reklama

Ficove Faux Pas

Faux pas slovenského premiéra Roberta Fica v líbyjskej metropole, kde viackrát označil bulharské sestričky odsúdené na trest smrti za páchateľky, bez pochýb nebolo breptom. Oveľa hrozivejšie je, že (ako nás novinárov, často obviňujú) nebolo dokonca ani vytrhnuté z kontextu. Premiér Fico napriek tomu, blamáži uniknúť mohol. Stačilo, aby proces so sestričkami, ktorý kritizuje medzinárodná spoločnosť a celá rada medzinárodných profesných organizácií, spochybnil. Žiaľ, neurobil to.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (40)

Keď som sa vrátil z Bengházi, kde som robilreportáž o nešťastnej detskej nemocnici a jej nakazených deťoch naHIV do Tripolisu, napojil som sa na slovenskú delegáciu. Hneď o niekoľkohodín na to som mal z dvojdňovej návštevy premiéra celkom dobrý pocit.Slovenskí podnikatelia ponúkli, že zaplatia niekoľkým postihnutým deťom krátkodobý pobyt na Slovensku. Premiér sasíce, bulharských sestričiek priamo nezastal, toto gesto na začiatok cesty bolomilé. Slovník a hlavne obsah jeho vyjadrení nasledujúci deň tento dobrýdojem absolútne zmazali.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Premiér naspoločnej tlačovej besede s líbyjským premiérom Bagdádí Mahmúdím označilbulharské sestričky opakovane za páchateľky. (Nebol to brept, ale ani zlý preklad a dezinterpretácia médií ako to neskôr Fico vysvetľoval bulharskému premiérovi). Oveľa mrazivejší bol však kontext,v ktorom to povedal.

Celý súdny process líbyjskými sestričkami ani raz nespochybnil. Ba dokonca, Fico začalprirovnávať slovenské súdníctvo (sic!) s líbyjským. Podľa Fica tak akolíbyjské súdnictvo, aj slovenské, má v stredobode pozornosti obetea nie páchateľov. Jeho slová sa veľmi dobre počúvali jeho líbyjskémukolegovi Mahmúdímu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Domnievam sa, žepriemerne rozhľadený človek si nerobí o stave justície v Líbyiilúzie. Napriek väčšej otvorenosti je krajina Mumammara Kaddáfího diktatúrou. Prirovnávaťnaše súdnictvo k líbyjskému sa mi zdá viac než nevhodné.

Vzhľadom na tom,že slovenské mobilné siete v Líbyi nefungujú a pohyb s delegáciouprácu novinárom len komplikuje, bolo spojenie s redakciou veľmikomplikované. Keď sa mi to podarilo, už bolo jasné, že faux pas je na svete.Bulharský veľvyslanec na Slovensku nechcel veriť na vlastné uši, že slovenskýpremiér hovoril o sestričkách ako o páchateľoch.

Okamžite somišiel za hovorkyňou Roberta Fica s tým, že pán premiér si vyrobil„prúser“, ktorý ešte môže skorigovať. Stačí, aby spochybnil líbyjský proces sosestričkami. Jeho slová o páchateľkách by sa v tom prípade dalivyložiť ako nešikovné vyjadrenie. Hovorkyňa Silvia Glendová veľmi ochotne za premiéromišla a doniesla mi vysvetlenie, ktoré ma veľmi sklamalo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podľa premiéra jetermín páchateľ bežne používaný aj ako výraz pre obvineného. Navyše, „ako pánpremiér opakovane povedal, nech si súdy robia svoju robotu.“ Na otázku, či tedapán premiér proces nespochybňuje, som dostal kladnú odpoveď.

Nebolo pochýb.V rýchlosti som napísal článok,z ktorého som vôbec radosť nemal. Vzápätísme vyrazili za Kaddáfím a trpký pocit zo slovenskej návštevyDžamahírii nezmenila ani novinársky mimoriadne atraktívna návšteva vjeho stane v BabAziziji.

Mirek Tóda

Mirek Tóda

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Novinár, pracujem v denníku SME. Snažím sa porozumieť svetu. Zoznam autorových rubrík:  V krajine cédrovKaukazVostokSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu