reklama

Ruská demokracia a Fico

Ešte som si nevšimol, že by slovenského premiéra pri stretnutí so zahraničnými štátnikmi niekedy zaujímali ľudské práva. Vždy zdôrazňuje len ekonomiku. Ako pragmatik bez hodnôt. Neradno sa pýtať, vzdelaním právnika Roberta Fica, na ľudské práva - je potom len nervózny.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Či už to bolo na návšteve Číny alebo Líbye. Výnimkounebola posledná návšteva ruského, čoskoro už bývalého premiéra, ViktoraZubkova v Bratislave.

Nám vyčítal, že sme informovali o jeho stretnutí málo. Pritom sme jemu, ani jeho kolegovi, nemohli položiť ani jednu otázku. Napríklad, prečo deň po marcových prezidentských voľbách ruská polícia brutálne zbila mladých ľudí, ktorým sa ich priebeh nepáčil.

V Rusku som bol v decembri počas parlamentných aj v marci počas prezidentských volieb. Ani s jednými neboli medzinárodní pozorovatelia spokojní.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako by aj mohli. S demokratickou súťažou mali veľmi málo spoločného.

Obrázok blogu

Čo, ma však najviac zarazilo, bola situácia deň po voľbách. V oboch prípadoch bola veľmi podobná.

Moskovské námestia a podchody ovládli ruskí vojaci, policajti a ťažkoodenci. To, čo som videl na vlastné oči, mi pripomínalo zábery z Minska, keď sa Lukašenkova KGB snaží vysporiadať s akýmkoľvek prejavom nesúhlasu.

Po parlamentných voľbách chcelo Iné Rusko šachového majstra Garry Kasparova položiť symbolicky veniec pred budovu ústrednej volebnej komisie. V normálnej demokratickej krajine, by takému teatrálnemu a neškodnému gestu nič nebránilo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

V Moskve všetky ulice okolo volebnej komisie ohradili ťažkoodenci. Mladí aj starí ľudia, ktorí prichádzali s ružami v rukách sa nikam nedostali. Nechystali žiadnu farebnú revolúciu, len chceli povedať, že to, čo sa deje, ten Putinov plán, nie je podľa ich gusta.

Oveľa horšie to bolo 3. marca, deň po prezidentských voľbách, ktoré vyhral inak na prvý pohľad celkom sympatický právnik Dmitrij Medvedev.

Keď opozícia od Kasparova oznámila miesto protestného zhromaždenia, celé moskovské námestie znovu obsadili Omonovci.

Každého, kto vystúpil z blízkeho metra a mal v ruke transparent alebo zakričal: Chceme Iné Rusko, skončil v pripravenom autobuse. Presne ako v Bielorusku. Niektorých aj poriadne zbili obuškami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

O tom, prečo, sme sa Fica ani jeho špeciálneho hosťa, opýtať nemohli. Načo nám je právo na odpoveď, keď sa nemôžeme pýtať...

Mirek Tóda

Mirek Tóda

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Novinár, pracujem v denníku SME. Snažím sa porozumieť svetu. Zoznam autorových rubrík:  V krajine cédrovKaukazVostokSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu