reklama

Konečne! Novela zákona rieši nedostatok učiteľov

Má páky na to, aby sa učitelia ozlomkrky hrnuli za katedru.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Už dlhší čas sa hovorí o nízkej kvalite a neustále klesajúcej úrovni  vedomostí žiakov v školách i o nezáujme mladých ľudí o prácu pedagógov. Niet sa čo čudovať, platy učiteľov sú v porovnaní s inými vysokoškolsky vzdelanými zamestnancami  u nás i vo svete nízke, nároky na prácu a psychiku učiteľov narastajú s každou vyhláškou či novelizovaním zákona.

A ministerstvo povedalo DOSŤ!

Už nebudeme len diskutovať, chceme daný stav riešiť.

A tak svetlo sveta uzrela novela zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch a priniesla revolučný nápad, ako situáciu zmeniť. Tvorcovia sa na problém pozreli z celkom opačnej stránky, ako bolo zvykom. Uvedomili si, že peňazí  na zvyšovanie platov učiteľov nie je a asi ani nebude, a tak sa rozhodli stopnúť trend navyšovania nárokov na učiteľov, zastaviť sa, otočiť sa o 180 stupňov a ísť výške súčasných miezd oproti. Miernym znížením požiadaviek. To, čo sa muselo, už sa tak nemusí, prax už nie je až tak dôležitá, na kvalifikáciu a atestácie sa pozerá s prižmúreným okom a kto ich ešte nemá, za určitých okolností, ako keby ich mal.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tvorcovia tejto novely si pravdepodobne uvedomili, že našim deckám to za týchto podmienok bude stačiť a učitelia sa k nim tak trochu priblížia. Keď nejde Mohamed k hore, musí ísť hora k Mohamedovi. Nie je to síce ideál, zvýšeniu kvality a porovnávaniu so svetovým trendom to asi príliš nepomôže, ale keď nie sú peniaze, tak aspoň takto...trochu...aby aspoň počas vládnutia tejto vlády učitelia tak neutekali.

A tak to má byť.

Keď to nejde, tak to nejde.

My sa nemôžeme porovnávať s krajinami, kde má minister školstva najväčšie nároky na seba, niekoľko titulov a motivuje svojim vzdelaním svojich podriadených a tí zasa dávajú príklad svojim žiakom a študentom. My sa musíme odrážať od toho, čo máme. A keď to nie je nič moc, tak potom zostaňme pri zemi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ale zasa na druhej strane, aby som nekrivdila...

Nie vo všetkom je zákon benevolentný. Vykazuje i pekné príklady náročnosti, ktorými môžeme vysoko konkurovať našim susedom v Európe a dokonca i vo svete.

Ako príklad uvediem:

Každá škola či školské zariadenie majú povinnosť pre svojich zamestnancov organizovať aktualizačné vzdelávanie. Ak si riaditeľ nesplní túto úlohu je to naozaj ťažký hriech a o dopade tohto previnenia nechcem ani hovoriť. Ešte väčší hriech však je, ak si túto úlohu splní, ale nenapíše o tom informáciu na webovú stránku. Postih? Pokuta 1000 eur. A čo ak sa učitelia vzdelávali a riaditeľ pozabudne napísať o tom papier? Pokuta 10000 eur.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nuž, dlho očakávaná novela zákona naozaj prináša pedagogickým zamestnancom istoty a úľavu, po ktorej volali. A noví záujemcovia o prácu učiteľa alebo riaditeľa? Nohy a ruky si dolámu, aby sa za katedru dostali.

Věra Tepličková

Věra Tepličková

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  949
  •  | 
  • Páči sa:  14 707x

V prvom rade som manželka, mama a babička, ktorá nadovšetko miluje svoju úžasnú rodinu. Profesionálne som sociálna pedagogička a vychovávateľka s viac ako 26 ročnou pedagogickou praxou. Už viac ako 10 rokov sa venujem štúdiu ľudského temperamentu. Fascinuje ma pozorovať a študovať správanie ľudí, medziľudské vzťahy v rodinách, pátrať po príčinách problémov a hľadať možnosti ich riešenia. Mojim krédom je citát Marca Vitruvia Pollia: Rodičia majú dať deťom na cestu veľkú výbavu, ktorá by pri stroskotaní lode vyplávala spolu s nimi na hladinu. Zoznam autorových rubrík:  LampáreňS politikmi netancujem.Výchova a vzdelávanie inak.Keď už nič, tak rýmy...Zo života ...Maličkosti z temperamentovej poradne...NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu