reklama

Budíček! Vstávajte, prišli smetiari

Na dedine zobúdza ľudí v sobotu ráno kohút či cirkulár. Na Drotárskej ceste v Bratislave sú to pracovníci a vozidlo OLO.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

V mojom dnešnom blogu som spracoval Váš tip, na ktorý ste ma nedávno viacerí upozornili. Hluční smetiari hneď z rána na Drotárskej ceste a neďaleká výstavba bytovky.

V našom hlavnom meste je okolo 250 stanovíšť zberných nádob na komunálny odpad, takzvaných zberných hniezd. O ich zriadení rozhodujú mestské časti a vývoz zabezpečuje bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO). Podľa štatistík v roku 2020 vyviezli až takmer 153 – tisíc ton odpadu. Čísla za minulý rok ešte nie sú dostupné.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Harmonogram odvozu smetí je presne stanovený podľa lokality. Odvozový deň si Bratislavčania môžu zistiť na základe zadania adresy alebo prideleného evidenčného čísla od magistrátu na webe OLO. Smetiari pracujú každý deň okrem nedieľ, Nového roka a Veľkonočného pondelka. Smeti vyvážajú oficiálne už od šiestej hodiny ráno.

Výnimkou je historické centrum, v ktorom odpad vyberajú v noci. Cez deň by totiž zablokovali dopravu v úzkych uličkách a obmedzovali chodcov. Ešte pred rokmi sa OLO snažilo problém, na ktorý sa obyvatelia z lokality pešej zóny sťažovali, vyriešiť a všetky kontajnery vymenili za plastové. Pri manipulácií vraj nie sú také hlučné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

O budíček pre obyvateľov Starého Mesta v lokalite Drotárskej cesty sa v sobotu skoro ráno pravidelne starajú smetiari. „Búchajú viacerými kontajnermi, auto pípa pri cúvaní a motor pracuje v otáčkach, najhoršie je to však vo vnútrobloku. Tam sa to neskutočne ozýva,“ povedala obyvateľka bytového domu na Drotárskej ceste. Pridal sa aj mladý muž, ktorého som stretol pred neďalekou samoobsluhou. Okrem hlučnej jazdy, manipulácie so smetiakmi sa obyvateľom nepozdáva aj to, že smetiari hlasno na seba vykrikujú. Na sobotný smetiarsky budíček často aj o 5:45 sú nahnevaní viacerí a zaslali mi aj priložené videá.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Poviete si, veď niekedy to predsa vyviezť musia... Ak by nešli na Drotársku o trištvrte na šesť, šli by na inú ulicu a ľudia by sťažovali rovnako... Možno máte na jazyku, že na dedine ráno kikiríka kohút, susedia pracujú na cirkulárke, kosia či používajú všakovaké podomácky vyrobené mašiny... Život na vidieku je však na míle vzdialený od neutíchajúceho ruchu mestského života a akosi to patrí ku koloritu dediny. Základom kvality života je zdravé životné prostredie a s tým súvisí aj nadmerný hluk, ktorého je v meste dosť aj bez budíčka od smetiarov každé sobotné ráno.

Ľudia z Drotárskej však nemajú problém iba so smetiarmi. V danej lokalite prebieha ešte aj výstavba novej bytovky. Na stavenisku sa pracuje šesť aj sedem dní v týždni a teda aj v nedeľu od siedmej ráno, niekedy aj skôr. „ Považujeme to za teror, v sobotu smetiari, v nedeľu stavbári. Prípadne kombinácia neustále pípajúceho žeriavu pri silnejšom vetre ledva hodinu po smetiaroch. Chápem, že stavajú, ale prečo začínajú v nedeľu ráno pred šiestou?“  uviedla obyvateľka z Drotárskej cesty.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Video si môžete pozrieť tu: https://youtube.com/shorts/JDdI5wvPlZo

Pre porovnanie, v Brne nedávno klasické smetiarske auto nahradil elektromobil. Ide o úplne prvé plne elektrické smetiarske vozidlo v Českej republike.

Jeho cena je síce až 12 miliónov českých korún ( v prepočte 487 - tisíc eur), no vďaka nižšími prevádzkovým nákladom sa nákup oplatil a investícia sa o niekoľko rokov vráti. Podľa údajov od brnenských smetiarov v bežných podmienkach má dojazd až 150 kilometrov, pričom denne vozidlo najazdí okolo 100 kilometrov a odvezie zhruba 20 ton odpadu. Ide nie len o ekologický, ale aj tichý spôsob odvozu smetí pri znížených emisiách rešpektujúc životné prostredie. Čo poviete, mohli by byť takéto smetiarske autá aj v Bratislave ?

Máte tip z lokality Horský park/Staré Mesto, ktorý by stál za to, aby som o ňom napísal? Napíšte mi, prosím, správu.

Róbert Thomas

Róbert Thomas

Bloger 
Politik
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  95x

Volám sa Róbert Thomas, narodil som sa v roku 1983, žijem v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto v lokalite Horský park. Pracujem v medzinárodnej spoločnosti. Občas by som chcel napísať článok na tento blog o živote, o ľuďoch, o Horskom parku a jeho okolí, o Starom Meste... Ide výlučne o moju súkromnú aktivitu, ktorej sa venujem vo voľnom čase. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu