reklama

Ako svet bojuje proti detskej obrne

24. október je Svetovým dňom boja proti detskej obrne. Od roku 1988 sa celosvetovo podarilo eliminovať výskyt divého poliovírusu o 99,9%. Zostáva posledný krok - ten najťažší

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Štvorročné dievčatko v Pakistane ukazuje označený prštek počas národnej očkovacej kampane proti obrne
Štvorročné dievčatko v Pakistane ukazuje označený prštek počas národnej očkovacej kampane proti obrne (zdroj: UNICEF/UN0488997/Bukhari)

Detská obrna je vysoko nákazlivé vírusové ochorenie, ktoré napáda nervovú sústavu dieťaťa a spôsobuje paralýzu, niekedy aj v priebehu niekoľkých hodín. Obrna sa nedá liečiť, avšak existuje proti nej účinná prevencia vo forme očkovania. UNICEF je jednou z organizácií, ktoré v boji proti detskej obrne zohrali kľúčovú rolu a neúnavne proti nej bojuje už dlhé desaťročia.

Veľké viťazstvo v boji proti obrne

V roku 1988 bola založená Globálna iniciatíva na eradikáciu obrny /GPEI/, ktorá spolu so svojimi partnermi pomohla dosiahnuť celosvetovo obrovský pokrok v boji proti detskej obrne. Výsledkom spoločného úsilia mnohých obetavých pracovníkov je ohromný úspech – výskyt divého poliovírusu bol celosvetovo znížený o 99,9%. V súčasnosti sa prenos tohto vírusu vyskytuje iba v dvoch krajinách na svete – Afganistane a Pakistane. Vďaka tejto iniciatíve 16 miliónov ľudí, ktorí by boli inak paralyzovaní v dôsledku obrny, dnes chodí a viac ako 1,5 milióna ľudí, ktorí by boli v dôsledku obrny umreli, sú dnes nažive. No hoci výskyt divého poliovírusu sa podarilo takmer úplne eliminovať, lokálne sa vytvárajú ohniská nákazy poliovírusu spôsobené mutáciou vírusu v pôvodne podanej očkovacej látke /cVDPV/. Ide o ohraničené prípady v komunitách s nízkou mierou imunizácie. V posledných dvoch rokoch bol zaznamenaný nárast takýchto prípadov obrny v krajinách Afriky, Ázie a Stredného Východu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V Pakistane a Afganistane bolo v roku 2020 zaznamenaných 140 a v roku 2019 176 prípadov nákazy divým poliovírusom, v porovnaní len s 33 prípadmi v roku 2018. Rovnako bol v roku 2020 zaznamenaný zvýšený výskyt nákazy cVDPV2 – 1046 prípadov v 24 krajinách v porovnaní s 366 prípadmi v 16 krajinách v roku 2019. Očkovacie kampane proti obrne boli v mnohých krajinách po vypuknutí pandémie COVID-19 prerušené či pozastavené, s čím priamo súvisí aj zvýšený počet výskytu prípadov nákazy vírusom obrny. Pretože každé dieťa má právo žiť plnohodnotný život bez toho, aby bolo ohrozované obrnou a inými nákazlivými chorobami, v našom úsilí na úplnú elimináciu budeme pokračovať až do zdarného konca. Aby sa to podarilo, GPEI so svojimi partnermi predstavila nový plán boja na eradikáciu obrny na roky 2022 – 2026, ktorý spočíva v pokračovaní očkovacích kampaní, posilňovaní systémov zdravotníctva v najviac postihnutých krajinách a úzkou spoluprácou s národnými vládami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Dobrovoľníčka v Nigérii očkuje bábätko proti obrne počas slávnosti udeľovania mien. Terénni pracovníci často na svoju osvetovú činnosť využívajú rôzne komunitné a rodinné stretnutia, a pri tejto príležitosti sa deti očkujú proti nákazlivým ochoreniam.
Dobrovoľníčka v Nigérii očkuje bábätko proti obrne počas slávnosti udeľovania mien. Terénni pracovníci často na svoju osvetovú činnosť využívajú rôzne komunitné a rodinné stretnutia, a pri tejto príležitosti sa deti očkujú proti nákazlivým ochoreniam. (zdroj: UNICEF/UN0353359/Herwig)

Výskyt vírusu polia kdekoľvek na svete však predstavuje hrozbu pre všetky deti. Mnoho tých najzraniteľnejších detí stále čaká na očkovanie proti obrne, ktoré sa oneskorilo, pretože čelí mnohým výzvam v súvislosti so súbežne prebiehajúcou pandémiou koronavírusu. 23 miliónov detí tak v roku 2020 nebolo zaočkovaných proti obrne a osýpkam v rámci preventívnej zdravotnej starostlivosti, čo je najvyššie číslo od roku 2009.

Kwaku, bojovník proti obrne v Ghane

Kwaku Asante Afful je prezidentom ghanskej Federácie ľudí so zdravotným postihnutím. Nepamätá si presne, kedy sa nakazil poliovírusom. Vie len, že mal sotva štyri roky, a choroba ho takmer pripravila o život. „Ostal som ochrnutý, nemohol som hýbať nohami a zobrali ma do nemocnice, kde som ostal takmer rok. Musel som sa znovu naučiť chodiť. Ďakujem svojim rodičom, že sa za mňa nehanbili a neschovávali ma tak, ako je to v mnohých iných rodinách. Otec ma vždy s hrdosťou predstavoval návštevám. Jeho dôvera, ktorú do mňa vkladal, mi dala silu ochorenie prekonať.“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kwaku skutočne nad obrnou zvíťazil. Dnes je jedným z umelcov, ktorí v spolupráci s UNICEFom maľujú na steny domov nástenné maľby. Ich cieľom je šíriť osvetu o obrne a COVID-19. Kwaku maľuje so svojou 13-ročnou dcérou Naanou, keď príde zo školy. „Keď sme robili nástennú maľbu na múr kliniky, zdravotné sestry boli zvedavé a prišli sa na našu prácu pozrieť. Súčasťou ich práce bolo šíriť osvetu o dôležitosti očkovania proti obrne medzi ľuďmi, a tak sa rozhodli využiť potenciál maľby. Priviedli budúce mamičky a mladé matky a prostrednníctvom nástennej maľby im vysvetľovali dôležitosť prevencie. Ja som bol názorným príkladom toho, čo sa stane, ak svoje deti zaočkovať nedajú. Malo to skutočný účinok.“

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Kwaku pri nástennej maľbe, ktorá šíri osvetu v boji proti detskej obrne
Kwaku pri nástennej maľbe, ktorá šíri osvetu v boji proti detskej obrne (zdroj: UNICEF/UN267282/ACQUAH)

Kwaku sa stal advokátom a šíriteľom osvety boja proti detskej obrne a využíva na to každú príležitosť, hoci sa často stretáva s predsudkami. „Stal som sa šíriteľom osvety, pretože obrna ma poznačila, ale podarilo sa mi ju prekonať. Cítim, že komunikácia o obrne ostáva len za múrmi nemocníc. Okrem lekárov len veľmi málo ľudí vie, čo obrnu zapríčiňuje a ako sa tomu dá predísť.“

Ghana je jednou z krajín, kde sa lokálne vyskytujú ohniská nákazy poliovírusu spôsobeného nízkou mierou imunizácie – deti v niektorých komunitách neboli zaočkované vôbec, zvyčajne ide o prípady, keď deti žijú v nevyhovujúcich hygienických podmienkach.

Diskriminácia a stigmatizácia, ktoré prichádzajú s postihnutým dieťaťom, sú tiež závažným problémom. „Ľudia si stále myslia, že keď máte telesné postihnutie, ste postihnutý aj mentálne. Keď prídete k niekomu staršiemu v našej komunite, myslia si, že ste prišli žobrať, lebo v ich hlavách sa stále udržala predstava, že telesne postihnutí ľudia sú žobráci. Keď sa v komunite konajú akékoľvek dôležité stretnutia, nikto nás neprizve a nepýta sa na náš názor. Telesne postihnutí ľudia sú tu stále diskriminovaní.“ Kwaku svojim prístupom k životu a mnohými aktivitami láme všetky predsudky a sám je žijúcim príkladom toho, že so zdravotným postihnutím sa dá viesť plnohodnotný život. Je ženatý, má päť detí, chová hydinu a králiky, venuje sa osvete a nástenným maľbám.

Očkovací tím počas národnej očkovacej kampane v Kongu
Očkovací tím počas národnej očkovacej kampane v Kongu (zdroj: UNICEF/UN0477703/ZIAVOULA)

UNICEF oslávi v decembri 75. výročie od svojho založenia. Vďaka veľkej oddanosti mnohých zdravotných a osvetových pracovníkov – najmä žien, ktoré vo svojich komunitách neúnavne bojujú za elimináciu obrny očkovaním a vysvetľovaním jeho dôležitosti – sa nám podarilo takmer celkom eliminovať výskyt detskej obrny. Posledný krok však býva najťažší. Pomôžte nám preto aj vy nákupom Darčekov pre život podporiť naše terénne programy a darovať tak mnohým deťom krajšie detstvo bez chorôb, ktorým sa dá jednoducho predísť očkovaním.

Obrázok blogu
Unicef Slovensko

Unicef Slovensko

Bloger 
  • Počet článkov:  121
  •  | 
  • Páči sa:  165x

Slovenská nadácia pre UNICEF je jedným z 33 národných výborov UNICEFu, ktorých úlohou je hlavne získavanie zdrojov pre potreby programových krajín. Naším poslaním je prispieť k tomu, aby mohli najviac ohrozené deti kdekoľvek vo svete prežiť, boli zdravé, mali zabezpečenú výživu, prístup k pitnej vode, základné vzdelanie, ochranu pred násilím a tiež príležitosť naplniť v živote svoj potenciál. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu