reklama

Voda nie je samozrejmosť

Nedá sa bez nej prežiť, no to ešte nie je všetko. Mať vodu nestačí. Potrebujete BEZPEČNÚ vodu.

Voda nie je samozrejmosť
(Zdroj: © UNICEF/UN0733360/Ekwam)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

A okrem nej aj bezpečné toalety, aby ste udržali čisté prostredie, a tiež mydlo a vodu, aby ste zastavili šírenie chorôb.

Mať bezpečnú vodu znamená, že ju máte doma, kedykoľvek je to potrebné, a bez kontaminácie. 2,2 miliardy ľudí stále nemajú prístup k bezpečnej pitnej vode.

Obyvateľky dediny Awantipura Sheela Mewada (vľavo) a Anita Mewada (vpravo) testujú kvalitu vody. Distribúciu súprav na testovanie vody v teréne iniciovala indická vláda.
Obyvateľky dediny Awantipura Sheela Mewada (vľavo) a Anita Mewada (vpravo) testujú kvalitu vody. Distribúciu súprav na testovanie vody v teréne iniciovala indická vláda.  (zdroj: © UNICEF/UN0703645/Kolari)

Vidiecke obyvateľstvo je tomto smere najviac znevýhodnené. Vo vidieckych oblastiach nemá ani základnú pitnú vodu až 8 z 10 ľudí.

35-ročná Fatima Muhammed Saeed z Jemenu perie bielizeň. Fatima je matkou deviatich detí a trpí podvýživou. Celá rodina bola vysídlená z Al Dhale'e v dôsledku prebiehajúceho konfliktu a býva v tábore Al Sha'ab v Adene.
35-ročná Fatima Muhammed Saeed z Jemenu perie bielizeň. Fatima je matkou deviatich detí a trpí podvýživou. Celá rodina bola vysídlená z Al Dhale'e v dôsledku prebiehajúceho konfliktu a býva v tábore Al Sha'ab v Adene.  (zdroj: © UNICEF/UN0793410/Bin Hayan - YPN)

Umývanie rúk mydlom a vodou je jedným z najjednoduchších a najúčinnejších spôsobov, ako zabrániť šíreniu chorôb. No 2,3 miliardy ľudí stále nemajú doma základné zariadenia na umývanie rúk mydlom a vodou. To je takmer tretina svetovej populácie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Deti si umývajú ruky na ihrisku materskej školy v N'Djamene, hlavnom meste Čadu.
Deti si umývajú ruky na ihrisku materskej školy v N'Djamene, hlavnom meste Čadu. (zdroj: © UNICEF/UN0794413/Dejongh)

Takmer polovica sveta (3,6 miliardy ľudí) stále nemá prístup k bezpečnej sanitácii, čo znamená toaletu, ktorá oddeľuje odpad tak, aby s ním ľudia neprichádzali do kontaktu, a systém, ktorý zabezpečuje jeho bezpečnú likvidáciu.

494 miliónov ľudí praktizuje otvorenú defekáciu, čo znamená, že vykonávať potrebu chodia von na okraj cesty, na pole alebo do kríkov. 9 z 10 ľudí, ktorí praktizujú otvorené vyprázdňovanie, žije vo vidieckych oblastiach.

Žiačka základnej a strednej školy Fatima Al Zahra v okrese Khanfir (guvernorát Abyan, Jemen) používa toaletu, ktorú z prostriedkov rozvojovej agentúry USAID obnovil UNICEF.
Žiačka základnej a strednej školy Fatima Al Zahra v okrese Khanfir (guvernorát Abyan, Jemen) používa toaletu, ktorú z prostriedkov rozvojovej agentúry USAID obnovil UNICEF.  (zdroj: © UNICEF/UN0781534/ALfilastini)

V najmenej rozvinutých krajinách sveta rodí 16,6 milióna žien v zdravotných strediskách s nedostatočnou vodou, sanitárnymi a hygienickými podmienkami, čo ich vystavuje riziku infekcie, ochorenia a smrti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Každý deň zomrie na choroby spojené s nebezpečnou vodou, sanitáciou a hygienou viac ako 1 000 detí.

2-ročná Israa Adam Ateem pije vodu. Je hospitalizovaná s ťažkou akútnou podvýživou a zdravotnými komplikáciami. Rovnakou diagnózou trpia v Sudáne asi tri milióny detí.
2-ročná Israa Adam Ateem pije vodu. Je hospitalizovaná s ťažkou akútnou podvýživou a zdravotnými komplikáciami. Rovnakou diagnózou trpia v Sudáne asi tri milióny detí.  (zdroj: © UNICEF/UN0686661/Abdalrasol)

Meniaca sa klíma ničí, vysušuje a kontaminuje vodné zdroje. Ak nebudeme konať hneď, do roku 2040 bude 600 miliónov detí žiť v oblastiach s nedostatkom vody.

Pomôcť zlepšiť situáciu detí môžete už dnes zakúpením Darčeka pre život. Vďaka vašej štedrosti môže UNICEF pomáhať tam, kde je to potrebné.

ĎAKUJEME.

Obrázok blogu
Unicef Slovensko

Unicef Slovensko

Bloger 
  • Počet článkov:  121
  •  | 
  • Páči sa:  164x

Slovenská nadácia pre UNICEF je jedným z 33 národných výborov UNICEFu, ktorých úlohou je hlavne získavanie zdrojov pre potreby programových krajín. Naším poslaním je prispieť k tomu, aby mohli najviac ohrozené deti kdekoľvek vo svete prežiť, boli zdravé, mali zabezpečenú výživu, prístup k pitnej vode, základné vzdelanie, ochranu pred násilím a tiež príležitosť naplniť v živote svoj potenciál. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu