reklama

Ako zničiť nepriateľský John Deere (a útok prežiť)

Takže Armageddon na Dnepri vážne nenastal. Vydýchol som si.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (23)

1.           Bachmut bude dobytý!

Vanovčan, Vanovčan. Mal si pravdu! Rusi poslednú ulicu Bachmutu dobyli a prvú už nemajú. Genialitu ruského velenia proste nepochopíte. Ďuro, mal si si dať Športku.

K tomuto nekonečnému príbehu len stručne: okolo Bachmutu Rusáci ustupujú veľmi energicky, až tak energicky, že do októbra možno budú doma na Urale.

Podstatné sú posuny ZSU na okrajoch tejto časti frontu. Postupy síce nezaberajú samotné mesto, ale získavajú výšiny nad a pod mestom, takže Rusáci v totálne rozoraných uliciach sa stávajú lovnou zverou a to im predsa doprajeme, nie? Bojuje sa okolo Berchivky cca 2 kilometre na sever od okrajov mesta, o ktorého je oddelená terénnou vlnou. Ukrajinci tam dobyli podlhovasté územie (jeden z komentátorov to označil ako „chujko do ruskej prdele“) a tým sa priblížili k obci Krasna Hora. Obec ako obec, poviete si, ale medzi Berchivkou a Krasnou Horou prebieha podstatná cesta, ktorou Rusáci zásobujú front okolo Soledaru. Myslím, že ďalšie gesto dobrej vôle uvidíme o týždeň.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jahidne, ďalšia dedinka na sever Bachmutu, je takisto na dlani. Je to inak severné predmestie Bachmutu, ktoré bolo dobyté presne na výročie vojny, teda na konci februára. V špinavých paprčiach je teda už niečo cez tri mesiace a dúfam, že naposledy.

Môj tip: Bachmut na kompletku padne do rúk ZSU do konca mesiaca. To, čo podľudia dobývali od prvého augusta 2022 (!), Ukrajinci dajú za mesiac od stiahnutia Wagnerovcov. A so stonásobne menšími stratami ako Zmrdi.

 

2.           Tankové bitky na juhu?

Upozornenie: nasledujúce informácie sú rozporuplné, pretože presné info nemám. Na juhu podľa Rusov Ukrajinci zaútočili na ruské pozície a zvádzajú tuhé boje. Podľa Zmrdov boli Ukrajinci odrazení s ťažkými stratami, čo si teraz po skúsenostiach vysvetľujem niečo ako „Všetci Rusi sú mŕtvi, generál je bez nohy a Ukrajinci stratili dve rogalá.“ Aspoň takto to prebiehalo doteraz, takže neviem, Rusi neradi robia zmeny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podľa správ Rusov vidno, že zo západných tankov majú panický strach. Nečudujem sa, vzhľadom na tie ich parné stroje je generačný rozdiel zjavný.

Aktuálne bázeň Zmrdov prerástla do totálnej paniky a hystérie. Ruský vrtuľník Kamov 52 hlásil niekoľko zničených tankov Leopard 2, pričom dodal zábery. Pilot hlásil viac zničených kusov, podľa niektorých zdrojov dvanásť. Na záberoch je ich len pár a navyše je to len skupina poľnohospodárskych strojov John Deere, konkrétne kombajny a postrekovače. Z videí je to úplne jasné, že to nie sú tanky, ale Mordor to pustil do éteru úplne bez hanby, ako vlastne všetko. A ako inak, celý svet sa smeje.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Je to zelené? Hýbe sa to? Je to z Ameriky? Tak je to Abrams!“ (OK, v tomto prípade to mali byť Leopardy, ale neodpustil som si to.

Inak viete si predstaviť väčšiu reklamu pre koncern John Deere ako to, že si zistí počet a typ strojov zničených v tejto „bitke“* a v rámci humanitárnej pomoci dojatému majiteľovi zničených strojov dodá bezplatne úplne nové? To by som si od sympatií kúpil jeden kombajn aj s mlátačkou aj ja; jazdil by som na ňom pod diaľnici do Bratislavy.

Ako zničiť ukrajinskú armádu? Nakúpte si laboratórne myši. Pomenujte ich ukrajinskými menami, napríklad Vasiľ, Serhij, Ivan, Jehor. Myši otrávte otravou na hlodavce, ideálne vo väčšom počte ako Ukrajina má vojakov v reále. Pogratulujte si, zverejnite do médií, že ste zničili ukrajinskú armádu a verejnosti dodajte zábery na mŕtve myši s ukrajinskými menami. Vráťte sa do zákopov a očakávajte granát z dronu, spokojný, že ukrajinská armáda je predsa dvakrát zničená. Kúpte si čierny sáčok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

3.           Kachovka – predsa len nie až taká tragédia

Áno, vopred hovorím, že tragédiou to je, ale ako som predpokladal, nenastali čierne predpovede o tisíckach utopených civilistoch. Teda aspoň na pravobrežnej Ukrajine to tak je, Kyjev sa poponáhľal a ľudí evakuoval pravdepodobne do poslednej nohy (prípadne sa tam nájde málinko nezvestných a mŕtvych). Horšie je to na ruskom brehu, kde Rusi nielenže neevakuovali, oni ešte navyše zabudli povedať vlastnej jednotke, že priehrada presakuje a že sa treba evakuovať ďalej od rieky, takže celá jednotka o neznámom počte vojakov si teraz pripíja s posádkou krížnika Moskva. „Vojak Ivanov, dostali sa príkaz držať Kinburnskú kosu a vy ste opustili pozíciu. Kde sa nachádzate?“

„Momentálne pri Kryme pane. Zajtra v Turecku. Pozajtra v konzerve od makrel.“

Na ruskej strane ale asi budú straty aj na (ukrajinských) civilistoch. Rusi nielenže neevakuovali, hovorilo sa dokonca o násilnom bránení evakuácie. Prišlo by mi to ako dôkaz toho, že Rusi sa regiónom už rozlúčili a radostne sa snažia o čo najväčšie straty na životoch domácich Ukrajincov. Ľavý breh je nižšie položený a bojím sa čísiel po oslobodení.

Škody budú veľké ale to je problémom Rusákov. Podľa tatárskeho odboja je za rozkazom jeden z ruských generálov, takže čoskoro asi v Rusku alebo DĽR/LĽR urobí jedna Lada veľké bum a Rusi budú mať nového kozmonauta. Tipujem však vo svojom večnom optimizme, že nebudú až také tragické ako boli prvé odhady. Svet hovorí o ohrození jadrovej elektrárne, ale to nie je problém, ide na malý výkon a vody má stále dosť (Dneper po výbuchu nevyschol). Hovorí sa tiež o obrovských škodách na poľnohospodárstve, ale tiež si nemyslím, že to bude tak, zaplavená plocha je z ukrajinského pohľadu malá. Usadeniny z rieky by mali obsahovať nečistoty vo forme pesticídov a ťažkých kovov, ale zasa, nenatane scenár, že prídete na vysychajúce pole s nánosom múľu a tam sa budete brodiť autobatériami a teplomermi. Uniklo 150 ton  oleja, ale olej je ľahký, pláva na hladine a ruku na srdce, 150 ton nie je až tak veľa aby to spôsobilo také veľké škody na prírode. Pri ropných katastrofách sa jedná o úniky rádovo v miliónoch barelov, toto je okolo tisícky barelov.

Ekologické škody budú väčšie asi na populácii riečnych vtákov, v Novej Kachovke voda vytopila minizoo, pričom sa utopili asi všetky zvieratá. Internet sa smeje cez slzy, že Rusi sa konečne môžu pochváliť piatimi zničenými leopardami.

Čo ma viac dojalo, je fakt, že Rusáci aj počas evakuácie civilistov ostreľovali záchranárov aj člny s nešťastníkmi. Niežeby som to nečakal od tých podľudí, ale sú proste veci, ktoré očakávate a aj tak vás potom šoknú. Je jasné, že Rusi proste musia byť vyrazení z akejkoľvek západnej alebo globálnej štruktúry, vrátane OSN.

Nie nadarmo sa na vozidlách OSN v Kyjeve našlo na nápise UN prelepenie U-SELESS. Bezcenné, bez významu. Ako Spoločnosť národov okolo WWII.

 

 

4.           Albánci majú bod

Albánci mi nikdy neboli sympatickým národom, hoci priznám sa, osobne nepoznám nikoho. Avšak vyslanec Albánska pri OSN si už druhýkrát u mňa zaznamenal veľký bod. Kým Srbi ako bratský slovanský národ (v posledných rokoch ekvivalent urážky) si to posierajú dlhodobo kdekoľvek môžu, Tirana robí čo môže.

Vyslanec sa sťažoval (dokonalou angličtinou), že aký význam má táto organizácia, ktorá by predsa mala zabraňovať a riešiť podobné situácie promptne a bez kecov, keď jeden z najväčších a najnotorickejších klamárov, Nebenza za ruskú federáciu, s kamennou tvárou sedí v zasadnutí a tvári sa, že Ukrajina je tá zlá. Albánec sa vyjadril, že má chuť povedať Rusovi „Russkij vojennyj korábľ, idi nachuj!“ Máš moje sympatie, chlape, odteraz kupujem heroín iba od Albáncov. (a teraz seriózne, o čo lepšie by fungovali tieto spoločnosti ale aj mnohé súkromné firmy, keby sa na všetko poukázalo jasne a bez príkras, rovnako ako to spravil tento pánko z Albánska. A každého typu Nebenza, Lavrov a Peskov by vyrazili za dvere, nech sú na smiech osobne. Takýchto pozná ich každá firma).

 

5.           Drobnosti zo sveta

Rusáci evakuujú civilistov z miest Tokmak, Polohy a Vasylivka. Tie sú v Záporožskej oblasti neďaleko frontu a delokovaní majú byť na Krym. Rusko už neráta s úspechom v tejto časti frontu, ďalšie gesto dobrej vôle 3:2:1...

 

Vojaci ZSU evakuovali niekoľko civilistov z ľavobrežnej Ukrajiny, konkrétne z mestečka Olešky. Pred nosom ruských vojakov (keďže sa tu mnohí utopili, príhodnejšie je nad nosom) sa preplavili cez Dneper a nešťastníkov zo strechy evakuovali za rieku.

 

Na Kryme začala dodávka pitnej vody na prídel. Fu, to trvalo!

 

Veľká časť 291. motostreleckého pluku na južnom fronte dezertovala. Konkrétne dve tretiny jednej konkrétnej jednotky, t.j. 80ľudí naraz. Morálka Rusákov je gigantická.

 

Objavili sa správy, že Kachovka mala vybuchnúť plánovane, ale až koncom týždňa. Ruskí sapéri to ale pokašľali a niečo im tam „zoskratovalo,“ takže všetci skončili ako zemiakové čipsy. Podľa niektorých náznakov odpal mal byť menší, len proste Vasilij mal o dve promile viac ako mal mať a dnes je škvarený v Turecku.

Neprekvapilo by ma to, najťažšou otázkou po otázke na ženu pre krámami („Čo ti je?“) je, čo vlastne ten tupý národ za sto rokov spravil dobre. Neviem na to dôjsť.

 

Čerstvá správa: napriem tomu, že z ruského Šebekina sa vraj Slobodní Rusi ž stiahli, podľa noviniek sa tam stále bojuje a Otroci ostreľujú svoju populáciu aj naďalej. Koľko chladničiek zmizlo z miestnych domovov, zdroje neuviedli.

 

Vlhký sen dezolátov, odklon od amerického dolára, sa už pol storočia nekoná. Kým Rusáci chceli pred vojnou meniť dolár s rubľom jedna k jednej a dnes je rozdiel medzi dolárom a rubľom presne jeden dolár, kruto skúšaný Libanon s hyperinfláciou prechádza, čudujsasvete, na americký dolár. Nie ej to oficiálna mena, ale väčšina transakcií sa koná v tejto zaoceánskej mene, ktorá má hodnotu zeleného papierika (podľa dezolátov).

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij prišiel do Chersonu. Aký to rozdiel medzi tou fraškou na chlapa v Kremli a Zelenským...

 

Pretrhnutím Kachovky sa rozšíril možný vektor útoku ukrajinských mariňákov zo 70 kilometrov na 250. je niečo, čo tí ruskí Zmrdi dokážu nakalkulovať normálne?

 

V Luhansku niečo buchlo. Konkrétne trikrát.

 

* Ako vidím trajektóriu ruskej techniky, mám tušáka, že niekedy počas prázdnin v stretnutú bitevný vrtuľník Kamov 52 versus kombajn vyjde víťazne už kombajn.

Ján Valchár

Ján Valchár

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  228
  •  | 
  • Páči sa:  26 996x

Jedna veta: chcem písať blogy o vede, technike, prírode a ekonomike. Druhá veta: máte to tu príliš komplikované, Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu