reklama

Haiti: Mesiac po zemetrasení

Zničujúce zemetrasenie prevrátilo naruby životy tisícov detí. UNICEF je od prvého dňa so svojimi partnermi na mieste a pomáha, avšak potreba pomoci je stále obrovská

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Widler, 11 rokov

11-ročný Widler stojí pred svojím domom, ktorý bol ťažko poškodený zemetrasením
11-ročný Widler stojí pred svojím domom, ktorý bol ťažko poškodený zemetrasením (zdroj: UNICEF/Haro)

“Nepamätám si, ako dlho zemetrasenie trvalo. Zem sa začala triasť, a všetko navôkol sa rúcalo,” hovorí 11-ročný Widler. “Práve som pomáhal otcovi založiť oheň, keď sme pocítili otrasy zeme a náš dom sa náhle zrútil. Prišli sme o všetko. Teraz spíme na ulici pod celtou. Odvtedy sa bojím spať pod strechou.”

Rodiny, ktoré prišli o svoje domovy, si v ich blízkosti stavajú provizórne stany
Rodiny, ktoré prišli o svoje domovy, si v ich blízkosti stavajú provizórne stany (zdroj: UNICEF/UN0516350/Haro)

14. augusta 2021 v skorých ranných hodinách otriaslo zemetrasenie so silou 7,2 Richterovej stupnice ostrovom Haiti, vyžiadalo si viac ako 2 200 obetí a mnoho tisíc ďalších zranených. Mnohé rodiny prišli úplne o všetko, ich domy boli zničené, podobne ako nemocnice a školy. Celé komunity sa náhle ocitli v krízovej situácii.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cherisme, 14 rokov

Cherismemu amputovali ľavú ruku na následky zranení, ktoré utrpel pri zemetrasení v roku 2010 v Port-au-Prince. Vtedy mal iba 4 roky, takže si udalosti presne nepamätá, avšak hovorí, že na toto zemetrasenie nikdy nezabudne. “Práve som išiel po vodu, keď sa to stalo,” spomína. “Náš dom bol ťažko poškodený. Potrebujeme pomoc, strechu nad hlavou, vodu a jedlo.” Mladí ľudia ako je Cherisme naliehavo potrebujú podporu a pomoc, aby sa mohli zotaviť z devastujúcich fyzických aj emocionálnych následkov spôsobených prírodnou katastrofou.

Cherisme mal len 4 roky, keď mu na následky zranení spôsobených počas zemetrasenia v roku 2010 museli amputovať ľavú ruku
Cherisme mal len 4 roky, keď mu na následky zranení spôsobených počas zemetrasenia v roku 2010 museli amputovať ľavú ruku (zdroj: UNICEF/Haro)

Pre mnohé deti je tým najdôležitejším možnosť bezpečne sa vrátiť do školských lavíc – môcť byť opäť každý deň na vyučovaní v triede v spoločnosti spolužiakov a učiteľov so sebou prináša pocit bezpečia a návratu k normálnemu životu. Avšak viac ako 700 škôl bolo v dôsledku zemetrasenia zničených alebo poškodených, čo spôsobilo prerušenie vyučovania pre desaťtisíce detí. Zemetrasenie prišlo v čase, keď už väčšina detí na Haiti nenavštevovala školu viac ako dva roky kvôli politickej a bezpečnostnej nestabilite a pandémii COVID-19.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Deti sedia za stolom v UNICEF centre pre neformálne vzdelávanie a psychosociálnu pomoc
Deti sedia za stolom v UNICEF centre pre neformálne vzdelávanie a psychosociálnu pomoc (zdroj: UNICEF/Haro)

UNICEF so svojimi partnermi pracuje na zakladaní a podpore dočasných tried, aby vyučovanie mohlo pokračovať, kým sa obnovia poškodené budovy škôl. UNICEF tiež poskytuje podporu vo forme nutričnej stravy, neformálneho vyučovania a psychosociálnej pomoci pre mladých ľudí zasiahnutých zemetrasením.

Luckenson, otec 3 detí

Otec troch detí Luckenson spomína, že v čase zemetrasenia bolo v jeho dome päť ľudí. Náhly otras spôsobil, že sa na nich zrútila strecha domu. “Pamätám si len zúfalé výkriky ´Bože, zachráň nás.´ Videl som, ako sa v zemi otvárajú trhliny a všetci susedia vybiehali z domov von na hlavnú cestu,” hovorí. “Prišiel som o dom, o zvieratá, o všetko. Neviem, čím nakŕmim svoje deti.”

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Luckenson stojí pred ruinami svojho domu
Luckenson stojí pred ruinami svojho domu (zdroj: UNICEF/UN0516357/Haro)

Wadelet, U-report prispievateľ

“V ten deň, keď Haiti zasiahlo zemetrasenie, som videl veci, na ktoré chcem zabudnúť,” hovorí Wadelet, prispievateľ na U-Report (online platforma na zdieľanie správ a zbieranie údajov vyvinutá UNICEFom na podporu občianskej angažovanosti, informovanosti a iniciovanie zmien k lepšiemu). “Pod troskami ležali telá mŕtvych, ľudia v panike vybiehali z domov a kričali, bola to skutočná apokalypsa,” hovorí. Už po niekoľkých minútach od zemetrasenia začal nakrúcať videozáznam o tom, čo sa deje v jeho komunite v Pesteli. V priebehu nasledujúcich dní spolu s ďalšími prispievateľmi na U-Report dokumentovali celú situáciu. “Naša práca mi dáva pocit užitočnosti a pomáha mi zabudnúť na prežitú traumu.” Do 48 hodín po nešťastí U-Report Haiti spustilo dve národné nahlasovania cez Facebook a SMS, ktoré pomohli identifikovať okamžité potreby mladých ľudí zasiahnutých zemetrasením.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Wadelet stojí pred zrútenou budovou v Pestel, Haiti
Wadelet stojí pred zrútenou budovou v Pestel, Haiti (zdroj: UNICEF/Haro)

A potreba pomoci je masívna. Vážne podmienky na juhozápade Haiti – kde viac ako pol milióna detí nemá strechu nad hlavou ani prístup k pitnej vode, sprche či toaletám – rapídne zvyšujú riziká vzniku akútnych respiračných infekcií, rozšírenie hnačkových ochorení, cholery a malárie. Životy tisícov detí a ich rodín zasiahnutých zemetrasením sú v ohrození kvôli tomu, že nemajú prístup k čistej vode, sanitácii a hygiene.

“V čase humanitárnej krízy je nevyhnutné pomoc doručiť tak rýchlo, ako je to len možné,” hovorí zástupca UNICEFu Fritz-Gerald Mentor. “Koordinujeme náš postup tak, aby sme zabezpečili doručenie pomoci čím skôr priamo do rúk tým najviac postihnutým rodinám.”

Od prvého dňa po nešťastí je UNICEF na mieste a spolupracuje so svojimi partnermi, aby mohli poskytnúť čo najefektívnejšiu pomoc ľuďom v núdzi. Distribuujú hygienické balíčky, zdravotné pomôcky a poskytujú podporu nemocniciam.

UNICEF s partnermi doručujú hygienické balíčky do oblastí najviac postihnutých zemetrasením
UNICEF s partnermi doručujú hygienické balíčky do oblastí najviac postihnutých zemetrasením (zdroj: UNICEF/UN0516358/Haro)

Doprava pomoci na miesto nešťastia sa komplikuje v dôsledku zosuvov pôdy a záplav spôsobených tropickou búrkou Grace, ktorá nasledovala krátko po zemetrasení. Bezpečnosť humanitárnych konvojov je ohrozená gangami, ktoré vyvíjajú svoju činnosť na danom území. Napriek všetkým ťažkostiam sa humanitárnemu konvoju UNICEF podarilo už do niekoľkých hodín po zemetrasení doručiť zásielku balíčkov so zdravotníckymi pomôckami do troch nemocníc v Les Cayes. Išlo o zásielky chirurgických rukavíc, liekov proti bolesti, antibiotík a injekčných striekačiek, ktoré umožnia poskytnúť prvú pomoc viac ako 30 000 zraneným počas prvých mesiacov po zemetrasení. Nemocnice sú stále preplnené, neustále do nich prichádzajú noví pacienti, ktorí sú často hospitalizovaní na provizórnych lôžkach v exteriéri. Zdravotnícky personál je vyčerpaný, zamestnanci často nocujú priamo v nemocniciach a bez prestávky pracujú celé dní.

Zranení čakajú na ošetrenie v nemocnici v Les Cayes, Haiti
Zranení čakajú na ošetrenie v nemocnici v Les Cayes, Haiti (zdroj: UNICEF/UN0516364/Haro)

Mesiac po zemetrasení sú životy mnohých detí na Haiti stále ohrozené. Aj pred týmto nešťastím tu deti trpeli podvýživou, vysťahovalectvom spôsobeným násilnou činnosťou kriminálnych gangov a následkami pandémie COVID-19, no dnes je potreba pomoci ešte nástojčivejšia. Aj Vy môžete svojím príspevkom pomôcť týmto deťom, ktoré prišli o domovy, o prístup k čistej vode a zdravotnej starostlivosti aj o možnosť navštevovať školu.

Obrázok blogu
Unicef Slovensko

Unicef Slovensko

Bloger 
  • Počet článkov:  121
  •  | 
  • Páči sa:  164x

Slovenská nadácia pre UNICEF je jedným z 33 národných výborov UNICEFu, ktorých úlohou je hlavne získavanie zdrojov pre potreby programových krajín. Naším poslaním je prispieť k tomu, aby mohli najviac ohrozené deti kdekoľvek vo svete prežiť, boli zdravé, mali zabezpečenú výživu, prístup k pitnej vode, základné vzdelanie, ochranu pred násilím a tiež príležitosť naplniť v živote svoj potenciál. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu