.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Prielom Hornádu
Prielom Hornádu (zdroj: Szomolaiová)

Posledný úsek prechádza cez Reťazový most a my sa dostávame k tabuli Kláštorská roklina/ústie cca do hodinky. Slnko poriadne pečie a sme radi, že skoro celý turistický chodník prechádzame v tieni stromov.

Naším ďalším cieľom je Letanovský mlyn. Tiež po modrej. Kľudne môžeme túto trasu od Kláštoriska k Letanovskému mlynu nazvať aj oázou mostov, lebo ich je tu ozaj hodne. :-)

Reťazový most
Reťazový most (zdroj: Szomolaiová)
Hornád
Hornád (zdroj: Szomolaiová)

Dostať sa k Mlynu nám zaberie opäť ďalšiu hodinku a pol a my prichádzame k rekreačnej osade s niekoľkými chatami. Hoci nás láka vidina posedenia na terase nakoniec pokračujeme ďalej. Slnko pečie a ja by som už rada niekde posedela v chládku a vybalila lakotiny, ktoré sme si doniesli z domu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pri Letanovskom mlyne blúdime a nevieme kadiaľ ďalej. Buď sme minuli smerovú tabuľu, ale tu žiadna nie je. Nakoniec sa nad nami zľutuje turistka, ktorá evidentne vidí našu nerozhodnosť a správne nás nasmeruje k neďalekému Trstenému potoku.

Odtiaľto je pre mňa trasa veľkou neznámou. Potrebujeme sa dostať k späť k Hrdlu Hornádu, tak sa vyberieme ďalej po žltej. Turistky, ktoré šli posledné kilometre na striedačku pred nami alebo za nami sa vyberú tiež po tejto trase, ale čoskoro sa otočia a vracajú sa. Nechápavo pozerám na parťáka čo sa deje....A hľa prejdeme za "zákrutu" a zrazu zisťujeme, že nás čaká poriadny strmák. Horšie od hladnej ženy je už len hladná a unavená žena :-) Medzi nadávkami som sa priebežne sťažovala na pečúce slnko a obrovský hlad a môj parťák po predchádzajúcich skúsenostiach múdro stíchne a vzdiali sa na dva metre :-)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Chvalabohu po vyšľapaní kopca ktorý nemal konca nachádzame krásne miesto s výhľadom a chládkom kde sa vieme zložiť. Moja zlá nálada je šmahom ruky preč keď uvidím pivo a zásoby jedla a môj spoločník sa tiež rozreční :-)

Zásoby na turistiku
Zásoby na turistiku (zdroj: Szomolaiová)

Zbožňujem takéto výhľady na celý kaňon. V diaľke vidíme aj Letanovský mlyn. Za nami žiadny turisti a vlastne už žiadnych ani nestretneme kým prídeme k parkovisku. Fotíme sa, oddychujeme a hoci sme sem prišli aj s cieľom uloviť nejaké kešky, nemáme poriadny signál.

Slovenský Raj
Slovenský Raj (zdroj: Szomolaiová)

Cestu odtiaľto ďalej po žltej lemujú krásne výhľady a čoskoro sa dostávame k ďalšej zaujímavosti. Gackova diera, čo je vlastne 24m hlboká jaskyňa ktorej dolný vchod vyúsťuje v stene kaňonu.

Obrázok blogu
(zdroj: Szomolaiová)

Ešte kým sa dostaneme k Hrdlu Hornádu čaká nás ďalší poriadny strmák v lese. Zvyšok cesty je iba pohodová prechádzka, ale zvýšte opatrnosť a sledujte poriadne značenie. Mne sa podarilo zatúlať sa na neznámu lúku, kde žiadne značenie nebolo. Ešteže máme mapy.cz, kde sme si zapli navigačku späť na žltú a čoskoro sme vyšli na druhej lúke, ale tentoraz značenej, ktorá nás doviedla až k Hrdlu Hornádu.

Cestou k Hrdlu Hornádu
Cestou k Hrdlu Hornádu (zdroj: Szomolaiová)

Ujo pod strieškou už zmizol a my pri pohľade na hodinky zisťujeme, že nám trvalo skoro 2 hodiny kým sme sa od Trsteného potoka dostali až sem. Odtiaľto je cesta k Podlesku rovnaká ako cestou sem. Čo ma ale prekvapilo, celkom dosť turistov iba teraz šľapalo k Prielomu Hornadu....

Celková trasa Podlesok - Hrdlo Hornádu - Kláštorisko ústie - Letanovský mlyn - Hrdlo Hornádu a späť na Podlesok nám zabrala okolo 6 hodín. 13 kilometrová turistika s prevýšením do 600m je miestami náročná aj kvôli technickým pomôckam. Treba mať určite pred touto trasou rešpekt. Ale ak sa sem vyberiete, čaká vás adrenalínový zážitok s krásnymi výhľadmi na Hornád a okolitú prírodu. Vyskúšajte, odporúčam :-)

Ja som touto túrou dokončila výzvu a čoskoro ma čakala doma takáto krásna medaila...

Avantúra medaila
Avantúra medaila (zdroj: Szomolaiová)

Alžbeta Szomolaiová

Alžbeta Szomolaiová

Bloger 
  • Počet článkov:  37
  •  | 
  • Páči sa:  114x

Vo voľnom čase sa venujem cestovaniu, čítaniu, vareniu, maľovaniu, turistike a Geocachingu. Rada by som sa s vami podelila o svoje zážitky a možno aj prispela nápadmi kde sa ubytovať, kde sa chutne najesť a čo určite v danom meste navštíviť. Zoznam autorových rubrík:  CestovanieTuristikaMoto zážitky

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu