reklama

Frajer s diplomom vo vrecku a hodinkami na rukách !

Čas je neúprosný. Školské lavice som opustil pred rokmi.

Frajer s diplomom vo vrecku a hodinkami na rukách !
Moja promócia v roku 2016. (Zdroj: Archív: RT)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Posledné zvonenie! Tento týždeň dostanú moji dvaja synovia vysvedčenie a začnú sa im vytúžené letné prázdniny. S koncom školského roka prichádza aj čas na bilancovanie, kam sa ľudia posunuli, čo sa v nich samých zmenilo. Čas je neúprosný a uplynulo už veľa rokov odkedy som sedel v školských laviciach. Bezstarostný život sa dávno skončil a prišla tvrdá realita. V mojom prípade ide teda o spomienky.

Ako som v minulosti spomínal, základnú školu som navštevoval na najväčšom bratislavskom sídlisku pri jazere Veľký Draždiak, no v súčasnosti už škola nefunguje. Na toto miesto mám nespočetne veľa radostných prázdninových spomienok s kamarátmi z detstva. Aj po rokoch mi vždy vyčarí úsmev na tvári pohľad na okno mojej bývalej triedy cestou z beach-volejbalového areálu, ktorý sa dnes nachádza na našom vtedajšom školskom dvore. Aj keď sme sa v roku 2000 s rodičmi presťahovali do Starého Mesta do lokality Horský park, v Petržalke som navštevoval aj gymnázium. Po maturite som zvažoval štúdium práva, no v tom čase bolo právnikov naozaj neúrekom. Môj otec pracoval v zahraničnom obchode, inšpiroval ma a tak som sa rozhodol, že si vyberiem radšej školu s ekonomickým zameraním. Vždy som mal obchodného ducha a zaujímalo ma celkové fungovanie biznisu a podnikania. Rovnako, aj v prípade vysokej školy som ostal verný lokalite Petržalky. Vyštudoval som Obchodnú fakultu Ekonomickej univerzity a počas štúdií ma oslovilo bankovníctvo, financie či svetová ekonomika.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aj keď som nebýval na internáte, na vysokoškolský študentský život mám skutočne pekné a živé spomienky. Mali sme dobrú komunitu a trávili sme spolu so spolužiakmi veľa času aj mimo školy. Organizovali sme chaty, výlety, stretnutia v meste či prírode, alebo sme sa šli len tak niekam spoločne kúpať... Už počas štúdií som vypomáhal v rodinnej firme zameranej na veľkoobchodný nákup a predaj. Na škole som tiež pomáhal s koordináciou programu pre študentov v rámci medzinárodnej spolupráce partnerských univerzít z viacerých kontinentov. 

Diplomovú prácu som obhájil a promoval v júni 2006. Keďže moja Alma mater v tom čase nemala vlastnú aulu, promócie sa uskutočnili v priestoroch výstaviska Incheba. Na deň, keď som slávnostne prevzal diplom si spomínam ako na veľmi horúci. Koniec školského roka sa v rodinách tradične spája s odmenou za vysvedčenie či ukončenie stredoškolského alebo vysokoškolského štúdia, možno skôr za úsilie, ktoré deti či mladí ľudia vynaložili. Ja som k promóciám dostal vytúžené hodinky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Cítil som sa zrazu veľmi dospelý a považoval som to za ozaj dôležitý životný úspech. Bol som sám na seba hrdý, ale vôbec som si neuvedomoval, že toto je naozaj iba začiatok. S diplomom vo vrecku som si myslel, že som dosiahol významný cieľ, aká je to frajerina, a že mi leží svet pri nohách. No vytriezvenie prišlo pomerne rýchlo a realita bežných pracovných dní ukázala, ako hlboko som sa mýlil. Ani diplom či hodinky z vás frajera neurobia, a k úspechu v slušnom svete neexistujú žiadne skratky. Skrátka neprichádza sám a len tak, no vždy je výsledkom tvrdej, vytrvalej práce a ľudskej pokory. 

Do zamestnania som nenastúpil ihneď, mal som možnosť si ešte bezstarostne užiť úplne posledné letné prázdniny. Prvýkrát som nastúpil do práce až začiatkom októbra 2006. Pracovný deň pri bežných osem a pol hodinách sa mi v prvých dňoch zdal nekonečný. Bolo úplne jedno či mám alebo nemám svoje obľúbené hodinky. Čas prestal plynúť a osem či miestami deväť hodín trvalo snáď dvojnásobne. Mal som pocit, že sa hodinky jednoducho rozhodli ísť proti mne a neukazovať správny čas.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po troch rokoch som sa do školských lavíc vrátil opäť a v roku 2009 som začal doktorandské štúdium na fakulte Medzinárodného obchodu. Spočiatku formou denného štúdia, neskôr však externe. Štúdium som ukončil v roku 2016 s titulom PhD. Počas tohto obdobia som si to vyskúšal aj z druhej strany a postavil som sa za katedru. Vyučoval som niekoľko predmetov, čo ma skutočne bavilo a napĺňalo. Páčila sa mi práca v komunite podobne mladých ľudí a možnosť prepájať teóriu s praxou, v ktorej som pred začiatkom štúdia pôsobil. Na cvičeniach z medzinárodného obchodu či operácií v zahraničnom obchode som mal príležitosť študentom rozprávať o tom, ako to funguje v pracovnej sfére a biznise. Moje ,,cviká“ sa zo slov študentov stali ozaj obľúbené, šlo totiž o niečo nové a iné, ako boli pôvodne zvyknutí a pre mňa práve to bolo zadosťučinením. Paradoxne, som sa s niektorými neskôr stretol v praxi, dokonca sme na čas boli aj kolegami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Moja promócia v roku 2016.
Moja promócia v roku 2016. (zdroj: Archív: RT)

Teraz pracujem v medzinárodnej spoločnosti, svoje zamestnanie mám rád a hodinky stále nosím. Na pracovný čas som si už dávno zvykol, na ťažké začiatky veru nezabudol, no najviac sa v tomto čase teším na prázdniny s mojimi synmi, ktoré začínajú už o pár dní.



Róbert Thomas

Róbert Thomas

Bloger 
Politik
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  95x

Volám sa Róbert Thomas, narodil som sa v roku 1983, žijem v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto v lokalite Horský park. Pracujem v medzinárodnej spoločnosti. Občas by som chcel napísať článok na tento blog o živote, o ľuďoch, o Horskom parku a jeho okolí, o Starom Meste... Ide výlučne o moju súkromnú aktivitu, ktorej sa venujem vo voľnom čase. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu