reklama

Bežme do škôlky!

Malé ukrajinské deti s rizikovým a oneskoreným vývinom a ich rodičia nachádzajú na Slovensku potrebnú podporu.

Bežme do škôlky!
(Zdroj: © UNICEF/UNI396380/Le Lijour)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Inna sa snaží udržať krok so svojím synom. Je krátko pred deviatou a malý Pavel nadšene uteká do Centra voľného času v bratislavskej Dúbravke. Nevie sa dočkať, kedy otvorí dvere a zažije ďalší deň plný zábavy v kruhu kamarátov. Ešte predtým ho však spolu s mamou čaká stretnutie s Olgou.

Olga je terapeutka. Na ceste do jej kancelárie ju Inna poinformuje o tom, ako sa Pavlovi darí, vďaka čomu si Olga vytvorí lepšiu predstavu o práci, ktorá ich čaká.

Obrázok blogu
(zdroj: © UNICEF/UNI396433/Banda)

Inna prišla do Bratislavy v marci spolu so svojimi dvoma deťmi, mladším Pavlom a staršou Alexandrou. Predtým žili v Charkove na Ukrajine. Pavel tam pravidelne navštevoval materskú školu a dostával podporu od rôznych odborníkov, pretože mu ako 2-ročnému pri vyšetrení diagnostikovali vývinové ťažkosti vrátane poruchy autistického spektra a oneskorenej reči. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Prvou vecou, ktorú sme po príchode urobili, bolo hľadanie školy pre Alexandru a odborníkov pre Pavla," hovorí Inna. "Hoci sa nám dostalo veľkej podpory, bolo to veľmi ťažké, pretože všetci dostupní odborníci hovorili len po slovensky. Pavel im nerozumel. Bolo veľmi ťažké získať pre neho ďalšiu podporu, ale bolo nutné, aby jeho terapia pokračovala," dodáva.

V októbri sa Inna dozvedela o existencii centra v Dúbravke, ktoré zriadili UNICEF a mesto Bratislava. Pavel sa tu začal hrať a tu sa zoznámil aj s Dr. Olgou Ivannikovou-Mirgorodskou, ukrajinskou neurologičkou a psychologičkou z Kyjeva. Olga podporuje Pavlov rozvoj prostredníctvom týždenných cvičení, ktoré spolu robia.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama
"So všetkými deťmi tu robím rôzne cvičenia štyrikrát týždenne, a tiež poskytujem poradenstvo pre ich rodičov. V centre máme deti s rôznymi oneskoreniami vo vývine, ktoré potrebujú rôzne druhy podpory," hovorí Olga.
"So všetkými deťmi tu robím rôzne cvičenia štyrikrát týždenne, a tiež poskytujem poradenstvo pre ich rodičov. V centre máme deti s rôznymi oneskoreniami vo vývine, ktoré potrebujú rôzne druhy podpory," hovorí Olga. (zdroj: © UNICEF/UNI396449/Banda)

Inklúzia a účasť odborníkov v oblasti predškolskej intervencie boli pre UNICEF a mesto Bratislava dôležitými prioritami pri zriaďovaní centra. Inna sa teší z viditeľných pokrokov, ktoré Pavel robí, odkedy začal pracovať s Olgou.

"Chvíľu mu trvalo prispôsobiť sa, ale teraz už do škôlky doslova beží. Zúčastňuje sa športových aktivít, hodín keramiky, má rád ostatné deti a svoju vychovávateľku. Dokonca máme hru, ktorú hráme každé ráno: "Bežme do škôlky!"
"Chvíľu mu trvalo prispôsobiť sa, ale teraz už do škôlky doslova beží. Zúčastňuje sa športových aktivít, hodín keramiky, má rád ostatné deti a svoju vychovávateľku. Dokonca máme hru, ktorú hráme každé ráno: "Bežme do škôlky!" (zdroj: © UNICEF/UNI396435/Banda)

Pre mnohé deti, ako je Pavel, je jazyk jednou z prekážok, ktoré im bránia v prístupe k potrebnej rozvojovej podpore. UNICEF v spolupráci s Európskou asociáciou poskytovateľov služieb pre osoby so zdravotným znevýhodnením (EASPD) pracuje na zabezpečení podpory pre malé deti s rizikami a oneskorením vo vývine prostredníctvom rozšírenia existujúcich služieb a odbornej prípravy ukrajinských odborníkov v oblasti predškolského rozvoja. Projekt prebieha na Slovensku, v Bulharsku, Poľsku, Rumunsku a Moldavsku a jeho cieľom je touto podporou osloviť 12 000 rodín.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
(zdroj: © UNICEF/UNI396369/Le Lijour)

Do novembra 2022 požiadalo o dočasnú ochranu na Slovensku viac ako 101 000 odídencov z Ukrajiny. Medzinárodný team UNICEF (UNICEF Slovakia – Ukraine Refugee Response Office), ktorý na Slovensku pôsobí s cieľom pomáhať im, spolupracuje s vládou Slovenskej republiky na uspokojovaní okamžitých potrieb malých detí a rodín odídencov z Ukrajiny počas ich integrácie do slovenskej spoločnosti.

Partnerstvo zahŕňa poskytovanie peňažnej pomoci a psychosociálnej podpory rodičom a deťom z Ukrajiny, budovanie kapacít pre pedagógov s cieľom zabezpečiť úspešné pokračovanie vzdelávania ukrajinských detí počas pobytu na Slovensku, ako aj rozšírenie prístupu k predškolskému vzdelávaniu a starostlivosti pre všetky deti v krajine.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
(zdroj: © UNICEF/UNI396372/Le Lijour)

Od začiatku partnerstva v apríli 2022 bolo s podporou UNICEF vytvorených 3 500 nových miest v materských školách pre slovenské deti aj deti odídencov, ako aj 23 centier hier a učenia v 13 obciach na Slovensku, ktoré privítali približne 650 malých detí.

Obrázok blogu
(zdroj: © UNICEF/UNI396420/Le Lijour)

Naša organizácia nie je financovaná z prostriedkov OSN. Existujeme a pomáhame len vďaka vašim pravidelným, dobrovoľným príspevkom, zbierkam a pomoci našich partnerov.

ĎAKUJEME!

Obrázok blogu

Unicef Slovensko

Unicef Slovensko

Bloger 
  • Počet článkov:  121
  •  | 
  • Páči sa:  164x

Slovenská nadácia pre UNICEF je jedným z 33 národných výborov UNICEFu, ktorých úlohou je hlavne získavanie zdrojov pre potreby programových krajín. Naším poslaním je prispieť k tomu, aby mohli najviac ohrozené deti kdekoľvek vo svete prežiť, boli zdravé, mali zabezpečenú výživu, prístup k pitnej vode, základné vzdelanie, ochranu pred násilím a tiež príležitosť naplniť v živote svoj potenciál. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu