reklama

Deti v kostole a základné ľudské práva

"Každý má právo na slobodu myslenia, svedomia a náboženstva." Aj toto je jedno zo základných práv človeka.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (94)

Podľa wikipédie je krst sviatosť iniciácie do Rímskokatolíckej cirkvi, bez ktorej nemožno prijať iné sviatosti. Táto sviatosť má mnoho účinkov: zmýva dedičný i osobný hriech a tresty za ne, včleňuje človeka do Cirkvi.

Ak tomu rozumiem správne, tak keď rodičia pokrstia svoje dieťa (bábätko), včlenia ho do cirvi bez jeho súhlasu. Nie je to porušenie menovaného základného ľudského práva?

Deti, podľa môjho názoru a skúsenosti, nemôžu kresťanstvu rozumieť. Príbehom o Ježišovi veria rovnako rozprávkam o vílach, čarodejniciach a čertoch. Omša je pre nich nič viac ako nuda. Prečo teda tie deti do kostola ťahať? Prečo im nedať čas a nech sa sami rozhodnú, keď budú schopné abstraktne mysieť a budú mať dostatok informácií?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dnes som zostala sama na triedu trojročných detí v nedeľnej škole. Mala som im povedať o "Paul and Silas - Missionaries for Jesus". Príbeh o dvoch misionároch, ktorí sa dostali do väzenia za šírenie príbehov, čo Ježiš všetko urobil. Opýtala som sa, čo si o tom myslia. Bolo mi povedané, že asi boli zlí, keď ich dali do väzenia. Tie deti majú naučené, že kto je zlý, ide do väzenia. Bolo im jedno, že šlo o ľudí, ktorí šírili to, čomu dnes ich rodičia tiež veria. Snažila som sa "argumentovať", že veď len hovorili o Ježišovi. Od niektorých som sa dozvedela, že teda aj Ježiš bol zlý. Iní, čo si pamätali z minulých hodín iné príbehy o úžasných skutkoch Ježiša, začali byť zmätené. Mala som vyriešiť tento zmätok. Moje malé historické vedomosti mi šepkali, že veď Ježiš bol v podstate kriminálnik, ale to kostolové prostredie po mne chcelo, aby som to poprela. Naštastie deti začali viac zaujímať pastelky a zabudli na ich a hlavne moju dilemu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bola by som rada, keby ste mi pomohli vyriešiť tento môj zmätok s porušovaním ľudkých práv a s tou kriminalitou.

Jana Tvaruzkova

Jana Tvaruzkova

Bloger 
  • Počet článkov:  20
  •  | 
  • Páči sa:  0x

studentka univerzity so zaujmom o kadeco Zoznam autorových rubrík:  Čo ma zaujalo v historiíPostrehy zo ŠtátovSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu