reklama

O pastieroch, ovciach a aktivistoch (1.časť)

V našej civilizácii platí takmer od nepamäti, že ľudia sa delia na pastierov a ovce. U nás platí i dnes.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Len aby bolo jasno v pojmoch: pastieri sú vyššia kasta, ktorá deklaruje, že má (od Boha, od Marxa, od seba, to je jedno) patent na rozum a pravdu. Že oni vedia, čo je pre spoločnosť to najlepšie, ideálne sa o tom ani nemá diskutovať – oni určia smer, a očakávajú, že stádo (ovce) ich majú poslušne a oddane nasledovať. Ovce predsa samé nevedia posúdiť, čo je dobré, čo je pre ne správny smer a správne riešenia; majú sa spoľahnúť na pastierov, oni vedia. Pre ovce platí: nevymýšľať, pokiaľ možno vôbec nerozmýšľať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tento model úspešne fungoval po tisícročia, a v princípe je jedno, či ho presadzovala (v našich končinách) katolícka cirkev, ľudáci, alebo napríklad komunisti. Tí sa cirkevným prístupom silne inšpirovali, ale v podstatne kratšej dobe politicky prehrali, pretože jednak ignorovali mechanizmy trhu a prirodzené zdroje ľudskej motivácie, jednak na rozdiel od cirkví, komunisti nesľubovali posmrtný život, posmrtnú spravodlivosť či satisfakciu pre tých, ktorým sa jej nedostalo za života (čo platí pre väčšinu ľudí). Skrátka, cirkev mala lepší marketing. Isteže, vždy kreatívne aplikovala jednak cukor, jednak bič. Kto dosť neposlúcha božie zákony (ako ich podávali cirkevní pastieri, a nebolo žiaduce skúmať skutočný pôvod týchto zákonov, príkazov či zákazov), tomu hrozili plameňmi pekelnými. Ak majú ovce poslúchať, je predsa nutné ich udržiavať v nepretržitom strachu... (tu treba oceniť prínos protestantizmu – napr. evanjelická či anglikánska cirkev viac povzbudzovala ľudí k aktívnemu konaniu a iniciatíve, kým katolícka radšej udržiavala ovečky v pasívnej oddanosti. Dejiny ukazujú že prosperite krajín dotknutých protestantizmom to pomohlo. A dnes sa už aj takí tradične oddaní Poliaci začínajú stavať na odpor. U nás zastal čas, ale o tom neskôr.)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Model „pastieri a ovce“ dodnes funguje, niekde viac (komunisti boli len jeden príklad, zmenili sa rekvizity, nie princíp). Dokonca i v demokracii, napríklad slovenského typu, vcelku úspešne prežíva. Ovce majú naďalej sklon vo voľbách si vyberať pastierov a spasiteľov, sľubujúcich rýchle a jednoduché riešenia (a nezamýšľajú sa nad tým, že také riešenia možno neexistujú). Je pohodlné naďalej nerozmýšľať, nechať toto ťažké bremeno na pleciach pastierov, nech oni vyriešia problémy nás bežných ľudí za nás. Za mňa: je to dosť odvaha (až hazard), nestarať sa o správne usporiadanie spoločnosti (do všetkých technických detailov, od mechanizmu spravodlivosti pre všetkých, daňových zákonov, až po marihuanu či potraty) a spoliehať sa, že „veď pastieri vedia lepšie, ako to správne zmenežovať či zregulovať“. A potom sa ľudia vždy znova divia, že vyvolení pastieri nepriniesli sľubovaný raj a bezstarostnosť, sú nahnevaní, volajú po pomste, a iste sa nájde ochotný alternatívny spasiteľ, ktorý im presne tú pomstu sľúbi, stačí, ak ho zvolia (je vám to azda povedomé?). A niektorí nechajú na sebe i drevo kálať, budú do nemoty voliť "tých svojich", ktorým uverili, a nechcú zapochybovať o správnosti vlastného úsudku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Som presvedčený, že z tradičných ľudových múdrostí, jedna je zvlášť prežitá a škodlivá. Vraj: „politika je panské huncútstvo“. Akože, my obyčajní smrteľníci tomu nemáme šancu rozumieť, takže sa nestarajme, neriešme, nechajme to na pastierov. Celé zle! Nech vám tvrdili čokoľvek, každý z nás je strojcom vlastného šťastia – a nesie teda osobnú zodpovednosť za svoj život a jeho kvalitu (i za blízkych, najmä nedospelých), aj keď to občas prináša riziká, možnosť chybných rozhodnutí, ktoré môžu mať hodne zlé dôsledky. No ak dáte právomoc a zodpovednosť do rúk pastierom, strácate kontrolu nad svojím osudom. Možno budú nejaké (akokoľvek skromné) ISTOTY, ale čo ak to budú istoty s obojkom a náhubkom? Iste, kto si slobodu neváži (nikdy sme za ňu nemuseli bojovať, ak nepočítame ojedinelý prípad SNP – ozaj, neviete, kde sú dnes potomkovia tých povstalcov?), ten ju asi rád vymení „za misu šošovice“.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V slovenských podmienkach prežíva závisť, a neprajnosť voči úspešnejším. Upresnime: menej úspešné ovce závidia tým úspešnejším ovciam. Neberme teraz ako etalón úspešnosti to, kto dokáže ako šikovne obchádzať zákony a bohatnúť na okrádaní iných; bavme sa o ovciach, ktoré dosiahli viac vlastnou poctivou prácou, iniciatívou, kreatívnymi nápadmi – a tiež odvahou, schopnosťou ísť do rizika.

Závisť sa ale netýka pastierov – oni sú iná kasta, oni smú a môžu. To je náš pohľad na „rovnosť“. Z pohľadu správnej ovce, pastieri smú všetko. Klamať, krivo svedčiť, podplácať a nechať sa podplácať, zavádzať i podvádzať (vyhrali voľby, môžu všetko). Predseda parlamentu môže byť vzor konzervatívnej rodiny, aj keby mal rovno 30 detí s 20 rôznymi ženami. Kňaz smie siahať na deti, nie je to celkom správne, ale ak to i zašlo za nejaké hranice a vyšlo najavo (bodaj by rašej nevyšlo), nemožno ho predsa trestať rovnakým metrom, ako keby išlo o bežného smrteľníka...

Nuž a ľudia leniví, či neschopní pohnúť sa ďalej, obvykle tým úspešnejším závidia. Nasraní na všetkých, budú obviňovať z vlastných zlyhaní všetkých dookola, len nie seba. Jasné, že mnohých osloví militantná partia idúca práve okolo, čo im povie: "hentí všetci sa majú lepšie na váš úkor; ale my s nimi narobíme poriadky; pridáte sa?" (že tú militantnú partiu často vedú práve takí, čo skutočne zbohatli na úkor ostatných, to už dezolátom nedochádza).

Takí ľudia sú všade, len u nás je ich percentuálne viac (lebo ľudia z opačného konca spektra priebežne a húfne utekajú do zahraničia, už po desaťročia, kým luza ostáva a koncentruje sa v tom zvyšku). S nimi veľa nenarobíme, racionálne argumenty nezaberajú. Čo funguje, je krátko pred voľbami ich dočasne zmanipulovať jednoduchými heslami, lenže tu majú manipulátori (jedno, či Fico, alebo Matovič) obrovskú výhodu oproti tým, čo sa snažia o poctivý prístup.

Ale uvedomujem si, že som len načal oveľa rozsiahlejšiu tému.

Takže - pokračovanie už čoskoro!

 

 

Tomáš Dérer

Tomáš Dérer

Bloger 
  • Počet článkov:  97
  •  | 
  • Páči sa:  151x

Nemám patent na pravdu, ani na múdrosť. Mnohému nerozumiem a iste sa v mnohom mýlim. Napriek tomu, zvyknem si utvárať vlastný názor sám. A občas to risknem a podelím sa oň. Dúfam, že tým nikomu nespôsobím ujmu :-) Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu