reklama

Deň víťazstva

Otázniky nad dňom víťazstva

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

        Píše sa 8. Máj 2023. Dátum víťazstva dobra nad zlom. Pár dní pred  dneškom som bol s mojou sestrou z Izraela na návšteve v Námestove, odkiaľ pochádzal náš otec. Vďaka jednému  nadšencovi, námestovskému rodákovi,  tam  nainštalovali na centrálnom námestí  nenápadný pamätník, žiadny monument, s menami môjho početného príbuzenstva, ktoré zahynulo v koncentračných táboroch. Ako povojnové dieťa vo  mne  vystavené mená neevokovali konkrétnych ľudí. Jediné, čo vo mne vyvolalo doslova triašku, boli dátumy narodenia a smrti mojich   dvoj, štvor či  šesťročných bratrancov..

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

        Z tohto zorného uhla pohľadu by som sa kedykoľvek, nielen v Deň víťazstva nad fašizmom , vybral rád na bratislavský Slavín uctiť si pamiatku tých ,ktorí zahynuli pod hradbami  hlavného mesta a vlastne  mi vedno s rodičmi darovali život.

Ibaže  odvtedy  ubehlo dlhých 78 rokov. Vtedajšie školstvo ma stihlo tri razy informovať o 1. Septembri 1939, ale zabudlo na   zmluvu Ribbentrop-Molotov a o  aktívnej účasti Stalinského režimu na začiatku vojny. Fotografie, ako  si na Červenom námesti  vrele stískajú ruky nemeckí a ruskí generáli,  sa neobjavili ani v  jednom filmovom týždenníku, ktorý   sme zakaždým v máji sledovali pred  hlavým predstavením o troch mušketieroch.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

        História nie je sväté písmo  a  každý prežitý deň jednej generácie poskytuje či už zážitkový alebo sprostredkovaný sumár informácií, vytvárajúci obraz aj o na vlastnej koži  neprežitej historickej udalosti. Pohľad  dvoch občanov,  hoc aj priamo postihnutých povedzme rasovými zákonmi,  sa nemusí zhodovať. Nuž som si  naposledy nerozumel  v politickej rovine ani s vlastnou sestrou, stojacou jednoznačne na strane  „záchrancov nášho rodu“, argumentujúc Banderovcami či organizáciou ukrajinských nacionalistov. Nie z jej úst, ale z iných, som sa napríklad dopočul, že aj   židovského ukrajinského prezidenta Zelenského tam pred prezidentskými voľbami dosadili vedome s tým, aby  svojim židovstvom apeloval na okolitý svet, ktorý z morálneho hľadiska musí predsa pomôcť večným obetiam  svojich súkmeňovcov so žiadosťami o zbrane. Už väčší nezmysel  sa azda  ani nedá vymyslieť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

        Nerozumiem ľuďom, ktorí  sa hrdia tým, že sú Slováci.

Nie som hrdý na to, že slovenský štát platil za každú židovskú hlavu, poslanú do koncentračných táborov, 500 rísskych mariek, som však hrdý na jednoduchú dedinskú ženu, ktorá desať mesiacov schovávala  malé židovské dievčatko  na lazoch.  Som hrdý na to, čo za necelé storočie dokázal štát Izrael, nie som však hrdý na to, že sa s Palestínčanmi nevedia  temer sto rokov dohodnúť na mierovom spolunažívaní.

  Nedávno som sa pozeral na  českej televíznej stanici   na obavy Čechov, ktorí uverejňovali slová  bývalého premiéra Fica, ako  veľmi presvedčivo, ako to len on vie, hovoril o mieri spôsobom, ktorý nás od Čechov v prípade jeho víťazstva vo voľbách,  dokonale odcudzí. Ako byť hrdý na národ, ktorý dokáže tridsiatimi percentami žiť v presvedčení, že aj spolupráca  s fašistami prinesie tejto krajine  prospech!. Máme ešte v deravom štátnom finančnom košiari ďalších 500 EUR za  každú nepohodlnú hlavu  na vyskladnenie  formou dopravy v  dobytčích vagónov ?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

        Kam ma ešte  zavedie dátum 8.máj? Moja predstavivosť nepozná hraníc. Ako sa mám v bratislavských uliciach správať, keď počujem  ruštinu? Je to putinovec, alebo antiputinovec? A ako k ukrajinskej rodine, ktorá opustila svoju vlasť na luxusnom aute? Má ho predať a až potom sa uchádzať o našu štátnu podporu, alebo si ho ponechať ako symbol prípadného  úspešného návratu do rozbombardovaného  domu kdesi na Kryme?

   Nezostáva nám nič iné,  len považovať tieto roky  za absolútne nedokonalé. Táto doba vyprodukovala  Putina, Trumpa, Erdogana,Orbána  Netanjahua, a v našom mikrosvete  Fica, Blahu či  Matoviča. . Čože je to jedna vojnička? V histórii sme  mali sedem, tridsať i storočnú vojnu, prvú i druhú, Stalina, Hitlera, Napoleona. Keby sme to zobrali od podlahy, mali by sme tu  desiatky slavínov a oslavných dátumov víťazných vojen. 

        Tak čo? Vybrať sa na Slavín?                                                                                                                                                       

       

Tomáš Kraus

Tomáš Kraus

Bloger 
Politik
  • Počet článkov:  1
  •  | 
  • Páči sa:  8x

Mám mnohoročnú novinársku prax, pôsobil som ako novinár v obrázkovom športovom týždenníku Štart. Som dôchodca, mám dve dcéry lekárk pôsobia v zahraničí Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu