reklama

Afganistan - rok po...

Ak by ste sa mohli rozhodnúť, do ktorej krajiny sa narodíte, vybrali by ste si Afganistan?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

V týchto dňoch si pripomíname smutné prvé výročie od oficiálneho prevzatia moci v krajine Talibanom. 15. august 2021 zmenil k horšiemu najmä životy žien. Dôsledky politického prevratu nenechali na seba dlho čakať. Od 23. marca 2022 je vyučovanie v 7. – 12. ročníku dostupné výlučne chlapcom. Detstvo v tejto ťažko skúšanej krajine je poznačené chudobou, chorobami (vrátane cholery) a podvýživou.

Afganská ekonomika je na pokraji kolapsu. Drvivá väčšina obyvateľstva žije pod hranicou biedy. Deti (predovšetkým dievčatá) musia často pracovať v nebezpečných podmienkach, aby pomohli rodine. Pretrvávajúci ozbrojený konflikt, sucho, nezamestnanosť, vysoké ceny potravín či zdecimované zdravotníctvo a školstvo dopĺňajú tragický obraz súčasného Afganistanu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Humaira (27) kŕmi doma svoju 7-mesačnú dcérku Arezzo terapeutickým mliekom F-100. "Mám obavy, že nedostatok jedla v našom dome môže ohroziť životy mojich detí", hovorí.
Humaira (27) kŕmi doma svoju 7-mesačnú dcérku Arezzo terapeutickým mliekom F-100. "Mám obavy, že nedostatok jedla v našom dome môže ohroziť životy mojich detí", hovorí.  (zdroj: © UNICEF/Munir Tanweer/Daf record)

Odhaduje sa, že tento rok je vďaka podvýžive v ohrození života až 1 milión afganských detí. Konkrétny príklad: zatiaľ čo v júni 2021 bola v Afganistane poskytnutá liečba závažnej akútnej podvýživy 30 000 deťom, v júni 2022 to bolo už 57 000 detí, čo predstavuje nárast až o 90 (!) percent. Znepokojivý nárast podvýživy (až o 50 % v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2021) bol zaznamenaný aj u tehotných žien a kojacich matiek. To vedie k predčasným pôrodom a nízkej pôrodnej hmotnosti bábätiek. Už samotný štart do života tak majú mimoriadne náročný.

Čísla z aktuálnych odhadov UNICEF pritom hovoria jasnou rečou. Ak by skupina 3 miliónov dievčat dostala teraz šancu ukončiť stredoškolské vzdelanie a uplatniť sa na trhu práce, prínos žien a dievčat pre afganskú ekonomiku by predstavoval najmenej 5,4 miliardy USD (2,5 % HDP).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Spomínané odhady pritom nezohľadňujú nefinančné dopady obmedzenia dostupnosti vzdelávania pre dievčatá. Jedným z nich je očakávaný nedostatok učiteliek, lekárok a zdravotných sestier. Nemožnosť pokračovať na druhom stupni škôl môže byť príčinou toho, že aj prvý stupeň zaznamená pokles záujmu o účasť dievčat na výuke. Očakávať možno tiež medicínske náklady spojené s nárastom počtu tehotenstiev mladistvých, nehovoriac o tom, že prínosom vzdelávania dievčat bola aj prevencia detských manželstiev a detskej mortality.

Fatema (15): "Občas zabúdam, že školy už nemôžem ísť a ráno sa do nej vychystám...”
Fatema (15): "Občas zabúdam, že školy už nemôžem ísť a ráno sa do nej vychystám...” (zdroj: © UNICEF/Haya Burhan)

V dôsledku zákazu vzdelávania dievčat v stredných školách je pre UNICEF takmer nemožné zabezpečiť dospievajúcim dievčatám služby zásadného významu, ako je podpora prevencie anémie či zdravej menštruácie a hygieny, keďže tieto boli poskytované práve na pôde škôl. Počas uplynulých 12 mesiacov boli priamo na školách poskytnuté doplnky s obsahom železa a kyseliny listovej 272 386 dospievajúcim dievčatám. Skutočnosť, že už nemôžu navštevovať školu, tak má negatívny dopad aj na ich zdravie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Deti sú nútené pracovať a finančne podporovať svoju rodinu namiesto toho, aby chodili tam, kde je to pre ne najbezpečnejšie - do školy.  

Pre mnohé dievčatá v Afganistane bol uplynulý školský rok tým posledným. UNICEF, ktorý v krajine pôsobí už 71 rokov, svoj boj za ich práva nevzdáva. Naším cieľom je, aby vzdelanie v krajine opäť bolo dostupné všetkým deťom bez rozdielu. Chlapcom aj dievčatám.

Ďakujeme, že ste v tom s nami.

Unicef Slovensko

Unicef Slovensko

Bloger 
  • Počet článkov:  121
  •  | 
  • Páči sa:  164x

Slovenská nadácia pre UNICEF je jedným z 33 národných výborov UNICEFu, ktorých úlohou je hlavne získavanie zdrojov pre potreby programových krajín. Naším poslaním je prispieť k tomu, aby mohli najviac ohrozené deti kdekoľvek vo svete prežiť, boli zdravé, mali zabezpečenú výživu, prístup k pitnej vode, základné vzdelanie, ochranu pred násilím a tiež príležitosť naplniť v živote svoj potenciál. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu