reklama

Angela Merkelová - ako zvýhodnili mladú ženu z východu

Významnej političke na začiatku jej kariéry pomohlo, že v strane chceli uprednostniť mladú ženu z východného bloku.

Angela Merkelová - ako zvýhodnili mladú ženu z východu
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

V decembri 2021 doslúžila 16 rokov na čele Nemecka jedna z najvýznamnejších političiek našej doby: nemecká kancelárka Angela Merkelová. Odvtedy začínajú pribúdať knižné a filmové diela, ktoré mapujú jej život a kariéru. 

V minulom roku vyšiel slovenský preklad knihy Kancelárka - Pozoruhodná odysea Angely Merkelovej (The Chancellor) od americkej spisovateľky Kati Marton, ktorá je v origináli dostupná aj ako audiokniha. Zároveň Netflix zverejnil nový dokument Merkel (2022). Oboje odporúčam a sú vhodné pre tých, ktorí jej kariéru sledovali, ale aj pre ľudí, ktorí jej meno len občasne začuli v správach.  

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Obe diela divákov či čitateľov prevedú jej životom - od jej vyrastania v rodine evanjelického farára vo východnom Nemecku, cez pád berlínskeho múru a zjednotenie Nemecka, ktoré jej zásadne zmenili život, cez jej dlhú a výnimočne úspešnú politickú kariéru. Po celý čas zdôrazňujú jej úprimnú túžbu pracovať pre svoju vlasť: Nemecko ako zjednotenú, demokratickú, prosperujúcu a zároveň solidárnu krajinu. Pochopiteľne, kniha má väčší priestor venovať sa viacerým jej rozhodnutiam a krízam, ktorým čelila - či sa to týkalo finančnej krízy, záchrany eurozóny alebo vyjednávaní s Putinom. 

“Wir schaffen das”

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Žiadneho politického lídra si netreba idealizovať a aj mnohé jej rozhodnutia boli kontroverzné alebo sa ukázali ako nesprávne. Napriek tomu si Angelu Merkelovú ako politickú líderku vážim. Jej pôsobenie som sledovala najmä v roku 2016, keď sme s rodinou žili v Berlíne. Bolo to krátko po jej historickom rozhodnutí otvoriť brány Nemecka a umožniť miliónu utečencov prevažne zo Sýrie prísť a integrovať sa. Jej pamätná veta “Wir schaffen das” (“Zvládneme to”) dala jasne najavo, že Nemecko je dosť silné, aby zvládlo takéto solidárne a ľudské gesto. 

V dokumente viacerí komentátori toto gesto vysvetľovali Merkelovej celoživotným odporom k múrom. Prijímanie utečencov podľa mnohých malo aj ekonomickú logiku - priviedla pracovnú silu a motivovaných ľudí, ktorí mali záujem pracovať. Napriek tomu to zďaleka nebolo samozrejmé. Kým na Slovensku sa politici predbiehali v šírení xenofóbie a utečencov vykreslovali ako hrozbu, Merkelová nehľadela na to, že zo Sýrie prichádzali najmä moslimovia. Videla v nich ľudí, ktorí potrebovali pomôcť. Aj ja som v roku 2016 v Berlíne navštívila niekoľko utečeneckých táborov (môj rozhovor s riaditeľkou jedného z nich je dostupný tu) a viedla som semináre pre žiakov na tému utečenectva. A bola som prekvapená silou miestnej Willkommenskultur (kultúrou prijímania).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zvýhodnenie mladej východniarky

Merkelová sa však vôbec nemusela stať tak významnou politickou osobnosťou, nebyť uprednostnenia mladej ženy z východného bloku. Keď padol komunizmus, Angela Merkelová bola vedkyňa na východonemeckej akadémii vied. Podľa jej vlastných slov by možno vyštudovala niečo iné ako prírodné vedy, keby bola vyrastala v demokracii. Lenže podobne, ako to zažívali mnohí ľudia aj u nás, ísť študovať fyziku bolo pre ňu menej nebezpečné. “Dva a dva bolo aj za komunizmu štyri, aspoň väčšinou,” vraví Merkelová v dokumente. Keď padol berlínsky múr a Nemecko sa zjednotilo, vstúpila do kresťansko-demokratickej strany CDU a ako 36-ročná sa prvýkrát stala poslankyňa. Nie však nadlho, už o rok na to bola menovaná za členku federálnej vlády. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pred troma rokmi v Nemecku vznikla kampaň s názvom “Ich bin eine Quotenfrau” (“Som žena kvót”), ktorej cieľom bolo ukázať, že nie je hanba, keď úspešným ženám v určitom momente ich kariéry pomohli kvóty, alebo iné cielené uprednostňovanie žien. Téma je v Nemecku stále živá. Zaujímavé je, že Merkelová ako kancelárka nebola zástankyňou povinných kvót - a to aj napriek tomu, že priznáva, že jej pozícia ženy a “Ossi” (východniarky) na začiatku kariéry pomohli. Keď v roku 2011 vtedajšia ministerka práce Ursula von der Leyen (CDU) navrhovala povinné kvóty pre ženy vo vedúcich pozíciach, Merkelová bola proti. 

Aký je význam dočasných vyrovnávacích opatrení

Zvýhodňovanie niekoho za to, že je príslušník menšiny, sa často berie ako urážajúce. Nie je to však tak. Kým iné okolnosti menšiny znevýhodňujú - napríklad pre Merkelovú muselo byť veľmi ťažké presadiť sa ako mladá žena z východu v politike, v ktorej dominovali muži zo Západu - cielené zvýhodňovanie príslušníkov menšín vyrovnáva ich šancu na vstupe. Či sa im podarí sa ďalej presadiť, je kombináciou okolností a nadania. 

Angela Merkelová sa stala najvýznamnejšou líderkou Európy. Stala sa ňou aj vďaka tomu, že bola žena. Uspela v nej však vďaka vlastnej pracovitosti, múdrosti a rozvahe. Kiežby v Európe prevažovali osobnosti, akou bola ona.  



Tina Gažovičová

Tina Gažovičová

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  134x

Študovala som sociológiu a verejnú politiku. Sociológia prehĺbila môj záujem o ľudstvo ako spoločenstvo, naše rôznorodé kultúrne zvyky, naše postoje k sebe samým, k sebe navzájom a k svetu okolo nás. Štúdium verejnej politiky ma naučilo hľadať odpovede na otázku: “čo môže urobiť štát, aby sa v tejto krajine žilo lepšie”. Pracovne sa venujem najmä vzdelávacím politikám a zlepšovaniu systému školstva. Tento blog však nebude o mojej práci - jeho písanie si volím ako hobby pre voľný čas. Chcela by som písať o knihách, o spoločnosti ako aj o každodenných postrehoch. Aktuálne žijem s rodinou - manželom, dvoma synmi a psom, v Bratislave. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu