reklama

Je dohoda až taká zložitá?

Pred troma rokmi som sa rozhodla, že sa dám na študium učiteľstva matematiky a telesnej výchovy. Rodičia ma samozrejme odhovarali, ale ako správny tvrdohlavec som sa nedala. Veď to nemože byt až také zlé...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Hneď na začiatku nás (troch študentov toho istého odboru) zaskočilo, že na rozvrhu máme iba hodiny z matfyzu. Predmety z fakulty telesnej výchovy a športu (FTVŠ) tam chýbaju. Zabudli nám oznámiť, že na FTVŠ si rozvrh zostavujú študenti sami. Alebo očakávali, že si vieme všetko zistiť dopredu.

Tak som sa s mojou jedinou a najlepšou spolužiačkou vybrala na výzvedy k športovcom. Nepochodili sme najlepšie. Rozvrh sa robil týždeň predtým, museli sme otravovať jednotlivých vyučujúcich. Na FTVŠ asi nemajú prehľad koľko majú študentov a koľko majú pre nich zabezpečiť miesta...čiže si nás pohadzovali z katedry na katedru, že možno inde bude pre nás miesto. Po pár návštevách kabinetov a odpovediach typu "máme plno", sme to vyskúšali u pána dekana. Konečne trochu nádeje. Pán dekan bol veľmi milý a napísal list kolegom a kolegyniam, že ich prosí, aby pre nas našli miesto. Na pár vyučujúcich to zabralo, ale našli sa aj takí, čo len mávli rukou a zavreli dvere (pozdravujem katedru hier - volejbalistov).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

No vyskytol sa ďalší problém - predmety z FTVŠ zosúladiť s predmetmi na matfyze. Obe fakulty majú iné časy, kedy začínajú a kedy končia jednotlivé hodiny, takže sa nám stalo, že jeden predmet prekryl ďalšie tri. Asi si viete urobiť predstavu, ako ľahko sa dal ten rozvrh zostaviť.

Po tejto skúsenosti sme sa cítili poučené do ďalších semestrov. Omyl. Všetkými silami sme sa snažili donútiť tie dve fakulty ku komunikácii, ale bezúspešne. Na FTVŠ sme dohodli, že pošlú termíny predmetov na matfyz a tí urobia podla toho centrálne rozvrh tam. Lenže FTVŠ si to zjednodušila a poslala len druhácky rozvrh auly(!), pričom sme nemali ani niektoré prvácke predmety absolvované. Teda nás čakal podobný proces každý ďalší semester - dobýjanie, prosenie, hnev, smútok...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Trošku konkrétny príklad. Predmety Hry I a Hry II by mal študent absolvovať v priebehu prvého ročníka. Ja, vtedy druháčka v letnom semestri, som bojovala o predmet Hry II - volejbal a hádzaná. Ani jeden termín z hádzanej mi nevyhovoval, ale jeden termín volejbalu by sa mi podarilo absolvovať, keby som nechodila na prednášky z matematickej analýzy. Vôbec sa mi to nepáčilo, ale keď to už inak nešlo...aspoň polovica predmetu by bola urobená. O pár dní na to som sa dozvedela, že daný termín zrušili.

Alebo...prednáška predmetu Plávanie II sa kryla s cvikom predmetu Gymnastika II a naopak. Potom to vysvetľuj pani vyučujúcej na plávaní, čo mi nechcela dať skúšku za to, že som nechodila na prednášky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nedávno som sa rozprávala s kamarátkou štvrtáčkou/tretiačkou, čo mala byť v lete 2008 ukončiť bakalárske štúdium, ale mala rovnaké problémy ako my, tak teraz dorába, čo jej chýba. Dozvedela som sa, že ich je tam takých viac. Naviac ma zarazilo, keď mi povedala, že nielen, že sú donútení študovať dlhšie, ale ich aj nechajú platiť za tento ročník navyše. Nezdá sa mi to až také fér.

Jana Tvaruzkova

Jana Tvaruzkova

Bloger 
  • Počet článkov:  20
  •  | 
  • Páči sa:  0x

studentka univerzity so zaujmom o kadeco Zoznam autorových rubrík:  Čo ma zaujalo v historiíPostrehy zo ŠtátovSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu