reklama

Žaloba ? A kto zodpovie nezodpovedané ?

V posledných dňoch otriasa slovenskou politickou scénou kauza CT-čka pre Piešťanskú  nemocnicu, kvôli ktorej sa spustila už aj lavína odvolávania ústavných činiteľov. Celkom správne. Ide o škandál dosť veľkých rozmerov, takže niekto musí niesť dôsledky. Aby  som  ale presne vedel pochopiť rozmer tohto konkrétneho prípadu, tak som sa trošku viac zahĺbil do problematiky počítačovej tomografie  z pohľadu pacienta a trochu som v tejto veci robil, takpovediac  prieskum, ktorého cieľom bolo získať poznatky, aby som mohol zaujať seriózne stanovisko. S jeho výsledkami som sa rozhodol podeliť s Vami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

 V prvom rade si treba uvedomiť, že v dnešnej dobe je počítačový tomograf, inde označovaný aj ako CT scanner, nevyhnutnou súčasťou výbavy každej nemocnice min. okresného mesta. K počudovaniu som ale zistil mnoho skutočností, ktoré som predtým ani len netušil, že sú dôležité pri obstarávaní takého prístroja. Veľmi dôležitá je kvalita obrazu, resp. snímku, ktorý stroj vytvára, počet rezov ktoré naraz môže prístroj snímať a samozrejme veľmi dôležitá je aj cena. Je niekoľko firiem, ktoré pôsobia na trhu s CT prístrojmi ako výrobcovia a dodávatelia "ostatného" servisu. K najznámejším patria Siemens, Philips, GE a Toshiba. Čo sa týka tých rezov, tak všetky prístroje od počtu 64 a viac rezov (mimochodom, zvykne to byť aj v typovom označení stroja) snímajú už aj kvalitné snímky, poväčšine v HD kvalite. Keďže CT prístroj pre Piešťanskú nemocnicu mal stáť 1,6 milióna Eur, tak ten snímok musel byť zaručene v HD, ak nie ultra HD kvalite a tých rezov muselo byť minimálne 256, ak nie viac. Hneď vysvetlím.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Ja budem používať mierne amatérsku terminológiu, ale poslúži veci. Vopred sa zato ospravedlňujem. Ceny CT prístrojov snímkujúcich 64 rezov naraz - začal som od týchto, pretože od čísla 64 už ozaj naberajú tieto stroje na kvalite - sa pohybujú priemerne vo výške od 130 000 do 250 000 Eur. Áno, dobre vidíte. Mám tieto čísla z overeného zdroja. Cena CT prístroja snímkujúceho 128 rezov naraz - predpoklad, že o taký v prípade nemocnice v Piešťanoch išlo - môže byť v rozpätí od 175 000 do 350 000 Eur. Toto sú ceny výrobcov týchto prístrojov . Aby som bol ale úplne presný a úprimný, k tejto cene sa zvyknú dopočítať aj iné položky, ako sú odmontovanie starého prístroja, montáž nového, zaškolenie pracovníkov, záruka prvej snímky a následný servis - na dobu akú sa dohodne, poväčšine je to niekoľko rokov. Jednoročný servis pre takýto prístroj nestojí u väčšine firiem viac, ako 50 000 Eur. Plus mínus.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Toto všetko mala nemocnica v Havlíčkovom Brode v ČR za necelých 580 000 Eur a jednalo sa o 128 rezový, čiže už veľmi špičkový CT prístroj. Zmluva o dielo je voľne dostupná na internete, každý si ju môže vyhľadať, vďaka serveru - krajbezkorupce.cz - . Niečo podobné sa podarilo aj nemocnici v Karlových Varoch, ale o čosi drahšie. Cca na jeden milión Eur. Možno drahší prístroj, alebo dlhoročný servis, neviem, na každý pád oveľa lacnejšie ako u nás v Piešťanoch . Je to ozaj zaujímavé bádanie, odporučil by som každému pred tým, než zaujme nejaké stanovisko.

 Z týchto dôvodov mi vhuplo do pozornosti hneď niekoľko nezodpovedaných otázok, na ktoré som ale nenašiel odpoveď nikde v priebehu môjho bádania, čiže poprosím zainteresovaných ak vedia, prosím podeľte sa o ne s nami všetkými.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

1. : S akou veľko obchodnou maržou pracuje firma Medical Group SK a bola si tejto marže vedomá aj nemocnica v Piešťanoch pri zadávaní tejto zákazky? Bol vyhlásený tender na dodanie CT prístroja do nemocnice v Piešťanoch? Pretože ak áno, tak jednoducho neverím, že tendra sa nezúčastnila firma, ktorá by nedokázala ponuku firmy Medical Group SK "podliezť".....a to veľmi hravo.

2. : Vláda slovenskej republiky má eminentný záujem na zostavovaní rozpočtu s minimálnym, resp. žiadnym schodkom. Teda čo najmenším. Kde chce na neho vziať, ak dovoľuje štátnym podnikom a inštitúciám zadávať zákazky firmám, ktoré daň zo zisku "odvedú" do daňového raja niekde napr. v Belize a nie do našej štátnaj kasy ??? A pri takejto obchodnej marže s akou pracuje vyššieuvedená firma, tá daň bude parádna.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

3. : Koľko takýchto a podobných obchodov už uvedená firma na území SR vykonala a s akou obchodnou maržou? - Samozrejme spomínaná firma to neoznámi, dá sa to zistiť jednoduchým prieskumom trhu - .....

 A z toho vyplýva aj posledná a zároveň najdôležitejšia nezodpovedaná otázka :

4. : Nespôsobila svojim obchodným počínaním firma Medical Group SK aj značné zväčšenie dlhu zdravotníckych zariadení na Slovensku počas jej pôsobenia na slovenskom zdravotníckom "trhu" - ak to môžem tak nazvať ...žiaľ...- v niekoľkých rokoch ? Ak áno, nie je to potom práve Slovenská republika, ktorá by mala spomínanú firmu zažalovať za jej neférové obchodné počínanie ?

 Posledná otázka možno trochu pritiahnutá za vlasy, ale aj po mojich osobných skúsenostiach v zdravotníctve, ktoré môžem vysvetliť, absolútne na mieste. Nechcem Vás už aj tak dlhším blogom (prepáčte) ešte viac unavovať, takže končím s prosbou, ak niekto vie odpovede, podeľte sa prosím s nimi s nami všetkými, pretože ide teda celkom o dosť. Ak neberiem do úvahy len nemocnicu v Piešťanoch.

Gabriel Trubka

Gabriel Trubka

Bloger 
  • Počet článkov:  29
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Keď chceš ísť rýchlo, choď sám. Ak chceš ísť ďaleko, poďme spolu. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu