reklama

Záhrada ako balzám na dušu, alebo ako sa vyhnúť stresu.

Postavil som dom , zasadil som strom a urobil syna  - spomienka na film, podľa ktorého som sa riadil,ako mladý muž. Nevedel som prečo to tak je , ale žili sme za socíka a tak , nikto akosi sa ani nepýtal prečo dom , a prečo strom. Že deti , to bolo normálne , tak ako v tom čase sa to nosilo chlapec a dievča. /dnes sa to už nenosí a bude problém aj prvý aj druhý a neviem aký pilier/

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Tak dostal som sa až po ten strom , samozrejme ak ma niekto10arovú záhradu , bolo by to škoda nechať len tak a preto ako chlapec z dediny som robil len to čo som videl okolo. Bolo treba po ryľovať, a zasadiť , všetko to čo dnes kupujeme v super, hyper a neviem ako to pomenovať ešte. (A to bolo v roku 1991).

Nikoho nenapadlo že to bude takto, a časom sa menej a menej robilo miesto na zemiaky a podob. a potom dokonca už vôbec a teraz tá základná otázka čo teraz.Pozemok je tu, lopata a rýľ tu , a? Tak zasiať trávu vtedy už začali vychádzať také trošku motivačne časopisy ako by sa to dalo aj inak.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bola to to odvážna myšlienka lebo samá tráva nič naokolo , to nie je ani pekné ani dobré a ani sa to akosi nehodí k rodinnému domu ,no ale tak niekde sa začať musí nie? Tak bola tráva a potom dalej pribudlo kríkov živý plot , a spolu sa tam nasadilo okolo 1000kusov a viac ,. Listnaté a ihličnaté, a rôzne. Niečo kúpené a niečo priamo z lesa ale hlavne že každú zimu skrsla myšlienka čo presadiť a čo dosadiť.

Zahrada teraz v r. 2014
Zahrada teraz v r. 2014 (zdroj: Robert)

Nezachoval som si priebežne foto , lebo som ani nerátal že niekedy o tom budem písať niečo a niekde.

Nie je to len moje dielo je to dielo celej rodiny , to by som si hodil na seba veľa zasluh a neprávom lebo aj deti ked boli malé tak niečo občas ničili :-) V podstate je som sa chcel dostať do stavu kde všetko ma svoje miesto , vtáčiky , hmyz, kompost , pes, a neviem čo všetko tu žije ale jedno viem že toto je ten balzam na dušu , toto je to čo sa oplatí , toto je čo mám. Ja nesekám nerúbem , ja čo vidím na prechádzke to som nazháňal domov na ten 10arový pozemok. Niekedy mám až dojem že sa tu nezmestí ale totálne nič naviac. No ja si myslím že tu sa dá ujsť pred stresom aj keď táto hektická doba

SkryťVypnúť reklamu
reklama
fenka SAO
fenka SAO (zdroj: Robert)
Obrázok blogu
(zdroj: Robert)

 nás tlači a tlačí . Netreba podľahnúť , veľa ľudí si najde to svoje , ten svoj aj ked len pomyselný pozemok a ujde pred stresom. Stres je tvorcom všetkého zla čo sa nám môže stať a preto je dobre ho vedieť aj rozpoznať.

internet má neskutočne veľamožností ako sa dostať k informáciám ..čo je to stres, a ako ho prekonať.

Tipy, ako zvládať stres:

  • Hovorte o problémoch. Keď cítite, že môžete, preberte svoje problémy s partnerom alebo dôverným priateľom. Tak je možnosť, že sa na situáciu budete pozerať objektívnejšie.

  • Robte si radosť. Aspoň raz denne urobte niečo, čo vás naozaj poteší.

  • Uvoľnite sa smiechom. Smiech má úžasné liečivé účinky a zlepšuje sociálne väzby. Samotný smiech zvyšuje okysličenie pľúc a produkciu endorfínov a môže vyvolať pocit eufórie.

  • Cvičte. Spáľte energiu vytvorenú stresom skôr, než spáli ona vás. Počas štvrť roka môže znížiť depresiu a úzkosť trikrát týždenne polhodinka pohybu (aerobiku, chôdza, behu a pod.), Pri ktorom srdce dosiahne asi 120 tepov za minútu.

  • Plánujte a stanovte si priority. Zorganizujte si lepšie život tým, že závažné veci budete riešiť najskôr, aby vám neležali v hlave. A neberte si toho na seba príliš.

  • Buďte optimisti. Ako hovorí staré príslovie - v zdravom tele zdravý duch. A platí to aj naopak. Nezaťažujte si teda pred spánkom hlavu zbytočnými starosťami a myslite pozitívne.

Tak toto je tá troška , čo viem predať zo svojej záhrady , možno niekomu pomôže a možno niekoho aj napadne sa začať správať inak a hlavne robiť veci inak .Tak aby sa vyhol stresu .

Robert vaculčiak

Robert vaculčiak

Bloger 
  • Počet článkov:  44
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Mam život rád tak ako je .Trvanie života závisí od vonkajších vecí, nie odo mňa. Ale mne prislúcha prežiť celý čas, ktorý som dostal.Pre vyrovnanú myseľ je smrť len ďalším dobrodružstvom. Zoznam autorových rubrík:  príroda a škodcoviaZdravieDomovSVETNezaradenéSúkromnépríroda

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu