reklama

Čo by sa stalo, keby UNICEF prestal existovať: 2. časť

8 spôsobov, akými by sa zmenil svet, keby UNICEF prestal existovať

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

V prvej časti tohto blogu sme spomenuli niekoľko spôsobov, akými by sa zmenil svet, keby UNICEF prestal existovať - pravidelne by sa začali vyskytovať epidémie smrteľných chorôb, vojnou zničené krajiny ako Sýria by nikdy nemohli byť znovuvybudované, rodiny zasiahnuté cyklónmi a zemetraseniami by boli ponechané samy na seba, milióny detí by boli ohrozené smrťou následkom podvýživy. Dnes budeme v tejto téme pokračovať.

5. Deti prinútené bojovať by sa nikdy nemohli vrátiť do svojich normálnych životov

V krajinách rozdelených vojnovým konfliktom majú špecialisti UNICEF obzvlášť ťažkú úlohu: vyjednávať s predstaviteľmi ozbrojených síl o prepustení detských vojakov. Ale naša práca sa tu nekončí. Po prepustení z ozbrojených skupín UNICEF pomáha týmto deťom nájsť ich rodiny a vrátiť sa k nim.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Návrat týchto detí k bežnému životu môže trvať roky a UNICEF pomáha aj pri tomto behu na dlhé trate. Podstatou reintegrácie detí je ich návrat do školy. Podporujeme ich v tomto procese tak, aby sa vzdelávanie a spolužiaci stali zdrojom ich sily a prostriedkom návratu do normálneho života v budúcnosti.

Gatkuoth* je jedným z tisícov detí v Južnom Sudáne, ktoré UNICEF pomohol oslobodiť z ozbrojených skupín. “Nepáčilo sa mi byť vojakom. Nebolo na tom nič dobrého. Páčili sa mi síce peniaze, ktoré mi dávala armada, ale nerád som robil to, čo ma nútili robiť so zbraňami. Veľakrát som sa pokúsil o útek z armády, ale bolo to zbytočné. Vždy ma chytili a potrestali. Som veľmi šťastný, že ma oslobodili. Žijem teraz s mojou tetou a chcem sa stať lekárom, aby som mohol pomáhať svojim ľuďom.” (*meno zmenené)
Gatkuoth* je jedným z tisícov detí v Južnom Sudáne, ktoré UNICEF pomohol oslobodiť z ozbrojených skupín. “Nepáčilo sa mi byť vojakom. Nebolo na tom nič dobrého. Páčili sa mi síce peniaze, ktoré mi dávala armada, ale nerád som robil to, čo ma nútili robiť so zbraňami. Veľakrát som sa pokúsil o útek z armády, ale bolo to zbytočné. Vždy ma chytili a potrestali. Som veľmi šťastný, že ma oslobodili. Žijem teraz s mojou tetou a chcem sa stať lekárom, aby som mohol pomáhať svojim ľuďom.” (*meno zmenené)  (zdroj: © UNICEF/Rich)

6.  Tisíce detí by už nikdy neuvideli svojich rodičov

Vojna a živelné pohromy spôsobujú každoročne odlúčenie tisícov detí od svojich rodín. UNICEF používa inovatívne mobilné siete a náročný výskum na nájdenie rodín detí, ktoré sa ocitli samotné uprostred vojnového konfliktu, v utečeneckých táboroch a po prírodných katastrofách.

Táto mravenčia práca prináša svoje výsledky. Bez nej by viac ako 21 000 detí za minulý rok pravdepodobne nikdy nebolo opäť našlo svoje rodiny alebo opatrovníkov, a ďalších 33 000 by sa bolo ocitlo samotných v nebezpečnom prostredí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nyayjaw (8) bozkáva svoju malú sestričku Nyaguu, s ktorou sa dnes práve stretla po tom, ako bola nájdená jej mama. Rodina bola dva roky odlúčená v dôsledku ozbrojeného konfliktu. “Už nikdy nedopustím, aby sme sa opäť odlúčili,” povedala ich matka Nyaruon po ich dojímavom stretnutí.
Nyayjaw (8) bozkáva svoju malú sestričku Nyaguu, s ktorou sa dnes práve stretla po tom, ako bola nájdená jej mama. Rodina bola dva roky odlúčená v dôsledku ozbrojeného konfliktu. “Už nikdy nedopustím, aby sme sa opäť odlúčili,” povedala ich matka Nyaruon po ich dojímavom stretnutí.  (zdroj: © UNICEF/Rich)

7.  Stratili by sme jeden z najväčších zdrojov informácií o deťoch

Toto je poznatok z dlhodobej praxe UNICEFu: problémy, ktoré sa nemerajú, sa často neriešia. Ak vlády krajín vedia, ktoré deti nechodia do školy a ktoré sú hladné, môžu konať. A kým nezbierajú tieto informácie pravidelne každý rok, nebudú vedieť určiť ani ich dopad.

UNICEF disponuje najrozsiahlejšími dátami o deťoch po celom svete. Využívame výhody moderných technológií a naše veľké siete, aby sme vedeli správne zacieliť našu pomoc tým najzraniteľnejším deťom:

-           počas pandémie eboly, UNICEF použil SMS správy na zbieranie aktuálnych dát pre vládu v  Sierra Leone

-           v Sýrii UNICEF podporoval 1200 mladých zanietených dobrovoľníkov v rámci kempane, keď chodili od dverí k dverám a zisťovali, ktoré deti nechodia do školy, identifikovali prekážky a pomohli im vrátiť sa do školských lavíc

SkryťVypnúť reklamu
reklama

-           mobilné aplikácie pomohli vzdelávacím systémom v Burkina Faso, Lesothe a Papue Novej Guinee v prístupe k informáciám a kvalitnejšiemu vzdelávaniu.

 8.  Deti na celom svete by stratili najväčšieho obhajcu svojich práv

Detské práva nie sú len abstraktným konceptom. Sú zakotvené v najrýchlejšie a najširšie ratifikovanej ľudskoprávnej zmluve v histórii: Dohovore o právach dieťaťa OSN. Zmluva určuje právo každého dieťaťa na prežitie, rozvoj a dosiahnutie jeho potenciálu bez ohľadu na to, kým je a kde žije.

UNICEF je jedinou organizáciou explicitne menovanou v Dohovore o právach dieťaťa ako zdroj expertnej pomoci a poradenstva.To znamená, že UNICEF má špeciálne postavenie v každých novinách a v každom parlamente: bojovať za záujmy, názory a práva detí. Pomáhame vládam posilňovať zákony a politiky v prospech detí a berieme ich na zodpovednosť, keď svoje záväzky nedodržiavajú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Smejúce sa deti počas národnej očkovacej kampane proti detskej obrne v Kongu.
Smejúce sa deti počas národnej očkovacej kampane proti detskej obrne v Kongu. (zdroj: © UNICEF/ZIAVOULA)

Stojíme na strane detí v čase krízy a chudoby

Práca UNICEFu v prospech detí nebola nikdy potrebnejšia. Vojnové konflikty, hlad, živelné pohromy a migračná kríza ohrozujú životy detí a ich budúcnosť každý deň.

UNICEF nie je financovaný z fondov OSN, ale našu prácu môžeme realizovať len vďaka podpore ľudí, ktorým nie sú osudy detí v núdzi ľahostajnými, a ktorí sa stávajú Svetovými rodičmi UNICEF.

Naše tímy a zdroje dennodenne dosahujú svoje limity, ale každý ďalší Svetový rodič nám umožňuje napredovať rýchlejšie a dosiahnuť viac detí, ktoré potrebujú pomoc. Staňte sa aj vy Svetovým rodičom UNICEF a umožnite prístup ďalších detí k čistej vode, očkovaniu a školským taškám – zachránite ich životy a pomôžete pre ne vytvárať lepšiu budúcnosť.

Obrázok blogu
Unicef Slovensko

Unicef Slovensko

Bloger 
  • Počet článkov:  121
  •  | 
  • Páči sa:  165x

Slovenská nadácia pre UNICEF je jedným z 33 národných výborov UNICEFu, ktorých úlohou je hlavne získavanie zdrojov pre potreby programových krajín. Naším poslaním je prispieť k tomu, aby mohli najviac ohrozené deti kdekoľvek vo svete prežiť, boli zdravé, mali zabezpečenú výživu, prístup k pitnej vode, základné vzdelanie, ochranu pred násilím a tiež príležitosť naplniť v živote svoj potenciál. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu