reklama

Som inžinier a učím sa byť manažerom

Tento týžden som dostal zaujímavú lekciu o riadení ľudí a projektov od mojho šéfa. Akú? Tak to sa práve pokusím opísať. Predstavte si, že ste napríklad zamestnancom kanadského výrobcu automobilov, ale motor nakupujete od inej pobočky, tej istej firmy v Turecku. Pracujete na projekte zníženia vibrácií motora v aute. Teoreticky sa to dá dosiahnúť úpravou tak motora ako aj jeho uloženia v karosérii. Je to typický príklad, kde si jeden výrobok nerozumie s druhým, ale neznamená to, že obidva alebo niektorý z nich je zodpovedný za výsledný problém. Jednoducho nehodia sa k sebe. No ako inžinier kanadskej automobilky som spolu s mojím tímom konštruktérov pravdepodobne našiel technický návrh, ktorý by mal byť urobený na motore a možno by to riešilo celý problém.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Lenže kompetencie za vývoj a výrobu motora má turecká firma. Čo s tým? Počas jednoho jednania s tureckými kolegami, som im predstavil náš technický návrh. Ich prvá reakcia bola veľmi nepríjemná. Urazili sa, že im chceme zasahovať do ich kompetencií a vznikla dosť komplikovaná situácia. Po čase, keď sa to ukľudnilo, som sa ich opäť opýtal, či by nechceli náš návrh vyskúšať v skušobni. Druhýkrát bola ich reakcia celkom kľudná, ale rovnako odmietavá.

Nie som si stopercentne istý o mojej pravde ale som presvedčený o tom, že to treba overiť. Išiel som za mojim šefom a hovorím: "Myslím si, že sme s mojim tímom našli riešenie. Aj keď je to iba v počítači, je tu dosť argumentov, ktoré ukazujú, že by to malo fungovať." Jeho odpoveď bola jednoduchá. "Áno, viem o tvojom návrhu a páči sa mi. Čo chceš urobiť?" Ja som váhavo, ale uprimne odpovedal: "Vŕta mi hlavou, či neupravíme ten motor u nás v našej prototypovej dieľni a neoveríme si, či náš návrh je skutočne dobrý." Usmial sa a hovorí: "Si inžinier a chceš im ukázať, že si lepší a že máš pravdu, však?". V duchu som musel uznať, že skutočne je tomu tak.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A potom pokračoval: "A čo po tom ak sa ukáže, že máš pravdu? Povieš tureckým kolegom, že si to overil a že máš pravdu? Myslíš si, že to potom príjmú?" Pochopil som a moja odpoveď bola jasná: "Nie nepríjmú a naopak ešte viac budú proti". Potom sa už len opytal: "Vieš čo je treba? Vieš, že si manažér engineeringu?". Naše stretnutie sa skončilo mojim: "Áno, viem a ďakujem za diskuziu".

Verte alebo neverte, z mojho stretnutia so šéfom som odišiel spokojný s akýmsi kľudom a povedal som si. Áno zvládnem to, pokúsim sa nebiť len za svoju pravdu a dokazovať iným, že oni sa mýlia. Ale skúsim motivovať našich tureckých kolegov, aby oni sami prišli na to správne riešenie, ktoré mimochodom môže byť lepšie ako to moje. Len tak mám šancu sa stať dobrým manažérom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ten koniec znie až rozprávkovo, ale rozprávka to nie. A hlavne ja som sa doteraz vždy tak tešil, keď som niekoho nabil a mohol ukázať, že som to JA, kto má pravdu. ... Nebude to pre mňa ľahké stať sa dobrým šéfom. Ale pracujem na tom.

Jaromír Tvarůžek

Jaromír Tvarůžek

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Moravák, Pražák, Iowan a domov mám v najkrajšom mieste na svete - Tŕstie - dedinka v Strážovských vrchoch. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu