reklama

Ilustrácie, ktoré zachraňujú životy

Keď sa spoja sily v prospech tých najzraniteľnejších.

Ilustrácie, ktoré zachraňujú životy
(Zdroj: Andrej Kolenčík)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti, festival BAB (Bienále animácie Bratislava), talentovaní umelci a umelkyne a UNICEF spojili sily v prospech tých najzraniteľnejších.

S obľúbeným obdobím v roku prichádza čas najsilnejšej solidarity s tými, ktorí majú v živote menej šťastia. Účinná pomoc má vďaka šikovnosti slovenských ilustrátorov a ilustrátoriek podobu nádherných grafík. Tieto ILUSTRÁCIE PRE ŽIVOT sú súčasťou aktuálnej ponuky Darčekov pre život, vďaka ktorým darcovia s dobrým srdcom už tradične prispievajú na pomoc tým, ktorí to najviac potrebujú.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zapojiť sa môžete jednoducho. Vyberiete si druh pomoci, ktorým by ste chceli prispieť k zlepšeniu situácie detí sveta. Ako poďakovanie vám príde poštou grafika, symbolizujúca danú pomoc. Rovnakú ilustráciu môžete v elektronickej podobe venovať niekomu zo svojich blízkych.

Autori grafík dostali rôzne zábavné otázky a ich úlohou bolo - ako inak - odpoveď nakresliť.

Aká je tvoja najobľúbenejšia animovaná postava?

Ako vyzeral tvoj obľúbený plyšák?

Čo si mala dnes na raňajky?

Takéto a ďalšie zadania stáli pri zrode vizuálne pútavých diel, ktoré teraz zlepšujú, či dokonca zachraňujú životy.

Obrázok blogu
(zdroj: © UNICEF/UN0686586/Abdalrasol)

Desaťročný sudánsky chlapec Abdulrazik Adam Abdullah a jeho rodina žijú v tábore pre vnútorne vysídlené osoby v Abushoku po tom, ako odišli zo svojho domova v dôsledku konfliktu. Je žiakom základnej školy a v budúcnosti sa chce stať futbalistom. Obdivuje Messiho. UNICEF pomáha deťom žiť svoje sny a pozerať sa s nádejou do budúcnosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Ak ste fanúšikom športu, môžeme vďaka vášmu príspevku zakúpiť dve lopty a možno niekomu splniť veľký futbalový sen.
Ak ste fanúšikom športu, môžeme vďaka vášmu príspevku zakúpiť dve lopty a možno niekomu splniť veľký futbalový sen.  (zdroj: Marián Vredík )
Obrázok blogu
(zdroj: © UNICEF/UNI280376/Tremeau)

13-ročná Nabyla navštevuje vyučovanie v meste Kaya v Burkine Faso, v ktorom jej rodina našla útočisko po tom, ako bola vysídlená. Nabyla hovorí: "Pred siedmimi mesiacmi sme museli opustiť našu dedinu po tom, ako prišli ozbrojené skupiny. Keď sme odchádzali, nemohli sme si so sebou nič vziať. Musela som tu nechať svoju školskú tašku, zošity." Nabyla nachádza nádej vo svojom vzdelaní. "Každé dieťa má právo na vzdelanie," hovorí. "V škole som dostala nejakú pomoc. Dostala som učebnice a perá, aby som mohla pokračovať v štúdiu pre svoju budúcnosť. Do školy chodím rada, pretože mi to umožní mať jedného dňa prácu."

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Radi by ste podporili vzdelanie? Môžete si zvoliť príspevok školské potreby pre 3 deti a uľahčiť im cestu k uplatneniu v živote.
Radi by ste podporili vzdelanie? Môžete si zvoliť príspevok školské potreby pre 3 deti a uľahčiť im cestu k uplatneniu v živote.  (zdroj: Ové Pictures (Michaela Čopíková a Veronika Obertová))
Obrázok blogu
(zdroj: © UNICEF/UN0724752/Dimatatac)

Štvorročná Erich a jej rodina dostali od UNICEF súpravy na skladovanie a čistenie vody a súpravy na hygienu a dôstojnosť. Tieto potreby im pomôžu pri každodenných potrebách a ochránia ich rodinu pred život ohrozujúcimi chorobami počas zotavovania sa z tajfúnu, ktorý sa sa prehnal 11 zo 17 filipínskych regiónov a zanechal tisíce rodín bez prístrešia, potravín, bezpečnej vody a živobytia.

Hygienické potreby sú pre nás samozrejmosťou, no mnohí ľudia po celom svete trpia ich akútnym nedostatkom. Vy to môžete zmeniť aspoň pre niekoľkých z nich.
Hygienické potreby sú pre nás samozrejmosťou, no mnohí ľudia po celom svete trpia ich akútnym nedostatkom. Vy to môžete zmeniť aspoň pre niekoľkých z nich.  (zdroj: Andrej Kolenčík)
Obrázok blogu
(zdroj: © UNICEF/UN0551440/Abdul)

UNICEF spolu s partnermi podporujú iniciatívy v oblasti starostlivosti o novorodencov vrátane poskytnutia vybavenia na udržiavanie tepla pre malé deti v nemocniciach - napríklad aj v Ugande, kde sa narodil aj malý Elvis Mungotimu (na fotografii). Spokojným úsmevom dokazuje, že jeho štart do života bol omnoho príjemnejší v porovnaní s mnohými ďalšími bábätkami na svete.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Papuče. Najmä v zime ich máme radi, lebo nám vďaka nim nie je chladno. V ponuke Darčekov pre život predstavujú spôsob, ako aj vy môžete niekomu dožičiť pocit tepla. Spolu s vami vie UNICEF zabezpečiť zimné oblečenie pre novorodeniatko v núdzi.
Papuče. Najmä v zime ich máme radi, lebo nám vďaka nim nie je chladno. V ponuke Darčekov pre život predstavujú spôsob, ako aj vy môžete niekomu dožičiť pocit tepla. Spolu s vami vie UNICEF zabezpečiť zimné oblečenie pre novorodeniatko v núdzi.  (zdroj: Mária Kralovič)
Obrázok blogu
(zdroj: © UNICEF/UN0694649/Moskalenko)

6-ročný Artem z Ukrajiny navštevuje ukrajinskú školu v poľskom Krakove, kde spolu s mamou našiel nový domov. Prišli sem v marci, keď odišli pred vojnou na Ukrajine. Vďaka ľuďom ochotným pomáhať môže byť v bezpečí, vzdelávať sa a zažiť pekné chvíle s rovesníkmi. V dospelosti si možno aj on spomenie na svojho plyšáka.

Takto si vybavuje svoju najmilšiu hračku z detstva jeden z oslovených umelcov. Pre vás môže byť peknou pripomienkou pomoci, ktorú ste venovali psychosociálnej podpore pre deti v krízových oblastiach.
Takto si vybavuje svoju najmilšiu hračku z detstva jeden z oslovených umelcov. Pre vás môže byť peknou pripomienkou pomoci, ktorú ste venovali psychosociálnej podpore pre deti v krízových oblastiach.  (zdroj: Matej Mazák )
Obrázok blogu
(zdroj: © UNICEF/UN0343146/Pazos)

Dvojročná Matilde a jej matka Carolina si pripravujú ovocný šalát v kuchyni v Montevideu v Uruguaji. Tešia sa zo spoločne stráveného času pri príprave zdravých potravín na jedenie. Mnohé matky a deti na svete žiaľ nemajú prístup k hodnotnej strave, čo je pre UNICEF obrovskou a trvalou výzvou.

Túto grafiku môžete získať, keď sa rozhodnete podporiť zdravie mamičiek. Vďaka každému príspevku dokážeme zabezpečiť vitamíny pre 10 z nich, a to na celé tri mesiace.
Túto grafiku môžete získať, keď sa rozhodnete podporiť zdravie mamičiek. Vďaka každému príspevku dokážeme zabezpečiť vitamíny pre 10 z nich, a to na celé tri mesiace.  (zdroj: Ondrej Rudavský )
Obrázok blogu
(zdroj: © UNICEF/UN0613578/)

Malawi, jedna z najchudobnejších krajín Afriky. Na fotografii Eneless Moses a jej dcéra Agness Moses: "Som veľmi šťastná, že moja dcéra dostala vakcínu proti detskej obrne. Je to prvýkrát, čo zdravotnícki pracovníci chodia do každej domácnosti, aby boli zaočkované všetky deti do 5 rokov...".

Za váš príspevok môže UNICEF v rámci Darčekov pre život zabezpečiť sadu vakcín pre dve deti a pomôcť, kde treba.
Za váš príspevok môže UNICEF v rámci Darčekov pre život zabezpečiť sadu vakcín pre dve deti a pomôcť, kde treba.  (zdroj: Joanna Kozuch )
Obrázok blogu
(zdroj: © UNICEF/UN0686673/Abdalrasol)

Sudánske dieťa konzumuje hotovú terapeutickú stravu po tom, ako bolo prijaté do ambulantného terapeutického programu v integrovanom stravovacom zariadení Fondu na pomoc pacientom, ktoré sa nachádza v tábore pre vnútorne vysídlené osoby Abu Shock v Severnom Darfúre. V súčasnosti sa v Sudáne týka problém podvýživy približne 3 miliónov detí mladších ako päť rokov, z toho 650 000 detí trpí ťažkou akútnou podvýživou. UNICEF a jeho partneri spolupracujú na prevencii, včasnom odhalení a liečbe podvýživy.

Otázka znela: "Čo si mala dnes na raňajky?". Jej výtvarné stvárnenie môže byť vašou odmenou, ak sa rozhodnete podporiť nákup terapeutickej výživy a energetických sušienok.
Otázka znela: "Čo si mala dnes na raňajky?". Jej výtvarné stvárnenie môže byť vašou odmenou, ak sa rozhodnete podporiť nákup terapeutickej výživy a energetických sušienok. (zdroj: Veronika Zúbek Kocourková )

V ponuke DARČEKOV PRE ŽIVOT nájdete aj ďalšie možnosti - balíčky DRUHÝ DYCH, ZDRAVÁ VODA, ŠKOLA V KRABICI a iné.

Ďakujeme všetkým zúčastneným výtvarníkom, spriazneným dušiam z Bienále animácie Bratislava (BAB), medzinárodného domu umenia pre deti BIBIANA, ako aj vám všetkým. Darčeky pre život (a pre vašich blízkych) môžete získať tu:

https://www.unicef.sk/darceky/

Unicef Slovensko

Unicef Slovensko

Bloger 
  • Počet článkov:  121
  •  | 
  • Páči sa:  164x

Slovenská nadácia pre UNICEF je jedným z 33 národných výborov UNICEFu, ktorých úlohou je hlavne získavanie zdrojov pre potreby programových krajín. Naším poslaním je prispieť k tomu, aby mohli najviac ohrozené deti kdekoľvek vo svete prežiť, boli zdravé, mali zabezpečenú výživu, prístup k pitnej vode, základné vzdelanie, ochranu pred násilím a tiež príležitosť naplniť v živote svoj potenciál. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu