reklama

Ľuboš Blaha nechcene priznal, že vakcíny chránia pred covidom

Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou. Blahova matematická negramotnosť ho dostala do pozície, keď už sám vo svojich statusoch píše, že vakcíny fungujú.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (57)

Na úvod budeme potrebovať zdroj tejto informácie. Dnes bol na jeho FB profile zverejnený status, ktorého úryvok pridám v obrázku.

https://www.facebook.com/LBlaha/posts/3051639811741244

Obrázok blogu

O čo ide.

Ľuboš Blaha sa v bodoch 9 a 10 vysmieva z účinkov vakcíny. Píše, že ako je možné, že na Slovensku je vraj v nemocniciach 90% ľudí neočkovaných, keď v Írsku je v súvislosti s covidom v nemocniciach 54% očkovaných ľudí. Blaha má predsa svoj sedliacky rozum, veď stačí "otvoriť oči" a na sedláka to vyhodnotiť, že vakcíny nefungujú, lebo v nemocniciach je rovnako veľa očkovaných aj neočkovaných. No a prirodzene všetci klamú, Ľuboš to odhalil a už zbiera lajky a potlesky. Idylka.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

EDIT: Blaha si tieto klamstvá prenáša aj do svojich diskusií naživo. Chodí po domovoch dôchodcov, po rôznych mestských sálach a v jednej vete povie, že jeho strana nie je antivaxerská 0:25 , že kto chce nech sa zaočkuje, a potom v 3:01 zavádza klamstvami v prospech antivaxerov, keď hovorí, že sa pozrime do toho Írska, kde vakcína nefunguje. No a babka či dedko dôjdu domov, budú mať rodinnú oslavu, dostanú sa na tému očkovania a babka alebo dedko vyhlásia, že očkovanie nefunguje, lebo v Írsku to nefunguje, že to počul z dobrého zdroja.
https://www.facebook.com/povstaleckavladaSR/videos/599775311432053/

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kto teda klame? Slovenská vláda alebo Íri? A čo tak tretia možnosť a to Ľuboš Blaha? Matematická negramotnosť tohto pána ho už neraz usvedčila z klamstiev a teraz to nebude iné.

Podobný hoax už bol vyvrátený pred pár mesiacmi v súvislosti s počtom hospitalizovaných na covid v Anglicku. Zlá matematická gramotnosť sa podpísala pod šíriaciu sa dezinformáciu, že v Anglicku je úplne jedno či ste zaočkovaní alebo nie, lebo v nemocniciach je z týchto dvoch skupín približne rovnaký počet ľudí.

Blaha ale vie, že jeho fanúšikovia majú krátku pamäť a tak to skúša znova, s Írskom.

Aká je teda situácia v Írsku a prečo to Blahovi nemôže zapadať do jeho spôsobu výkladu reality a prečo teda opäť klame?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V Írsku je momentálne hospitalizovaných 315 pacientov s covidom.
https://covid19ireland-geohive.hub.arcgis.com/

V Írsku je plne zaočkovaných 90% dospelej populácie.
V kritickej vekovej kategórii nad 60 rokov je dokonca zaočkovaných viac ako 97% ľudí.
https://www.irishtimes.com/news/health/covid-19-vaccine-tracker-how-many-people-have-been-inoculated-in-ireland-1.4481095
https://www.irishcentral.com/news/covid-ireland-updates

Ľuboš Blaha tvrdí, že v nemocniciach je 54% zaočkovaných pacientov. Ja som našiel údaj, že je tam 45% zaočkovaných pacientov. Aby sa nám to lepšie počítalo, dáme, že 50% hospitalizovaných pacientov je plne zaočkovaných.
https://www.irishmirror.ie/news/irish-news/health-news/covid-19-ireland-how-many-24802687

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Matematika - Blahov triedny nepriateľ

Možno aj priemerný trojkár na základke by zistil, že akési premenné Blahovi chýbajú. Že len počet očkovaných hospitalizovaných nestačí. Chce to o jedno koliesko viac.

V Írsku žijú približne 4 milióny dospelých ľudí.

3,6 milióna je zaočkovaných. (90%)

0,4 milióna je nezaočkovaných. (10%)

Hospitalizovaní na covid sú počtom rozdelení rovnako na očkovaných a neočkovaných.

Takže 158 zaočkovaných hospitalizovaných je z celku 3,6 milióna zaočkovaných.

158 nezaočkovaných hospitalizovaných je z celku 0,4 milióna nezaočkovaných.

V nemocnici sa teda nachádza 0,0044% zaočkovaných ľudí a 0,0395% nezaočkovaných.

Ak tie čísla dáme ešte do pomeru, zistíme, že šanca skončiť v nemocnici kvôli covidu je u nezaočkovaných 9-krát vyššia ako u zaočkovaných. Čo je veľmi podobné číslo ako u nás, len my máme pomery prehodené, teda že u nás je zaočkovaných a nezaočkovaných rovnako, a preto nám stačí sledovať len pomer v nemocniciach.

(ten pomer bude ešte vyšší, nakoľko väčšina ľudí v nemocniciach bude zrejme staršia a v tej kategórii je ešte viac ľudí zaočkovaných, takže by sme sa presnejším prepočtom dostali aj na pomer 15 k 1 , či 20 k 1)

Ľuboš Blaha teda ľudom sám cez svoj status odkázal, že očkovanie funguje aj v tom Írsku. Vďaka Ľubošovi mám zas o niečo viac informácií o tom ako vyzerá situácia s covidom v iných krajinách.

ĽUBOŠ, ĎAKUJEME !

Tomáš Mihalík

Tomáš Mihalík

Bloger 
  • Počet článkov:  58
  •  | 
  • Páči sa:  426x

"Ak opravíte múdreho človeka, tak vám poďakuje. Ak opravíte hlúpeho človeka, tak sa urazí" Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu