reklama

Tuhá zima v Afganistane ohrozuje životy miliónov detí

Hĺbka humanitárnej krízy v Afganistane je dôvodom prečo UNICEF spustil najväčšiu výzvu v histórii pre jednotlivú krajinu

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Deti žijúce v stane v tábore Shaydayee pre interne vysídlené osoby v provincii Herat. “Nemôžem si dovoliť kúpiť chlieb a oblečenie pre deti,” hovorí Aher Ahmad, otec týchto detí. Sher Ahmad opustil svoj domov v oblasti Bala Murghab a prišiel do Heratu s nádejou na lepšiu prácu. Jeho finančná situácia sa však stále nezmenila a nevie, čo s nimi bude ďalej.
Deti žijúce v stane v tábore Shaydayee pre interne vysídlené osoby v provincii Herat. “Nemôžem si dovoliť kúpiť chlieb a oblečenie pre deti,” hovorí Aher Ahmad, otec týchto detí. Sher Ahmad opustil svoj domov v oblasti Bala Murghab a prišiel do Heratu s nádejou na lepšiu prácu. Jeho finančná situácia sa však stále nezmenila a nevie, čo s nimi bude ďalej. (zdroj: © UNICEF/UN0574503/Bidel)

Väčší objem pomoci je v súčasnosti nevyhnutný na zabezpečenie krízovej výživy, zdravia a sociálnych služieb. Zima je veľmi tuhá a humanitárna kríza sa s jej postupom ďalej prehlbuje.

Deti v Afganistane sú čoraz viac zraniteľné a náchylné k chorobám následkom veľmi nebezpečnej kombinácie zvyšujúceho sa rizika podvýživy, potravinovej krízy nevídaných rozmerov, sucha, prerušenia poskytovania základných zdravotných a sociálnych služieb, nedostatočného prístupu k pitnej vode a toaletám a nevyhovujúcej kvality vody. Situáciu navyše veľmi zhoršuje silná zima.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Ezatullah, 10, sa snaží zohriať pri ohníku v tuhej afganskej zime.
Ezatullah, 10, sa snaží zohriať pri ohníku v tuhej afganskej zime. (zdroj: © UNICEF/UN0574511/Bidel)

Neustále sa zvyšujúca miera nezamestnanosti zanecháva mnoho rodín bez príjmu a možnosti kúpiť si základné potraviny či pohonné látky. Podľa organizácie Svetový potravinový program viac ako polovica všetkých obyvateľov – 23 miliónov – čelí akútnemu hladu, 9 miliónov z nich sa ocitlo na pokraji hladomoru. Podľa ďalších varovaní by sa viac ako 97 % populácie mohlo do polovice roka dostať pod hranicu chudoby.

Juma Gul, 32 a jeho rodina si odnášajú teplé prikrývky a zimné oblečenie distribuované UNICEFom, ktoré im pomôžu prečkať tuhú afgánsku zimu.
Juma Gul, 32 a jeho rodina si odnášajú teplé prikrývky a zimné oblečenie distribuované UNICEFom, ktoré im pomôžu prečkať tuhú afgánsku zimu. (zdroj: © UNICEF/UN0574507/Bidel)

UNICEF varuje, že viac ako 1 milión detí v Afganistane je v ohrození života následkom podvýživy

Podľa odhadov UNICEFu jedno z dvoch detí mladších ako 5 rokov v Afganistane bude do konca roka akútne podvyživených v dôsledku potravinovej krízy v krajine, zlého prístupu k čistej vode, toaletám a hygiene – a životy viac ako milióna detí mladších ako 5 rokov sú v priamom ohrození.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
8-mesačná Shukuriya z Kandaháru trpí akútnou podvýživou. Mobilný zdravotný tím podporovaný UNICEFom jej mame poskytol vrecúška s výživnou terapeutickou arašidovou pastou, ktorá jej pomôže prekonať najťažšie obdobie.
8-mesačná Shukuriya z Kandaháru trpí akútnou podvýživou. Mobilný zdravotný tím podporovaný UNICEFom jej mame poskytol vrecúška s výživnou terapeutickou arašidovou pastou, ktorá jej pomôže prekonať najťažšie obdobie. (zdroj: © UNICEF/UN0562535/Romenzi)

Ešte aj pred turbulentnými udalosťami v Afganistane z leta 2021 sa odhadovalo, že viac ako 58 % detí tu žilo na hranici chudoby a 56 % detí bolo zasiahnutých dominovým efektom chudoby – zlá zdravotná starostlivosť, nedostatočné vzdelanie, nevyhovujúce životné podmienky atď. pričom sa očakáva ďalší nárast detskej chudoby. Jedným z účinných a rýchlych spôsobov pomoci je aj priame vyplácanie peňazí v hotovosti, za ktoré si rodiny môžu nakúpiť to, čo najviac potrebujú. UNICEF tak umožňuje domácnostiam v krízovej ekonomickej situácii vyhnúť sa ťažkým rozhodnutiam a prežiť tak najťažšie obdobie. Priame platby v hotovosti predstavujú rýchlu a dôstojnú odpoveď na pomoc zraniteľným rodinám bojujúcim o zabezpečenie ich denných potrieb a prekonať tak mnohovrstvovú krízu, ktorej čelia, ako aj tuhú zimu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Ženy a deti vracajúce sa z hôr, kde boli nazbierať drevo. To je jediným zdrojom tepla, ktorý im pomôže prežiť dlhú afganskú zimu.
Ženy a deti vracajúce sa z hôr, kde boli nazbierať drevo. To je jediným zdrojom tepla, ktorý im pomôže prežiť dlhú afganskú zimu. (zdroj: © UNICEF/UN0574436/Fazel)
Rafi /v strede/ a jeho súrodenci pred ich hlineným domom v horách Nuristanu. Zima je tu krutá a jediným zdrojom tepla je drevo, ktoré musia chodiť zbierať do ďalekých oblastí.
Rafi /v strede/ a jeho súrodenci pred ich hlineným domom v horách Nuristanu. Zima je tu krutá a jediným zdrojom tepla je drevo, ktoré musia chodiť zbierať do ďalekých oblastí. (zdroj: © UNICEF/UN0574450/Fazel)

So zhoršujúcimi sa životnými podmienkami súvisí aj zvýšené riziko ochorení, ktoré ohrozujú životy detí. V roku 2021 bolo zaznamenaných viac ako 66 000 prípadov osýpok, a tiež ďalšie epidémie hnačiek spôsobených znečistenou vodou, malárie a horúčky dengue. Boli potvrdené aj štyri prípady infekcie divým poliovírusom /Afganistan a Pakistan sú v súčasnosti posledné dve krajiny na svete, kde sa vyskytuje detská obrna/.

Dievčatko v čakárni UNICEFom podporovanej kliniky v Kandaháre.
Dievčatko v čakárni UNICEFom podporovanej kliniky v Kandaháre. (zdroj: © UNICEF/UN0562566/Romenzi)

S príchodom krutej zimy s teplotami klesajúcimi v horských oblastiach hlboko pod bod mrazu sa zvyšuje riziko ochorenia na akútne respiračné choroby. Rodiny majú problém vykúriť svoje domovy a udržať svoje deti v teple. Deti žijúce vysoko v horách sú obzvlášť zraniteľné a potrebujú zdravotnícku asistenciu, teplé oblečenie, prikrývky a palivo na kúrenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Deti v čakárni kliniky podporovanej UNICEFom v Kandaháre.
Deti v čakárni kliniky podporovanej UNICEFom v Kandaháre. (zdroj: © UNICEF/UN0562562/Romenzi)

Viac ako štvrtinu všetkých úmrtí detí mladších ako 5 rokov tvoria ochorenia respiračného traktu, s viac ako 90% na následky zápalu pľúc. Podvyživené deti sú náchylnejšie na ochorenie a rekonvalescencia je u nich omnoho náročnejšia.

„So zimou predstavujúcou mnohoraké hrozby pre zdravie afgánskych detí sa blížime ku kritickému bodu,“ hovorí Abdul Kadir Musse, niekdajší UNICEF reprezentant v Afganistane. „Nesmieme strácať čas. Bez urýchlenej akcie – vrátane poskytovania priamych platieb v hotovosti a zimného vybavenia – sa mnoho detí nedožije jari.“

Mohammad Karim, 65, je farmár z Nuristanu, východnej provincie Afganistanu.. Od UNICEFu obdržal sumu zodpovedajúcu cca 150 EUR, aby tak mohol zabezpečiť tie najnevyhnutnejšie potreby pre svoju rodinu počas dlhej zimy.
Mohammad Karim, 65, je farmár z Nuristanu, východnej provincie Afganistanu.. Od UNICEFu obdržal sumu zodpovedajúcu cca 150 EUR, aby tak mohol zabezpečiť tie najnevyhnutnejšie potreby pre svoju rodinu počas dlhej zimy. (zdroj: © UNICEF/UN0574457/Fazel)

V decembri 2021 UNICEF spustil svoju najrozsiahlejšiu výzvu na pomoc jednej krajine, aby sme mohli v nasledujúcom roku pomôcť viac ako 24 miliónom ľudí v Afganistane. Polovica z nich sú deti. Výzva je v hodnote 2 miliardy USD a jej cieľom je odvrátiť hroziaci kolaps výživového programu, zabezpečovania prístupu k pitnej vode, hygieny a čistých toaliet, vzdelania a ďalších základných služieb pre deti a ich rodiny.

UNICEF distribuuje v rôznych provinciách Afganistanu teplé prikrývky a zimné oblečenie, aby tak pomohol prečkať tuhú zimu tým najzraniteľnejším - rodinám s tehotnými a dojčiacimi ženami, rodinám s postihnutými deťmi, osamelým matkám a ďalším, ktorí pomoc potrebujú.
UNICEF distribuuje v rôznych provinciách Afganistanu teplé prikrývky a zimné oblečenie, aby tak pomohol prečkať tuhú zimu tým najzraniteľnejším - rodinám s tehotnými a dojčiacimi ženami, rodinám s postihnutými deťmi, osamelým matkám a ďalším, ktorí pomoc potrebujú. (zdroj: © UNICEF/UN0574499/Bidel)

UNICEF tímy už neúnavne pracujú v teréne na zabezpečovaní kritických služieb. Počas mesiaca november bolo napríklad v akcii 10 000 terénnych zdravotníckych pracovníkov vo viac ako 1000 zdravotníckych zariadeniach a vybavili sme viac ako 1000 ďalších zariadení zdravotníckymi pomôckami a materiálom na zabezpečenie tepla. UNICEF tiež poskytoval základné zdravotné služby, pokračoval v očkovacích kampaniach pomocou mobilných zdravotníckych a výživových tímov. Zaočkovali sme takmer 105 000 detí mladších ako 5 rokov proti osýpkam, a podporili očkovaciu kampaň proti detskej obrne, ktorá zahŕňala 8,5 milióna detí, z toho 2 milióny detí žijúcich v ťažko dostupných oblastiach.

Dievča v horách Nuristanu sa vracia od potoka s opratými šatami. Pranie v ľadových bystrinách je dodnes jediným spôsobom ako udržať oblečenie čisté.
Dievča v horách Nuristanu sa vracia od potoka s opratými šatami. Pranie v ľadových bystrinách je dodnes jediným spôsobom ako udržať oblečenie čisté. (zdroj: © UNICEF/UN0574448/Fazel)

Prioritami UNICEFu naďalej zostávajú dodávky život zachraňujúcich pomôcok a materiálov na zabezpečenie základných životných potrieb detí. UNICEF pri svojej práci počíta s podporou medzinárodného spoločenstva prostredníctvom vyjednávanie výnimiek zo sankcií, aby sa podarilo včas doručiť zásielky humanitárnej pomoci tým, ktorí ju najviac potrebujú – afgánskym deťom.

Čo si nájdu deti a ich rodiny v zimnom balíku pomoci, ktorý distribuuje UNICEF, aby im tak uľahčil prežiť dlhú a tuhú zimu
Čo si nájdu deti a ich rodiny v zimnom balíku pomoci, ktorý distribuuje UNICEF, aby im tak uľahčil prežiť dlhú a tuhú zimu (zdroj: UNICEF)

Aj vy sa môžete stať súčasťou najväčšej humanitárnej výzvy UNICEF pre jednotlivú krajinu a pomôcť tak miliónom detí v Afganistane, pre ktoré je táto pomoc jedinou nádejou. Pošlite im niektorý z Darčekov pre život, ktoré skutočne zachraňujú životy.

Darujte deťom v Afganistane Balíček TEPLO
Darujte deťom v Afganistane Balíček TEPLO (zdroj: UNICEF)






Unicef Slovensko

Unicef Slovensko

Bloger 
  • Počet článkov:  121
  •  | 
  • Páči sa:  165x

Slovenská nadácia pre UNICEF je jedným z 33 národných výborov UNICEFu, ktorých úlohou je hlavne získavanie zdrojov pre potreby programových krajín. Naším poslaním je prispieť k tomu, aby mohli najviac ohrozené deti kdekoľvek vo svete prežiť, boli zdravé, mali zabezpečenú výživu, prístup k pitnej vode, základné vzdelanie, ochranu pred násilím a tiež príležitosť naplniť v živote svoj potenciál. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu