reklama

Sú plánovacie podklady rozvoja obcí a miest naozaj efektívne?

Rozvoj každej obce a mesta by mal stáť na kvalitnom a hlavne reálnom pláne. Aká je však skutočná situácia na Slovensku? Sú strategické plány za tisíce eur skutočne spracované a využívané tak, aby mal každý prehľad o situácii?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Každý z nás žije v nejakej obci či meste a všetci chceme, aby tieto naše rodné alebo prechodné sídla boli čo najlepšie. Hoci sú riadené samosprávou, každý jeden z nás má možnosť podieľať sa na ich rozvoji. Druhá vec je, že málokto o tomto spôsobe a možnostiach vie, pretože často (aj keď by mali byť) sa samotní predstavitelia rozhodnú "spraviť to po svojom".

Každá jedna obec/mesto je povinná mať vypracovaný rozvojový plán, v ktorom sú obsiahnuté (okrem iného) všetky rozvojové projekty. A že obce a mestá spracovávajú tieto plány (odborne dokumenty hospodárskeho a sociálneho rozvoja) bežne za 4 až 5-ciferné sumy? Plytvanie peniazmi na Slovensku nie je ničím neobvyklým, avšak na spätné opravy už bohužiaľ myslí málokto.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dokumenty, za ktoré sa často vyhadzujú premrštene sumy z peňazí nás všetkých, v mnohých prípadoch doslova zapadajú prachom v archívoch obecných úradov a v praxi sú úplne nepoužiteľné. Prečo je tomu tak? Komplikovanosť, nejasnosť, neaktuálnosť, neodborné spracovanie,...dôvodov je viacero, ale každý z nich má riešenie. Už dnes je spôsob, ako tieto materiály spracovávať kvalitnejšie, rýchlejšie, lacnejšie a predovšetkým so zapojením každého, koho aspoň trochu zaujíma jeho okolie, kde žije. Podieľať sa na tom, či sa vybuduje nová kanalizácia, bytovka či zrekonštruuje cesta má právo každý z nás. Skepticizmus, nedôvera a celková apatia (v mnohých ako pozostatky z čias socializmu) však predstavujú často pomyselnú bariéru a človek si povie, že sám aj tak si nepomôže. Situáciu však máme šancu zmeniť len my obyvatelia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Problémom je, že naše samosprávy (česť výnimkám) nemajú záujem o zmenu. Ak chceme, aby sa peniaze prestali vynakladať na zbytočnosti predraženým spoločnostiam, musíme spojiť sily. Ak sa obyvatelia, teda každý jeden z nás, začne viac angažovať a zaujímať o rozvoj svojich území, verím v postupné zlepšenie tejto situácie. Stačí si zadať do Googlu "PHSR" a k tomu názov obce/mesta a každý hneď uvidí, v akej kvalite a či vôbec tento dokument nájde zverejnený.

Tomáš Szabo

Tomáš Szabo

Bloger 
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som študentom 5. ročníka Slovenskej technickej univerzity, oblasť priestorové plánovanie. Popri škole podnikám v oblasti regionálneho rozvoja, resp. tvorby strategických dokumentov pre samosprávy. Spolu s kolegami sa snažíme zlepšiť situáciu v tejto oblasti a priniesť nový trend, ako celú túto robotu čo najviac zjednodušiť a zefektívniť. Vo voľnom čase na najradšej venujem športovým aktivitám (futbal, florbal, plávanie, squash, cyklistika, ...). Okrem toho si rád prečítam dobrú knihu (trilery, motivačná literatúra) či pozriem dobrý film. Baví ma stretávať sa nielen s kamarátmi, ale aj novými ľuďmi. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu