reklama

Z Dediniek cez Zejmarskú roklinu na Geravy

Slovenský Raj je proste láska na prvý pohľad. Divokú prírodu v roklinách a tiesňavách lemujú na rôznych miestach rebríky, stúpačky či lávky.

Z Dediniek cez Zejmarskú roklinu na Geravy
Zejmarská roklina (Zdroj: Szomolaiová)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Po dlhom čase sme sa vybrali na turistiku. Keďže cítim, že moja kondička je na bode mrazu, vyberáme si naozaj krátku a nenáročnú trasu.

Parkujeme v Dedinkách na námestí. Od júla tohto roka sa tu vyberá aj vstupné - 5€, čo nie je málo. Ak sa chcete vyhnúť plateniu, pri hoteli Priehrada odparkujte auto.

Avantúra dala tento rok výbornú výzvu, ktorá vás doslova prinúti zájsť do Raja. Za 3 absolvované túry v Raji, ktoré majú min.5km dostanete medailu. Ja viem, že mnoho turistov odmieta tieto turistické výzvy, ale ja v tom vidím formu podpory a peniažky sa investujú na správne miesto. Medaila je iba bonus. Pekný bonus :-)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Slovenský Raj mám pochodený krížom krážom a tak táto túra nebola pre mňa žiadna novinka. Zato pre môjho parťáka áno. Vidieť jeho rozžiarené oči keď videl tú krásu naokolo stálo zato. :-)

Ako som spomínala parkujeme na "námestí" v Dedinkách. Spravili sme v podstate chybu, lebo túra cez Zejmarskú roklinu vedie od Hotela Priehrada. Zejmarská roklina je jednosmerka, na to pozor. Tzn. nemôžete si zmyslieť, že túto trasu pôjdeme z druhej strany. No takto...zmyslieť si môžte ale je vrcholne nepríjemné keď leziete po rebríkoch a nad vami sa objaví zadok, ktorý vás tlačí dole a vy musíte zísť dole. Takže ešte raz - Zejmarská roklina je jednosmerka. Tak ako aj mnoho iných trás v Slovenskom raji - odporúčam na to myslieť pri plánovaní turistiky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Od Hotela Priehrada vedie riadny strmák popod lanovku a my sa raz-dva zahrievame. Celý čas sa držíme červenej značky. Stúpanie čoskoro vystrieda príjemný chládok v tieni stromov.

Strmák k Zejmarskej rokline
Strmák k Zejmarskej rokline (zdroj: Szomolaiová)

Po asi dvadsiatich minútach prichádzame k prístrešku v ktorom si od nás ujo pýta 1,50€ za vstup do Raja. Je to bežný poplatok, ktorý sa pri vstupe platí. Mimochodom ak si chcete dať poradiť, tak ujo vám veľmi rád pomôže s výberom trasy.

Na tomto bode začína Zejmarská roklina. Víta nás príjemný chládok a modré značenie až po Geravy. Prechádzame divokou prírodou, prekonávame prvé časti so stúpačkami a rebríkmi až prichádzame k vodopádu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zejmarská roklina
Zejmarská roklina (zdroj: Szomolaiová)
Zejmarská roklina
Zejmarská roklina (zdroj: Szomolaiová)

Nálepkove vodopády sú nádherné a my využívame že je tu máličko ľudí a fotíme sa. Posledné dni boli upršané, takže je tu aj dostatok vody.

Nálepkove vodopády
Nálepkove vodopády (zdroj: Szomolaiová)
Zejmarská roklina
Zejmarská roklina (zdroj: Szomolaiová)

Na Geravy je to už len kúsok. Zejmarská roklina patrí medzi najkratšie aj najľahšie rokliny v Raji. Ak zvažujete či by vaše dieťa zvládlo rebríky a iné srandy, tak vyskúšajte presne túto roklinu. Je naozaj nenáročná. Jedine na čo si dajte pozor je zimné obdobie, vtedy sa tu celkom slušne šmýka a treba mať zbalené mačky. Nie, nie tie krásne huňaté zvieratká :-)

Po hodinke sa dostávame na Geravy - 1032m. Čaká nás tu príjemné posedenie s možnosťou objednať si pivko (ihneď využívame túto možnosť). Dokonca tu majú aj také mini Zoo, tiež veľmi vhodné ak ste tu s deťmi. Zajačiky sa skryli, tak ja strácam záujem a vraciam sa k svojmu pivu :-)

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Geravy
Geravy (zdroj: Szomolaiová)

Keby nás netlačil čas tak by sme sa odtiaľto vybrali po žltej na Malé a Veľké Zajfy alebo na Havraniu skalu, ale keďže sme na tom tak ako sme tak sa vraciame späť na Dedinky po zelenej. Nie...nie cez Zejmarskú roklinu. Lebo čo? .... Lebo je to jednosmerka :-)

Geravy - Dedinky
Geravy - Dedinky (zdroj: Szomolaiová)

Priznám sa že táto trasa po zelenej dole na Dedinky ma vôbec neuchvátila. Skoro celý čas zostupujeme z kopca (čo je veľakrát horšie ako stúpať do kopca), sú odtiaľto minimálne až žiadne výhľady a celý čas ideme popod lanovú dráhu a elektrické vedenie čo danej lokalite vôbec nepridáva na kráse. Ak máte príležitosť, radšej sa po tejto trase nevracajte.

Cesta na Dedinky
Cesta na Dedinky (zdroj: Szomolaiová)

Do hodinky sa dostávame na parkovisko k autu. Celá trasa má cca 7km a ak sa veľmi nezdržiavate fotením a oddychom na chate tak ju prejdete do 3 hodín. Prevýšenie je do 400m, takže trasu ľahko zvládne ktokoľvek. Pri parkovisku na námestí je mimochodom skvelá pizzerka a posedieť si môžete trebárs aj pri Palcmarskej Maši a nakŕmiť kačky zvyškom obeda. Ak vám nevadí studená voda, môžete sa okúpať v tejto vodnej nádrži s celoročne studenou vodou :-)

Pri Palcmarskej Maši
Pri Palcmarskej Maši (zdroj: Szomolaiová)

Alžbeta Szomolaiová

Alžbeta Szomolaiová

Bloger 
  • Počet článkov:  37
  •  | 
  • Páči sa:  114x

Vo voľnom čase sa venujem cestovaniu, čítaniu, vareniu, maľovaniu, turistike a Geocachingu. Rada by som sa s vami podelila o svoje zážitky a možno aj prispela nápadmi kde sa ubytovať, kde sa chutne najesť a čo určite v danom meste navštíviť. Zoznam autorových rubrík:  CestovanieTuristikaMoto zážitky

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu