reklama

Zaparkovať auto priamo v parku ?! Pre niektorých ,,žiaden“ problém

Návštevníci bratislavskej prírody parkujú na súkromnom aj mestských pozemkoch.

Zaparkovať auto priamo v parku ?! Pre niektorých ,,žiaden“ problém
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

V lokalite Horský park bývam väčšinu svojho života. Keďže unikátny kúsok prírody priamo v strede Bratislavy je naozajstnou oázou na rekreáciu a oddych pre všetky generácie, na kopec s dubovo-hrabovým lesom, ktorý lemujú cestičky s lavičkami aj altánkami, prichádzajú návštevníci zo všetkých kútov mesta a aj zo vzdialenejších obcí. V Horárni si môžu prísť na svoje najmä deti, dospelí zase vyhľadávajú legendárnu krčmu Funus.

Dlhšiu dobu bol Horský park zanedbávaný, no zhruba pred rokom tu vzniklo Korzo. Za projektom stojí mestská časť Staré Mesto. Na miestnom úrade tak rozhodli, v akom režime budú ulice v okolí Horského parku fungovať. Magistrát Staré Mesto v tejto aktivite podporil a spoločne pripravili novú obytnú zónu - Korzo horský park v priestore ulíc Lesná, Novosvetská a Nekrasovova.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V obytných zónach však platí zákaz státia motorových vozidiel. To znamená, že autá tu môžu zastaviť, napríklad pri vykladaní tovaru alebo pri nastupovaní a vystupovaní ľudí, no stáť, teda parkovať tu nemôžu. Podľa zákona to platí aj pre obyvateľov, niektorí však po dohode so samosprávou majú určené rezidentské parkovacie miesta.

Návštevníci prichádzajú autami

Návštevníci chodia masovo za relaxom do Horského parku najmä autami. V súvislosti s nedávnou revitalizáciou lokality ich prichádza čoraz viac a nemajú kde zaparkovať. Do Horského parku sa dá dostať aj MHD. No mnohým, ktorí majú problém s pohybom a chcú si užiť svieži vzduch v krásnom prostredí, rodiny s viacerými deťmi alebo penzistami či cyklisti, ktorí prichádzajú za športom zo vzdialenejších častí mesta s bicyklom v kufri, takáto doprava nevyhovuje a spôsobuje rôzne ťažkosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pozrel som sa na to, aká je v lokalite Horského parku situácia s parkovaním pre návštevníkov.

Vlani v júli sa bratislavský magistrát pochválil, že sa im podarilo vybaviť otvorenie parkoviska pod bývalým amfiteátrom na Búdkovej ceste. Veľká vyasfaltovaná plocha sa nachádza na súkromnom pozemku a slúžiť má práve pre návštevníkov obľúbeného Horského parku. Nachádza sa od neho naozaj iba na skok a zaparkuje tu celkovo veľký počet motorových vozidiel.

Prístup do Horského parku

Najlepší prístup do Horského parku je z Búdkovej cesty a to nie iba MHD ale aj automobilmi, ktoré je možné odstaviť na dočasnom parkovisku. Z Pražskej ulice od zastávky Hroboňova je to vhodné najmä pre peších. Pešo alebo na bicykli sa do Horského parku dá dostať od Hlavnej stanice po Hlbokej ulici a Nekrasovovej ulici. Priamo k Funusu sa môžu návštevníci dostať aj autom od Patrónky po ulici Prokopa Veľkého alebo od Palisád po Novosvetskej. Z Hodžovho námestia premáva MHD až k Funusu.

Posledný júnový deň viacerí Bratislavčania zostali zaskočení, keď chceli odstaviť auto na spomínanom parkovisku na Búdkovej ceste. Na tabuliach našli nalepený výrazný oznam: Neparkovať! Súkromný pozemok!, upozornili na to Bratislavské noviny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Parkovisko na Búdkovej ceste, pozemok je súkromný.
Parkovisko na Búdkovej ceste, pozemok je súkromný. (zdroj: Archív RT)

Parkovisko fungovalo dva roky a pozemok patrí súkromnej spoločnosti, s ktorou ako som už spomenul, sa na takomto užívaní magistrát dohodol. Parkovanie bolo pre návštevníkov celé obdobie úplne zadarmo. Ešte v deň spomínanej medializácie magistrát oznámil, že sa so súkromníkom opäť dohodli a návštevníci Horského parku môžu na priestranstve parkovať aj naďalej.

Kde zaparkovať?

V lokalite Horský park sa dá zaparkovať pred spodnou a hornou bránou do areálu vysokoškolského internátu na ulici Prokopa Veľkého i pred krčmou Funus alebo na Gorazdovej ulici pri Farskom kostole Panny Márie snežnej Kalvária). Rovnako všade úplne zadarmo!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kedysi autá parkovali aj na Lesnej ulici popri plote internátu. Magistrát toto „čierne parkovisko“ zrušil súvislosti s bezpečnosťou pri nedávnej návšteve Svätého Otca. Na mieste vysadili zeleň. Pôvodne bola na ulici maximálna povolená rýchlosť 30 km/h, pri už spomínanej revitalizácii lokality sa z nej stala obytná zóna s povolenou rýchlosťou maximálne 20 km/h a teda aj zákazom parkovania.

Kedysi autá parkovali aj pri plote internátu na Lesnej ulici.
Kedysi autá parkovali aj pri plote internátu na Lesnej ulici. (zdroj: Archív RT)

Primátor Matúš Vallo okrem toho, že sa rád pýši revitalizáciou verejných priestorov kvetinovými záhonmi, sa často chváli aj zavedením parkovacej politiky v hlavnom meste. Magistrát spoločne s mestskými časťami v súčasnosti tento projekt postupne spúšťa. Parkovanie sa spoplatňuje pre rezidentov aj návštevníkov. Na problémy s parkovaním v Horkom parku pre návštevníkov sa zjavne pri revitalizácii priestoru zabudlo.

  • Dokedy súkromná firma dovolí magistrátu využívať pozemok na Búdkovej ceste ako parkovisko pre návštevníkov Horského parku?

  • Čo ak si to opäť náhle rozmyslí?

  • Prečo nie je doposiaľ spoplatnené parkovanie pre návštevníkov Horského parku na ostatných miestach?

Na porovnanie, napríklad vo Vysokých Tatrách parkovanie spoplatnili, ceny sú pomerne vysoké a návštevníci sa s prevádzkovateľmi parkovísk často hádajú a nadávajú im. Ľudí, ktorí prichádzajú na autách však pribúda a začali celodenne parkovať mimo vyhradených miest, dokonca aj priamo v lese. Mestskí policajti  im však papuče ani pokuty veľmi nedávajú a sú zhovievaví. Na problém pred pár dňami upozornila televízia Markíza.

Sám sa denne prepravujem z Horského parku do práce či s deťmi do školyna nákupy najmä autom. No nie úplne zastávam „návštevu prírody“ na štyroch kolesách. Naviac, viacerí obyvatelia ulice Prokopa Veľkého, ktorá do obytnej zóny nepatrí, sa mi už niekoľkokrát sťažovali, že im cudzí ľudia parkujú pred domom či priamo pod oknami.

Spoplatnenie parkovného pre návštevníkov Horského parku by prinieslo nejaké to euro do rozpočtu samosprávy. Ak by za parkovanie v prírode museli návštevníci platiť, mnohí by zrejme zvážili cestu motorovým vozidlom a uprednostnili by jazdu MHD, zároveň by na súčasných parkovacích miestach bolo menej vozidiel a autá by nestáli „na divoko“ kade-tade. 

No prinieslo by to zrejme ďalší problém. Mestskí policajti síce parkovanie kontrolujú a sami majú vyhľadávať miesta, na ktorých dochádza k priestupkom, no prednosť majú oznamy na známu linku 159. Zo zdrojov z bratislavskej mestskej polície viem, že ich obyvatelia zaťažujú často nezmyslenými hláseniami a potom nemajú čas na vlastné vyhľadávanie a dokumentovanie priestupkov. Realita je teda taká, že vo frekventovanej lokalite sa zastavia iba na chvíľku, medzi vybavovaním dvoch oznamov od obyvateľov a možno dajú jednu-dve papuče, prípadne pokutu a idú ďalej riešiť oznámenia obyvateľov.

Situácia s parkovaním v rekreačnej lokalite je však najmä na samotných ľuďoch. Sami by mali zvážiť, či je pre nich naozaj nevyhnutné ísť do prírody (kde chodia najmä za pohybom) v centre mesta autom a pri rastúcich cenách paliva, by mohli aj ušetriť.

 Téme koľko by mohlo priniesť spoplatnenie parkovania pre návštevníkov Horského parku na už existujúcich miestach, sa budem venovať čoskoro na mojom blogu či facebooku.

Na Železnej studienke

Podobná situácia je na Železnej studienke. V ľahko dostupnej dolinke, ktorá je obkolesená malokarpatskými lesmi je niekoľko rybníkov, viacero chodníkov a cestičiek s lavičkami, za poplatok si môžu návštevníci opekať v oplotených ohniskách a oddychovať v altánkoch. Rovnako sa možno občerstviť aj vo viacerých bufetoch rozmiestnených popri hlavných turistických ťahoch.

Obyvatelia Bratislavy sa sem dostanú MHD, na bicykli alebo pešo a samozrejme aj autom. Dve parkoviská sa nachádzajú za Červeným mostom. Jedno smerom z Patrónky vpravo je menšie, druhé na ľavej strane je väčšie. Aj tu sa parkuje zadarmo. Problém s parkovaním tu býva najčastejšie počas víkendov, sviatkov a aj všedných letných slnečných večerov.

Menšie parkovisko na Železnej studienke.
Menšie parkovisko na Železnej studienke. (zdroj: Archív RT)
Väčšie parkovisko na Železnej studienke.
Väčšie parkovisko na Železnej studienke. (zdroj: Archív RT)

Možnosť zaparkovať, no iba cez víkendy a sviatky, je ešte aj v areáli bývalej vojenskej nemocnice. Autá návštevníkov Železnej studienky často stoja na divoko aj v priľahlých uličkách smerom na Kramáre.

Cez víkendy a sviatky sa dá zaparkovať v areáli bývalej vojenskej nemocnice.
Cez víkendy a sviatky sa dá zaparkovať v areáli bývalej vojenskej nemocnice. (zdroj: Archív RT)

Výhodnejšie je tak prísť pešo z konečnej pri bývalej vojenskej nemocnici, Patrónky alebo Kramárov, rovnako na bicykli či MHD. Autobusom sa dá na Železnej studienke dostať až na konečnú k takzvanej Rotunde. Je to jedna z veľkých výhod MHD v tejto lokalite, pretože je to pár kilometrov ďalej ako je povolené zájsť autom.

Róbert Thomas

Róbert Thomas

Bloger 
Politik
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  95x

Volám sa Róbert Thomas, narodil som sa v roku 1983, žijem v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto v lokalite Horský park. Pracujem v medzinárodnej spoločnosti. Občas by som chcel napísať článok na tento blog o živote, o ľuďoch, o Horskom parku a jeho okolí, o Starom Meste... Ide výlučne o moju súkromnú aktivitu, ktorej sa venujem vo voľnom čase. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu