reklama

Ukradnutý verejný priestor. V Horskom parku sú porušené vlastnícke práva.

V Horskom parku, na Majakovského ulici, v okolí bývalej reštaurácie Pohoda, bolo len v nedávnej dobe konečne sprístupnené rozšírenie pre verejnosť. Dnes to už opäť pravda nie je.

Ukradnutý verejný priestor. V Horskom parku sú porušené vlastnícke práva.
Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Celý prípad vyznieva ako nepodarený béčkový thriller. Len pre názornosť, aby to bolo hneď všetkým jasné. Predstavte si, že vlastníte väčší pozemok, na ktorom máte ovocný sad alebo okrasné stromy. Bývate na jeho okraji, každé ráno sa ním prechádzate a krátite si cezeň cestu do mesta. Jedného krásneho dňa zistíte, že sused si postavil na VAŠOM pozemku plot, oplotil si váš sad a vy sa zrazu nemôžete prechádzať tam, kde to je vaše, musíte obchádzať celý plot aby ste sa dostali do mesta.

Obrázok blogu

Znie to až neuveriteľne, nie? Áno, bohužiaľ deje sa to aj na verejnom mestskom pozemku. Niekto si ho zo dňa na deň zobral... len tak, bez opýtania, bez upozornenia...  

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Toto nie je vymyslený príbeh, toto je realita. Na katastrálnej mape si môžete overiť vlastníctvo všetkých pozemkov ktoré patria Hlavnému mestu Bratislavy. (4226, 4227/1, 4227/6, 4227/7, 4227/8, 4227/9). Dokonca aj súkromná budova stojí na mestskom pozemku.

Obrázok blogu

Dlhé roky nemohli občania a občianky používať tieto pozemky, ktoré sú integrálnou súčasťou Horského parku, ktorý je v jeho susedstve. Nové vedenie mesta práve z týchto dôvodov odstránilo plot v roku 2020, ktorý delil Horský park od pozemkov mesta v okolí budovy. No netešili sme sa dlho.

Majiteľ a prevádzkovateľ novootvorenej reštaurácie začal porušovať zákon a vlastnícke práva mesta.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zrušil park pre verejnosť a postavil si na ňom svoj biznis. Urobil to bez dohody s mestom, bezohľadne vykázal verejnosť a spravil si svoj súkromný park. A začal podnikať.

Obrázok blogu

Pred parkoviskom sa objavila závora, aby sa jasne vylúčila verejnosť a vyhradilo sa to len pre hostí.

Obrázok blogu

Ako vidno z fotiek, oplotenie celého pozemku riadne zabetonoval.

Obrázok blogu

Okrem toho, všetko nasvedčuje tomu, že majiteľ budovy stavia aj „čiernu stavbu“. Vzduchotechnika nadmerným hlukom ruší susedov – obyvateľov okolitých domov, okrem toho pristavuje, nadstavuje a mení...

Obrázok blogu

Podľa predbežných informácii by malo mesto podať žalobu na vypratanie nehnuteľnosti, lebo táto spoločnosť využíva cudzie pozemky na podnikateľské účely napriek chýbajúcemu právnemu titulu a príslušným povoleniam (podľa § 126 ods. 1 zákona č. 40/1964 Zb. Občianskeho zákonníka). Okrem toho by malo podať aj žalobu na odstránenie tzv. čiernej stavby (t.j. stavby zriadenej na cudzom pozemku bez oprávnenia podľa § 135c ods. 1 SZ). Samozrejme, z dôvodu dĺžky súdnych sporov v rámci zaužívanej praxi v SR treba požiadať aj o návrh na nariadenie neodkladných opatrení – tzv. predbežné opatrenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Okrem toho by malo mesto požiadať Stavebný úrad, aby vyzval stavebníka na odstránenie plotu ako drobnej stavby uskutočnenej bez vlastníckeho alebo, iného práva k pozemku. Tá bráni mestu a jeho obyvateľom v užívaní svojho pozemku, čiže aby sa začalo konanie o odstránení stavby (podľa § 88 ods. 1 písm. b) zákona č. 50/1976 – SZ). V neposlednom rade by sa mali podať aj podnety na Stavebný úrad resp. na Stavebnú inšpekciu - Inšpektorát Bratislava na vykonanie štátneho stavebného dozoru, podnet na Úrad verejného zdravotníctva SR, resp. na Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava o vykonanie merania hlučnosti novo-inštalovanej vzduchotechniky na budove.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako vidno, je toho dosť. Uvidíme, ako sa k tomuto postavia súdy SR, či a kedy dajú opätovné právo obyvateľkám a obyvateľom Bratislavy možnosť naďalej používať túto časť Horského parku. Pretože tento verejný priestor patrí všetkým.

Obrázok blogu
Matej Vagač

Matej Vagač

Bloger 
Politik
  • Počet článkov:  20
  •  | 
  • Páči sa:  96x

Volám sa Matej Vagač a som dlhoročný bojovník za srdce a charakter Starého Mesta. Osem rokov v komunálnej politike a dvadsať rokov ako aktívny občan chránim zeleň a stromy pred výrubmi a naše historické a kultúrne dedičstvo pred nezodpovednými rozhodnutiami zo strany úradov a developerov. Pôsobím ako poslanec mestského zastupiteľstva hl. mesta SR Bratislavy (Team Bratislava) a miestneho zastupiteľstva mestskej časti Staré Mesto (Team Bratislava). Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu