reklama

Sestry v akcii alebo Keď už blázinec, tak ako u nás v školstve

Človek rád počúva dobré správy a počas minulých dní priletela jedna i do školstva: do škôl prídu odvážni zdravotníci.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Na tlačovej besede o tejto radostnej zvesti informovala štátna tajomníčka Síthová.

Príležitosť zamestnať sa v školstve dostane od septembra 2022 takmer 100 sestier, lekárov, fyzioterapeutov alebo verejných zdravotníkov. Či pôjde o nezamestnaných zdravotníkov z úradov práce alebo takých, ktorí ešte len dajú kvôli fleku v školstve výpovede v nemocniciach a v ambulanciách, pani štátna tajomníčka nešpecifikovala, no podotkla, že počet 100 je tak malý, že to nijak výrazne neohrozí stav nášho zdravotníctva, aj keby zo zdravotníctva hneď odišli.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jedna z novinárok sa pani Síthovej opýtala, či budú mať zdravotníci pre svoju prácu v školách vytvorené aj priestorové podmienky, na čo pani tajomníčka povedala, že po prerokovaní s rezortom zdravotníctva sa prišlo na to, že: "Tie priestorové podmienky nie sú nutné. Nie sú nutné na to, aby tam školský zdravotný pracovník pôsobil." Svoje slová potom pani novinárke ešte dovysvetlila: "Priestorové možnosti pri jednotlivých školách sú veľmi individuálne a napriek tomu sú tam žiaci, ktorí starostlivosť zdravotnú, ošetrovateľskú starostlivosť potrebujú. Preto pre výkon školského zdravotného pracovníka nie je potrebné mať samostatnú miestnosť." Ani po tejto vyčerpávajúcej a jasnej odpovedi nechápavá novinárka nepochopila a znovu sa pani štátnej tajomníčky spýtala, že ako teda budú zdravotníci fungovať, ako si to môže predstaviť v praxi. Odpoveďou trpezlivosťou obdarenej pani Síthovej bolo to, že je to individuálne, že by to mohla byť nejaká "izolovaná miestnosť v určitom období od-do a ak tam majú nejakého žiaka, žiačku s diabetom, tak v dobe, kedy si tam ten inzulín indikuje, tak vtedy vlastne je vyčlenená miestnosť."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nuž, je vidieť, že to má ministerstvo školstva premyslené a prešpekulované.

Veď, čo taký školský zdravotník k pracovnému životu potrebuje?

Ráno príde do školy a veci si zloží na vrátnici. Aj tak sa potom hneď musí vybrať do tried (aby naplnil úväzok), kde bude deťom rozprávať o zdravotnom životnom štýle, záchrane topiaceho sa a eliminácii stresu. Počas prestávok ho prichýlia buď v zborovni alebo v nejakom kabinete, kde sa ešte jedna stolička určite zmestí. A ak bude treba niekomu niečo indikovať, pozrie rozvrh, zistí, že je voľná napr. telocvičňa, pichne a hotovo. Jaké pak, co pak. Načo by mu bola miestnosť? Lieky, obväzy, fonendoskop a nejaký ten sprej na odrané koleno môže nosiť v príručnej batožine z triedy do triedy a v prípade väčšej školy mu striekačku či teplomer riaditeľ uloží v riaditeľni do trezoru.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Osobne vidím len jeden jediný problém: v množstve uchádzačov o túto lukratívnu pozíciu.

Neviem si totiž predstaviť, podľa akého kľúča bude chudák riaditeľ vyberať zo stoviek žiadostí, keď bude chcieť zabezpečiť, aby sa k nemu na školu dostal ten najlepší lekár, sestra alebo fyzioterapeut.

Zdroj:

https://www.youtube.com/watch?v=nqtEXv1QNnw

Věra Tepličková

Věra Tepličková

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  944
  •  | 
  • Páči sa:  14 387x

V prvom rade som manželka, mama a babička, ktorá nadovšetko miluje svoju úžasnú rodinu. Profesionálne som sociálna pedagogička a vychovávateľka s viac ako 26 ročnou pedagogickou praxou. Už viac ako 10 rokov sa venujem štúdiu ľudského temperamentu. Fascinuje ma pozorovať a študovať správanie ľudí, medziľudské vzťahy v rodinách, pátrať po príčinách problémov a hľadať možnosti ich riešenia. Mojim krédom je citát Marca Vitruvia Pollia: Rodičia majú dať deťom na cestu veľkú výbavu, ktorá by pri stroskotaní lode vyplávala spolu s nimi na hladinu. Zoznam autorových rubrík:  LampáreňS politikmi netancujem.Výchova a vzdelávanie inak.Keď už nič, tak rýmy...Zo života ...Maličkosti z temperamentovej poradne...NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu