reklama

čo ma dnes nahnevalo-alebo:filozofia x veda

Prihlásila som sa na jednu nemenovanú doménu a tam som našla nejaké filozofické fórum.Hneď prvá téma bola filozofia x veda.Chlapec tvrdil,že už v súčasnej dobe neexistuje,keďže nedokáže pochopiť vedu a filozofovia za vedcami inteligenčne značne zaostávajú (týkalo sa to najmä filozofie vesmíru a vedy,ktorá sa samotným vesmírom zaoberá).No nebudem tvrdiť,že ma to nenahnevalo a tak som sa pustila do obhajoby filozofie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (31)

1.Prečo by filozof nemohol pochopiť vedca?Určie,nájdu sa aj takí,ktorí rôznym vzorcom a čísliciam a kadečomu inému nerozumejú,otázka je však-či preto,že nemôžu alebo preto,že nechcú a svoje pole pôsobnosti nachádzajú inde...Dovolím si tvrdiť,že existuje aj dosť vedcov,ktorých genialita je síce nesporná,ale akonáhle sa pohneme smerom k stále všeobecnejším pojmom,aj mnohí z nich začnú zaostávať...

2.Veď predsa všetky vedy vychádzajú z filozofie a bez nej by ani neexistovali.

3.Filozofia funguje na zovšeobecňovaní vedeckých pojmov,pretože filozofia sa už odpradávna snaží dospieť k tomu "najvyššiemu" najvšeobecnejšiemu.A tak zovšeobecňuje výsledky vedy-napr.to čo v biológii predstavuje mutácie a vo fyzike fluktuácie,vo filozofii je zachytené v pojme náhody.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

4.Veda používa pojmy ako dôkaz,náhoda,fakt...čo však tieto slová vlastne zanemnajú a kedy ich môžeme konštatovať,nad tým sa už nezamýšľa-to je úlohou filozofie.

5.Veď predsa existujú filozofie,ktoré s vedou často veľmi úzko spolupracujú-scientistické filozofie a za vedou určite nezaostávajú.

Je pravda,že existujú aj také filozofie,ktoré sa od vedy priamo dištancujú,pretože jej pripisujú vinu za súčasný-či už morálny alebo ekologický stav spoločnosti a celého sveta.Musím priznať,že podľa mňa to nie je zrovna neodôvodnené.Problém samotný by však nebol vo vede,ale v tom,že filozofia nezanikla,ale je ZANEDBÁVANÁ práve vďaka takým ľuďom,ktorí tvrdia,že v súčasnom svete už pre ňu nie je miesto.Už len historický vývoj je však nesporným dôkazom,že postrádanie filozofie-ako kritického rozmýšľania o dnešnom stave sveta,každodenných problémoch,čohokoľvek a jednostrané rozvíjanie vedy a techniky naozaj nevedie k ničomu dobrému.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ľudia v dnešnej dobe málo rozmýšľajú.Nielen preto,že majú nedostatok času,ale aj preto,že celkový priestor pre život a rozmýšľanie je zaplnený neskutočným kvantom informácií,ktoré nasávajú ako špongie bez toho,aby sa vôbec zamysleli nad tým,aký význam majú,či sú potrebné a sú k tomu vedení už od školského veku.Čo však spôsobilo tento informačný boom?Veda a technika...A tak sa ocitáme v začarovanom kruhu.Pretože veda a technika kráčajú stále rýchlejším tempom a úloha filozofie je zanedbávaná,stále viac sa prehlbuje rozdiel medzi akousi psychickou duševnou alebou filozofickou úrovňou človeka (nazvite si to ako chcete) a jeho technickými a vedeckými zručnosťami a znalosťami. Pochopiteľne dôsledky nie sú nijako zvlásť priaznivé a nemienim ich tu rozpisovať,stačí sa len pozrieť okolo seba.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nechcem pôsobiť ako moralizátor,vidím to však tak,že pokiaľ sa tieto dve toľko omieľané oblasti našeho života nevyrovnajú,nezosúladia a nenájdu určitú spoločnú cestu a reč,asi ani nebudeme môcť očakávať výrazné zlepšenie (a teraz nehovorím o životnej úrovni,ekonomickom zabezpečení a pod.)

Kto chce ,k "mŕtvej" filozofii si cestu nájde,stačí keď otvorí oči a začne rozmýšľať.


miroslava tomaníková

miroslava tomaníková

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu