reklama

Tri a kúsok semestra na vysokej škole v USA

Toto je môj posledný semester štúdia matematiky na Iowa State University a rada by som Vám priblížila ako to tu funguje.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Predmety a kredity

Obrázok blogu

Bežná doba bakalárskeho štúdia je 4 roky. Aby študent mohol absolvovať bakalárke štúdium, musí získať aspoň 120 kreditov, pričom „študent na plný úväzok" si zapíše minimálne 12 kreditov za semester. Kredity vyjadrujú počet hodín týždenne (1kredit=1hodina v škole a približne 2 hodiny štúdia doma). Väčšinou má predmet 3 kredity, čo je 9 hodín práce týždenne.

Na mojej fakulte (Liberal Arts and Sciences) musí každý študent získať všeobecné vzdelanie a vzdelanie v oblasti jeho/jej obore. Všeobecné vzdelanie zahŕňa:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
  • 12 kreditov v oblasti umenia a humánnych vied,

  • 11 kreditov v prírodných vedách a matematike (8 kreditov prírodné vedy a 3 kredity matematika),

  • 9 kreditov v sociálnych vedách.

Každý predmet má svoje číslo, čo vyjadruje náročnosť predmetu. Najnižšie predmety sú značené číslom do d 100. Tieto predmety slúžia na doplnenie vzdelania zo strednej školy. Potom sú predmety od 100 do 200, čo sú predmety určené hlavne pre prvákov. Najvyššiu náročnosť pre bakalárov majú predmety číslo 400 až 500.

Ďalšia podmienka pre ukončenie štúdia je získanie aspoň 45 kreditov náročnosti 300 a viac. Takýchto podmienok je viac, ale nechcem zachádzať do úplných podrobností.

Študent má široké možnosti zapisovania predmetov. Je len zopár povinných predmetov ( v mojom prípade je to 9 predmetov z matematiky povinných a 5 výberových). Zvyšok si študent zvolí tak, aby spĺňal kritériá a aby ho to zaujímalo alebo aby to využil vo svojej profesii.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zápis predmetov prebieha elektronicky približne mesiac a viac pred začatím nového semestra. Starší študenti majú výhodu skoršieho zápisu.

Skúšky

Toto je oblasť, kde sa americká škola veľmi líši od slovenskej. Každý predmet má aspoň dve skúšky - jedna je približne v polovici semestra a druhá na konci. Avšak väčšina predmetov má skúšok viac. Taktiež sa hodnotia domáce úlohy a práca cez hodinu. Tento systém sa mi viac páči, lebo moja známka nezávisí na jednom dni, ale na práci počas celého semestra.

Vybavenie a areál školy

divadlo
divadlo 

Škola je výborne pripravená na výskum, čo sa samozrejme aj využíva. Študenti a vyučujúci sa môžu vyblázniť v množst

SkryťVypnúť reklamu
reklama
kniznica
kniznica 

ve laboratórií, skleníkoch a skúšobní.

K školskému areálu patrí divadlo, výstavné priestory, športoviská (športové haly, ihriská, plavárne,...) a múzeum.

Je tu fantastická knižnica, kam si chodím, okrem iného, čítať knihy v slovenčine a češtine. Knižnica je takmer vždy plná usilovne študujúcich ľudí.

Všetky budovy tvoria jeden veľký komplex, nazývaný campus. V strede je park, ktorý je, keď počasie dovolí, plný ľudí.

Campus tvorí výborné prostredie na štúdium i zábavu.

Voľný čas a „getting involved" Tu sa človek vyblbne :) Neskutočné množstvo študentských organizácií ponúka priestor pre študentov, čo sa chcú zabaviť, niečo naučiť, rozvinúť tvorivosť alebo získať manažérske schopnosti. Môžete tancovať, spievať, kresliť, organiz

SkryťVypnúť reklamu
reklama
sportova hala
sportova hala 

ovať, hrať, bojovať, lyžovať, vyvíjať robotov, počítať, pomáhať,...

V spomínaných športoviskách študenti a iní rozvíjajú svoje fyzické schopnosti. Vôbec sa mi nezdá, že sú takí leniví ako sa o nich zvykne hovoriť, keďže sú tieto miesta neustále zaplnené.

Jana Tvaruzkova

Jana Tvaruzkova

Bloger 
  • Počet článkov:  20
  •  | 
  • Páči sa:  0x

studentka univerzity so zaujmom o kadeco Zoznam autorových rubrík:  Čo ma zaujalo v historiíPostrehy zo ŠtátovSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu