reklama

Príbeh policajta, ktorý chcel byť ako z Kobry 11. Teraz stráži cestu vo dne v noci

Prečítajte si o nadstrážmajstrovi Heňovi, ktorý dohliada na bezpečnosť premávky v Horskom Parku a jazdite ohľaduplne.

Príbeh policajta, ktorý chcel byť ako z Kobry 11. Teraz stráži cestu vo dne v noci
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Nadstrážmajster Heňo má 27 rokov. Narodil sa v bratislavskej Petržalke a na tomto sídlisku aj vyrastal. V detstve sa stretol so šikanou v škole aj s pouličnou kriminalitou. Tieto zážitky ho neskôr motivovali sledovať kriminálne seriály. Často pozeral ten nemecký, odohrávajúci sa v Kolíne nad Rýnom – Kobra 11. Túžil byť presne ako oni.

Keď nastúpil na Strednú policajnú školu v Pezinku zistil, že byť policajt nie je len pomáhať a chrániť bezpečnosť na diaľniciach. Naučil sa, že polícia v prvom rade dbá na bezpečnosť ľudí a dodržiavanie pravidiel cestnej premávky aj v uliciach miest a obcí. Jeho túžba byť dopravný policajt bola o to väčšia. Aj keď to nebolo úplne také ako predvádzal Semir Gerkhan v Kobre.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Po absolvovaní školy bol prevelený na poriadkovú políciu Okresného riaditeľstva PZ Bratislava I. Najskôr hliadkoval v uliciach Starého Mesta prevažne v pešej zóne, najmä na Hviezdoslavovom námestí, kde sa podieľal na zabezpečovaní verejného poriadku. Avšak stále sa chcel stať dopravným policajtom, aj napriek tomu, že svojimi výsledkami patril medzi najlepších z útvaru.

Po ukončení skúšobnej doby, bol na jeho žiadosť preložený na odbor dopravnej polície v prvom bratislavskom okrese. S láskou, radosťou a nadšením pomáha a chráni všetkých účastníkov cestnej premávky. Aktuálne slúži v Horskom parku na ulici Prokopa Veľkého. Odhodlaný je pomáhať najmä chodcom, ktorí sú tými najzraniteľnejšími. Má však aj ďalšie ambície a chcel by si doplniť vzdelanie štúdiom na Akadémii PZ. S manželkou, ktorá je tiež policajtka v súčasnosti na materskej dovolenke býva v Starom Meste neďaleko Blumentálu. Heňo teda pozná Staré Mesto naozaj ako svoje vrecká už od detstva, keďže byt zdedil po prababičke.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

(Tento príbeh je fiktívny, akákoľvek podobnosť s reálnymi osobami a skutočnými udalosťami je čisto náhodná.)

Krátka historka ako prevencia

Áno viem, poviete si: veď nadstrážmajster Heňo je iba obyčajná maketa, čo sa ten bloger zbláznil! Motoristi však na ulici Prokopa Veľkého jazdia naozaj rýchlo a tým ohrozujú chodcov aj keď maximálna povolená rýchlosť je tu 30 km/h. Obyvatelia sa na porušovanie pravidiel zo strany rýchlych a zbesilých šoférov individuálne sťažujú dlhodobo, no zatiaľ neúspešne. Spolu so 73 susedmi sme nedávno spoločne požiadali magistrát, ktorému cesta patrí a má ju aj v správe, aby situáciu riešil.

Aj keby samospráva konala ihneď, nie je to také jednoduché. Najskôr bude potrebné situáciu zanalyzovať a následne spoločne s políciou hľadať riešenia. Ak by aj úradníci rozhodli, že na cestu umiestnia spomaľovacie prahy, takzvané spomaľovače, ide o proces, ktorý vyžaduje stavebné povolenie. Je to tak na niekoľko mesiacov, ak nie viac ako rok. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Napríklad, v Ružinove trvalo miestnym poslancom až dva roky, kým magistrát riešil problém na prechode pre chodcov na Tomášikovej ulici, na ktorom vyhasol život mladej študentky. Ku kolíziám tu pritom dochádzalo aj pred smrteľnou nehodou a aj po nej. 

Z tohto dôvodu som sa rozhodol v Horskom parku zriadiť aspoň dočasné preventívne riešenie. Na cestu sme spolu so staromestským poslancom Martinom Gajdošom a mojim kamarátom  Oskarom Kamanom umiestnili maketu policajta a pomenovali sme ho Heňo.

Staromestský poslanec Martin Gajdoš a ja pri inštalácii makety policajta.
Staromestský poslanec Martin Gajdoš a ja pri inštalácii makety policajta. (zdroj: Archív RT)
Môj kamarát Oskar, ja a staromestský poslanec Martin Gajdoš a nainštalovaná maketa policajta.
Môj kamarát Oskar, ja a staromestský poslanec Martin Gajdoš a nainštalovaná maketa policajta. (zdroj: Archív RT)

Keďže šoféri, ktorí po ulici jazdia opakovane, si po čase na maketu zvyknú a opäť budú predpisy porušovať, rozmýšľali sme, ako by sa dala prevencia ešte zvýšiť. Vymysleli sme preto príbeh policajta a rozhodli sme sa ho verejne šíriť v snahe, že podľa krátkej historky si ľudia zapamätajú, že na ulici Prokopa Veľkého majú jazdiť rýchlosťou maximálne 30 km/h a byť opatrní. Ja sám osobne sa často Heňa zľaknem, keďže jeho robustná postava v reflexnej veste vzbudzuje rešpekt, a to veľmi dobre viem, že už istý čas bdie nad touto ulicou :-).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prosím, pomôžte šíriť náš príbeh o nadstrážmajstrovi Heňovi a zvýšiť tak bezpečnosť dopravy v Horskom parku. Pri jeho písaní som sa tak trochu vrátil do školských lavíc, keď sme na hodinách slovenského jazyka písali slohy.

Róbert Thomas

Róbert Thomas

Bloger 
Politik
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  95x

Volám sa Róbert Thomas, narodil som sa v roku 1983, žijem v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto v lokalite Horský park. Pracujem v medzinárodnej spoločnosti. Občas by som chcel napísať článok na tento blog o živote, o ľuďoch, o Horskom parku a jeho okolí, o Starom Meste... Ide výlučne o moju súkromnú aktivitu, ktorej sa venujem vo voľnom čase. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu