reklama

Naozaj slnečný cirkus

Upršaná, mokrá Bratislava. Premočená topánka rytmicky ločká. Obávam sa chladiaceho zariadenia na zimnom štadióne, aby mi počas predstavenia nezamrzli rozmočené prsty na nohách. Vstup cez kamerový turniket ma čiastočne upokojil (lístky našťastie neboli falošné; človek nikdy nevie), pretože nás prekvapila vyhriata chodba, ktorá nás prinúti vyzliecť si kabáty. Aha, chápem: slnečný cirkus. Hľadáme šatňu. Topánka vydáva piskľavý zvuk, akoby ma držal za ruku neviditeľný klaun, ktorý pri každom mojom kroku zapíska na ústach. Ostatní návštevníci ma považujú za súčasť predstavenia. Vysmädli sme. Kupujem dve pivá, malé vraj nečapujú, tak aj druhé vypijem viac-menej ja. Ale to pivo nemusí byť tak teplé, aj keď slnečný cirkus.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Vchádzame do arény. Aj tu je teplo. Prsty sú zachránené. Hľadáme svoje miesta. Podľa internetového predajcu sme mali sedieť niekde úplne inde. Myslím, že nám zámerne predali lepšie miesta. Som spokojný. Obavu vzbudzuje len príliš malé javisko prekryté obrovskou bielou plachtou, ale to len do chvíle, kým ju z neho nestrhne neviditeľná ruka a neodhalí oltár v celej svojej paráde, aby mohol krikľavo-zavalitý kňaz aspoň čiastočne krotiť neviazané živly. Absenciu vycvičených zvierat počas predstavenia alternujem gumenými želatínovými medvedíkmi.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V elektrickej atmosfére dostávam aj ja chuť zabávať obecenstvo ako klaunov dvojník. V okamihu, keď tesne pri mne zasvietilo žlté svetlo vyzývajúce na spoluprácu s ním, sa moje srdce rozbúšilo ako pri sledovaní šialeného čísla trapézového dua. Zasunul som sa hlbšie do sedadla. Vystačím si aj s gumenými medvedíkmi.

Prestávku vystojím v rade pred bufetom, v ktorom sa zvýšili ceny oproti hokejovým zápasom asi o tretinu. Na ochladenie pred cirkusovým žiarením kupujem radšej ľadový čaj. Výhľad na Bratislavu sľubuje osvieženie aj po predstavení: mohutný dážď ešte znásobil plavecké plochy na chodníkoch.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Uvedomujem si, že v aréne panuje akési nezvyčajné ticho. A pokoj. Napriek živej, rockovej kapele. Atmosféra izolovaná od vonkajšieho sveta, ktorá presvetľuje celého človeka. Nespoznávam sám seba, chcem tlieskať každú chvíľu, ja, čo sa stránim akéhokoľvek verejného prejavu náklonnosti, či radosti; dokonca sa niekedy musím krotiť, aby som nezatlieskal predčasne. Po záverečnom státí-tlieskaní ma celkom boleli ruky.

Druhá časť bola inšpiratívna. Fantasticky aktivovala moje životné sily. Zo štadióna neodídem po schodoch, ale zleziem po vonkajšej konštrukcii. V autobuse MHD nebudem sedieť, ale zavesím sa na držiaky a budem cvičiť ľubovoľnú zostavu. A priateľku vynesiem na jednej ruke až na dvanáste poschodie! Bol som prekvapený, čo všetko dokážem v predstavách. Určite by som bol plnohodnotným členom slnečného e-cirkusu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po vystúpení sme sa ku kabátom dostali pomerne rýchlo. Pred nami sa už nahromadilo množstvo ľudí, ktorí sa kultivovane presúvajú k východom. Nie ako po športovom predstavení, kde by sme počas strkania každú chvíľu zakopávali do plastových pohárov a prázdnych plechoviek za prítomnosti vulgárnych pokrikov. Slnečné opojenie stále účinkuje. Dokonca aj Bratislava prestala pršať.

Keď sme sa vrátili do bytu, sadol som si do hojdacieho kresla v mokrých ponožkách a ticho som sedel. Musel som si naliať pohár vodky, aby som zaspal.

Tomáš Šandor

Tomáš Šandor

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zvedavý obyvateľ tekutých časov s nestálou identitou a neustálym záujmom o veci okolo vás. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu