reklama

Tamada drinking

Je to možno najväčšia tradícia v Gruzínsku i v okolitých regiónoch. Tradícia je až taká silná, že ju zažijete bez rozdielov aj u separatistov v Južnom Osetsku i Abcházsku, ktorí nevedia Gruzínsku inak prísť na meno. Kebyže si vláda z Tbilisi sadne s rebelmi z Cchinvali či Suchumi za jeden stôl a rozbehne Tamada drinking, možno by sa zamrznuté konflikty odtrhnutých regiónov podarilo vyriešiť za jeden večer. Bráni tomu však jedna otázka: Kto bude Tamada?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)
Obrázok blogu

Tamada, majster prípitkov, vstane, zdvihne čašu vína, vodky alebo koňaku a prednesie svoju reč. Všetci sedia a presne tak ako tamada, musia vypiť pohár na jeden šup, do dna. Darmo budete vysvetľovať, že si červené víno radi vychutnávate.

S pribúdajúcim počtom vypitých drinkov nálada rýchlo stúpa a frekvencia medzi jednotlivými prípitkami radídne klesá. Od stola, na ktorom nechýbajú tradičné jedlá, sa ozýva smiech. Nezriedka sa tancuje a spieva. O zlých veciach sa nerozpráva.

* * *

Tamada in Cchinvali

"Najskôr si u nás pripíjame na Boha," rozpráva svoj prvý prípitok tamada Zurab, môj hostiteľ v juhoostetskej metropole Cchinvali. "Pripíjame si na nášho jediného Boha, aby na nás nikdy nezabudol, tak ako my nezabúdame naňho."

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nálada sa zlepšuje už po prvom pohári. Vymieňame si historky a ja vyzvedám ako sa žije v republike, ktorú neuznáva žiadna krajina na svete. Zurab veselé rozprávanie prerušuje prípitkami. Pripíja na všetkých svätých; na tých, ktorí nás opustili; na tých, ktorí odišli, ale nemá na nich kto spomínať; na hosťa v dome a na všetkých, ktorí na neho myslia a tak ďalej.

Nálada je skvelá, ľudia sú skvelí, Južné Osetsko je skvelé.

Ráno sa ma Zurab pýta: "Galava, ťa nebolí?" "Óčiň." "Ale aspoň sme sa nasmiali," smeje sa od ucha k uchu jeho žena Eka.

* * *

Tamada in Suchumi

Krátko po prekročení hraníc Abcházska z gruzínskej strany sa ma Ilan, ktorý ma v polorozpadnutom voze vezie do Suchumi, pýta: "Znáješ što takóje, Tamada?" "Kanéšna, znáju, napríklad v Cchinvali som si to užil."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"Ako koľko si tak napríklad vypil pohárov vína?" pýta sa hneď zhurta a mne zabehne. "No, čo ja viem, desať pohárov?" "No ty piješ ako ženššina, správny maladec vypije najmenej dvadsať pohárov," rozpráva a rozrehoce sa. Od únavy z dlhého cestovania a pudu sebazáchovy sa jeho pozvaniam na "Tamada drinking" úspešne vyhýbam.

Posledný deň v Abcházsku, cestou k jazeru Rica, gruzínska tradícia predsa len zvíťazí.

Ilan zastaví svoju mašinu pri drevenej búdke neďaleko mestečka Gagra. Je osem ráno. Bábušku poprosí o domácu vodku, klobásu a kávu. "Pripijeme si na tvoju návštevu našej krásnej krajiny, na to, že si mal odvahu sem prísť, že ťa neuniesli a na to, že sme sa stretli na hraniciach," rozpráva tamada Ilan.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vodka patrí, našťastie, medzi tie slabšie exempláre. A môžme ju zapíjať akousi malinovkou. Dá sa to prežiť, hovorím si, a hladný rýchlo zakusujem do klobásy a dobrého chleba. Ilan si dá iba dva poháriky. "Šoférujem," vysvetľuje.

* * *

Tamada in Tbilisi

"Dobrý tamada, nie je obyčajný rečník, dobrý tamada je skvelý herec, upútava pozornosť a určuje dobrú náladu pri stole, je básnikom i filozofom, spevákom i komentátorom zároveň. Pripime si na našu stáročnú tradíciu, ktorá zbližuje ľudí, pridáva im úsmev na tvári a odháňa všetko zlé, ako i na to, aby dobrých tamadov nikdy nebolo málo, tak ako lahodného vína, ktorému Gruzínsko dalo meno," rozpráva tamada Paata, čerstvý absovent Divadelnej akadémie v Tbilisi, a dvíha pohárik vodky.

Na univerzite som hľadal študentov s ruskými koreňmi a Paata ma medzitým stiahol do jednej z maličkých miestností v budove na rušnej Rustaveliho avenue. Kým Gruzíncom sa teraz v Rusku žije ťažko, opačne to neplatí. Na univerzite teraz po dlhých rokoch otvorili ruskú triedu. Z jej študentov sa stanú herci ruského divadla Gribojedova v Tbilisi.

"Zlé vzťahy s Rusmi? Pačimu?" hovorí Paata a napriek zmrznutým vzťahom medzi Tbilisi a Moskvou si so mnou pripíja po rusky bez akejkoľvek averzie k jazyku krajiny, ktorej sa prozápadná orientácia Gruzínska momentálne nie veľmi pozdáva.

Mirek Tóda

Mirek Tóda

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Novinár, pracujem v denníku SME. Snažím sa porozumieť svetu. Zoznam autorových rubrík:  V krajine cédrovKaukazVostokSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu